lilit -> RE: Хигиена кај машки деца (22.2.2010 0:19:12)
|
Ова го пишува мм: Тесниот отвор на кожичката од пенисот се нарекува фимоза која може да се смета и како честа и нормална појава, посериозен проблем е доколку со сила се предизвика насилно повлекување на кожичката во домашни услови и се предизвикува парафимоза (стегање (прежилување) на главичката од пенисот со кожичката ) тоа може да предизвика силна болка и запирање на доток на крв во главичката и бара итна хируршка интервенција! Според моето мислење доколку постои можност за безболно отворање на кожичката тоа и да се прави. Доколку тоа е тешко и болно да се остави до пубертетот кога самата кожичка ќе се олабави и ќе се отвори побезболно, а во меѓувреме да се спроведуваат мерки и прегледи кои ќе спречат појава на воспаление на кожичката и на главичката од пенисот. Доколку се појават инфекции на главичката(баланитис), потребна е хируршка интервенција. Ние имавме проблем со фимозата на Марко кога имаше 4 г. која малку се воспали па побаравме упат за хирургија. Пред да го однесеме на хирургија го подготвивме, му објаснивме дека само ќе го прегледаат. Ама кога влеговме кај д-рот тој веднаш без објаснуваме фати насилно да ја одлепува кожичката со инструмент на што јас бурно изреагирав заштитувајќи го детето од психичка траума. Му реков на д-рот дека на детето мора да му се објасни што и да се прави. Излеговме во чекална и му објаснив со едноставни зборови дека се ќе биде добро и нема да го повредат. Интервенцијата на повлекување на кожичката пројде со плачење. Не советуваа да го мачкаме со антибиотска маст и да ја повлекуваме кожичката.Но не успеавме да ја повлечеме кожичката затоа што Марко не дозволуваше. Оттогаш поминаа 1,5 г. фимоза уште постои ама не предизвикува проблеми, веројатно затоа што сега кожичката е одлепена од главичката и има подобро самочистење (од урината). Јас сум против циркумцизија.
|
|
|
|