Octavia -> RE: денес на мени (1-3 год) (23.8.2011 10:44:52)
|
Лукас, ви го читам менито, исти бевме со поголемото дете [sm=smiley13.gif]. Па јас се тешев блендирано, блендирано-важно внесува се што му треба. Овошје јадеше скоро секакво (само не кисело, како киви, портокали...) ама не сакаше да грицка, пасирано само. Зеленчук многу доцна почна да јаде како салата (значи свежо). Не знам што се не пробував, ама кога дете не сака-не сака. Кога бев упорна знаеше и да ми поврати... Не сте само вие, не се секирај. Мене лекарот ме тешеше дека ни возрасни не јадат се и дека би било убаво да јаде зеленчук, ама кога не сака, барем нека јаде овошје. Син ми барем пиеше сок цеден цвекло, морков, јаболко и малку лимон (ама тоа поголем, не на година и пол) и тоа мнооогу ме тешеше. Риба треба да се дава свежа (не смрзната) и од локалните видови. Тоа кај нас би значело на пр. пастрмка. Не се дава пржена, туку најдобро е варена или печена. Пастрмката и лесно се чисти од коските (но сепак биди внимателна). Јас му ја давав со пире од компирче. И мој предлог, место маргарин, кој е чиста хемија, давај му путерче [sm=smiley1.gif]. Повкусно и поздраво е. Можете да го комбинирате со кашкавал, со сиренце... Мене деновиве ми кажаа некој лесен рецепт кој малите деца многу го сакале-двопек потопен со малку топла вода, се остава да омекне, се додава путер и рендано сиренце. Парченца овошје можеш да му „протнеш“ со пудингот, на пр. јас ставав ситно сечкана банана или сл и ми успеваше. Овошниот јогурт прави му го сама, значи обичен јогурт или кисело млеко и стави внатре овошје по свој избор и [sm=smiley1.gif].
|
|
|
|