RE: Проверка на проодност на каналите (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

andrijance90 -> RE: Проверка на проодност на каналите (27.1.2014 18:32:14)

Eh jas ne znam koj den od menzis mi e ozbilno [sm=zmeden.gif]od tolku sto sum go imala ne znam da si presmetam :( kazete mi ke se racuna li kako prv den ova: sabotata nakaj pladne i cel den ponatamu imav crvenikav i kafen iscedok , obilno dobiv vcera. Sega ne znam dali sabotata mi bese prv den , dali vcera [sm=zmeden.gif] na petti den treba da idam hormoni i sedimentacija da ispitam

Melanija RR -> RE: Проверка на проодност на каналите (27.1.2014 19:57:32)

andrijance90 ако кафеавото било минимално а не течно тогаш брои од вчера.Но за седиментација не игра улога 1 ден.Хормони се испитуват на трет ден ти на петти но штом ти кажале така ок
Со лесно и се ќе биде ок[sm=bravo.gif]

andrijance90 -> RE: Проверка на проодност на каналите (27.1.2014 22:31:37)

Pa poveke bese crveno nego kafeno i pri brisenje go imase samo :) Za hormoni znam deka na treti den, ama sega mi rece doktorot samo prolaktinot na petti den, valjda da ne se bockam dva pati [sm=smiley36.gif]
So gospod napred ponedelnik ili vtornik treba da pravam [sm=smiley13.gif]
A, da prasam nesto za antibiotikot dali go pievte od istiot den koga go napravivte hsgto? Maticnata mi prepisa citeral mi rece najverojatno toj ke mi go dadat pa da si go imam da ne trcam toj den, i mi rece odma posle postapkata da se napijam da ne cekam [sm=smiley24.gif]

Kvisko -> RE: Проверка на проодност на каналите (28.1.2014 11:24:48)

Андријанче90 мислам дека прв ден се брои денот во кој добиваш нормално крварење (не само при бришење). Антибиотик по ХСГ се пие веднаш истиот ден.
Со среќа и со лесно.

мили4ка -> RE: Проверка на проодност на каналите (28.1.2014 20:36:23)

Здраво девојки, јас цело време ве читкам па еве решив и јас да се регистрирам и да ви пишам [sm=smiley1.gif]
андријанце90 мила, исто и јас не знаев што да правам и кој ден да го сметам за 1, бидејки немав добиено 3 месеци,а требаше на третиот ден од кога ке добијам да испитам хормони, и пред неколку дена добив, едниот ден имав црни капки, наредните 3 дена малку црвеникаво, значи само кога ке одев во вц имав а потоа немав ништо, па потоа добив убаво, а пред тоа се јавив кај мојата пријателка (таа е сестра во плодност) па таа ми кажа дека 3 ден се смета кога ке почне да ти течи, така вчера мене ми беше 3 ден, па бев да прегледам хормони, но резултатите не се баш најдобри, па така гинекологот ми препорача од 8 до 12 ден да одам за да ја проверам проодноста на каналите, па потоа да ми даде терапија, не се плашам од болката која можеби ке ја имам но се плашам за тоа што ако каналите не се проодни, дали знаете што е наредно после тоа, се лекува тоа?исто така ме интересира дали можеби знаете колку време терапија е потребна за хормоните да си дојдат на нормала? уф знам дека кај секој е индивидуално, но многу сум загрижена [sm=smiley13.gif]
Се извинувам за овај предолг пост ... поздравче до сите

Melanija RR -> RE: Проверка на проодност на каналите (28.1.2014 20:53:41)

мили4ка добре дојде на Рингераја [sm=smiley1.gif]

Направи го ХСГ не мисли што ќе биде ако биде.Биди опуштена, ако недајбоже не е ок тогаш друг муабет.Важи?[sm=smiley1.gif] само убави мисли
Во однос на хормоните имаме тема Хормонална рамнотежа-услов за бременост=ТУКА

kapina -> RE: Проверка на проодност на каналите (28.1.2014 20:59:04)

mili4ka zavisi koj hormoni ne ti se vo red i potoa se dava terapija ne se plasi ne e nisto strasno hsg to sto e toa e nemozes vo vrska so toa nisto da smenes samo napred pa sto ke bide ke bide taa e

kate.. -> RE: Проверка на проодност на каналите (28.1.2014 21:46:32)

здраво јас сум без туби и не стигнав никогаш да испитрам еднас останав бремена имав спонтан потоа бремена ама надвор од матка,знаци каналите ми биле запусени и досло до ванматерицна бременост и јас се изгубив и со брза помос одма на клиника и таму ми казаа ми пукнале каналите и мораа да ги отстранаат.пота ми рекоа докторите дека саамо со инвитро мозам да останам бремена направив инвитро и за зал неуспешно.дали има некоја со таков проблем како мојот а останала бремена по пат на инвитро.поздрав

мили4ка -> RE: Проверка на проодност на каналите (28.1.2014 23:16:03)

Ви благодарам за мислењето Melanija RR i Kapina, се обидувам да не мислам што ке биде како ке биде, но знаете и сами како е кога се има некој проблем, секакви мисли доаѓаат на памет [sm=smiley1.gif] во понеделник ми е закажано ХЦГ-то дотогаш...... ке си чекам да поминат 6 дена [sm=smiley13.gif]

кате мила не се разочарувај се ке си се среди кога ке сака Гопод,ако првото инвитро било неуспешно, наредното ке биде успешно [sm=smiley1.gif]

kapina -> RE: Проверка на проодност на каналите (28.1.2014 23:29:47)

A da bidam iskrena na mene mnogu me bolese koga me snimaa na hsg no poradi toa sto imam slepuvanja od hiruskiot zafat na slepoto crevo sto go imav na4i pol godinki. vo koj ne se znaese dali ke preziveam oti bese ispukano ne uspeaa da me odlepat I me ispratija na histeroilaparoskopija a I drugo hsg mi go pravea na zivo bez nikakva anesthesija bez nisto me odlepuvaa na zivo

мили4ка -> RE: Проверка на проодност на каналите (28.1.2014 23:42:04)

и мене ми рекоја дека ако го правам хсг -то без анестезија било премногу болно, па закажав со анестезија, ама како и да е за бебушка вреди да се проба се, па и да се издржат и големи болки :)

andrijance90 -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 0:36:35)

Mili4ka i jas se plasam ama ne do tolku za anestezija [sm=smiley36.gif]moe mislenje e deka navistina nema potreba od anestezija, postapkata e kratka a i ne znaci deka ke te boli, moze voopsto da ne te boli [sm=smiley1.gif] Inaku proveri sedimentacija? [sm=smiley1.gif]
Do koj den moze da se napravi hsgto 11 ili 12ti? Jas pa ne ni mislam za postapkata mislam toa doktorot da ne ne mi e sloboden, da ne e zafaten pa da me pratat kaj drug [sm=smiley36.gif] vo cetvrtok treba da se javam da zakazam togas petti den ke mi e , i se nekako knap mi deluva [sm=zmeden.gif]

Da gi prasam onie koi pravele vo Sistina, kade se pravi, na koj oddel/sprat? Na ginekologija, ivf?

мили4ка -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 1:47:41)

aaaa andrijance ti pohrabra od mene :) i moeto mislenje bese za bez anestezija, ama sestrata mi kaza deka mozno e da e bolno i mazot mi odma ispanici, demek ako e bolno ke odis so anestezija i toj me predomisli...
Gi citav dosega predhodnite komentari i procitav deka treba da se proveri sedimentacija, a ovaj mojot ginekolog ne mi spomna nisto, samo mi kaza da odam da si zakazam za HSG i deka se pravi od 8 -12 den od denot koga ke dobies, 8mi den mene mi doaga vo sabota, pa zatoa zakazav za 10 den vo ponedelnik. isto taka mi dadoja livce za podgotovka so slednive postapki:
2 dena pred hsg treba da pijam espumisan 3x3, da jadam lesna hrana bez meso i jajca i da nepijam gazirani napitoci.
Znaci jas sum vo ponedelnik vo 10-30 a vo nedelata treba da ispijam edno sisence so sir,fortelah vo 20h a vo narednite 40 min 3pati da go napolnam sisenceto so voda i da ja ispijam taa voda, A posle toa da ne jadam nisto do pregledot.
Jas sega se zamisliv so sedimentacijata, zosto ne mi spomnaja nisto [sm=smiley13.gif]

Zoya -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 10:24:51)

Мили4ка каде ќе правиш ХСГ? Ме чуди зошто кога си закажувала не ти кажале дека е потребна седиментација. Колку што знам сите ја бараат вредноста на седиментацијата. Имаш време до понеделник јави се и прашај ги. Инаку не е страшна самата постапка, навистина малку боли и е прилично непријатна ама трае кратко. Јас кога ја правев ја правев без анестезија, не е страшно се издржува. Не се плаши сѐ ќе биде во ред [sm=smiley1.gif]

Kvisko -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 10:41:35)

И јас морав да испитам седиментација пред ХСГ. Инаку и јас ја правев без анестезија и едниот јацевод ми беше непрооден па го отпушуваа. Е само тогаш болеше многу ама тоа ептен кратко трае и се издржува без проблем.
Андријанче90 не се секирај и ако ти го прави ХСГ-то друг лекар сигурно ќе биде некој исто така обучен за тоа и стручен.
Со среќа на двете.

LoveableMe RR -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 10:53:07)

За ХСГ бараат да видат седиментација пред да ја направат. Малку е болна постапката, но се прави без анестезија и подобро е така, освен ако ептен сте паничари...не знам, на вас е да одлучите.

Jас правев во Систина, не ми понудија анестезија, ниту пак ми кажаа да не јадам нешто или сл. Кога бев таму, ми рекоа да бидам мирна да не мрдам и тоа е тоа, трае 10-15 мин мислам така нешто беше. После тоа даваат антибиотик. Во Систина ја прави докторот кај кого сте закажале претходно. Се прави на приземје, до лабораторијата.

Евентуално сега може вовеле некои нови правила, јас правев пред 1,5 година. Позз

Melanija RR -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 11:10:28)

До каде одат за да земат пари [sm=smiley7.gif]

Јас правев на приватно март 2011г. и непостоеше ХСГ со анестезија.Има ли некој што правел така да објасни каква е таа анестезија??? За 5 мин пропуштање на мастило да се става анестезија [sm=zz_eek.png]
Тоа први го нуде Систина

Подготовка за ХСГ???Лесна храна,еспумисан ???????

Ајде напредно да е ок но ова е претеризам.Многу ме интересира поради што во самата постапка е потребно прочистување

мили4ка -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 18:05:30)

Zoya hcg-to go zakazav vo plodnost vo bitola, gi kazuvaat kako golemi profesionalci, samo i jas se mislam zosto ne mi spomnaja za potrebnata sedimentacija i za mikrobioloskite brisevi, ke se javam utre ke prasam, tie samo mi rekoja da si nosam 9 000 den i da gi napravam potrebnite podgotovki, za prznenje na crevata

kvisko a dali jjcevodot koj ti bese neprooden go otpusuvaat so taa postapka ili nanovo se pravi seto toa?

Melanija i jas neznam zosto procistuvanje, no taka mi rekoja a jas ne se razbiram mnogu od ovaa postapka :(

Melanija RR -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 18:22:05)

За твое здравје е потребна седиментација и чисти брисеви.Со пуштање на мастилото/контрастот преку ренген се гледа како тоа се излива и се добива ренген слика.Со самото тоа ако има нешто многу малку се проодуваат,значи не постои отпушување како што некои го нарекуваат.
Ако има нешто повеќе присластици,искривувања тоа се средува колку може со лапараскопија.Тоа е друга тема и нему ја мисли.
Еве ја со полупроодни канали природно забременив,така не се мисли само сочекај понеделник [sm=bravo.gif]

kokicekokice -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 19:55:01)

ИЗВОРНА ПОРАКА: мили4ка

Zoya hcg-to go zakazav vo plodnost vo bitola, gi kazuvaat kako golemi profesionalci, samo i jas se mislam zosto ne mi spomnaja za potrebnata sedimentacija i za mikrobioloskite brisevi, ke se javam utre ke prasam, tie samo mi rekoja da si nosam 9 000 den i da gi napravam potrebnite podgotovki, za prznenje na crevata

kvisko a dali jjcevodot koj ti bese neprooden go otpusuvaat so taa postapka ili nanovo se pravi seto toa?

Melanija i jas neznam zosto procistuvanje, no taka mi rekoja a jas ne se razbiram mnogu od ovaa postapka :(

9000den za HSG???? Pa toa e mnogu. Jas utre ke pravam vo Sistina I mi rekoa deka e 4000den.Koga zakazav samo mi napomenaa da proveram 1den pred HSG sedimentacija I tolku

Zoya -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 20:24:17)

9000 денари е навистина премногу ?!?!? Претпоставувам цената е повисока заради анестезијата, ама и така е многу. Јас правев кај Толовски и ако добро се сеќавам беше околу 4500. Апсолутно нема потреба од анестезија за постапка која трае 5 мин.

nataly86 -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 21:20:38)

Јас два пати имам испитувано проодност на канали и воопшто нема потреба од анестезија, првиот пат правев на државно и таму немаше избор [sm=smiley36.gif], вториот пат правев во плодност и ми понудија анестезија која ја одбив бидејќи знаев колку боли и мислам нема никаква потреба за анестезија. Мислам дека платив 6000 ден. Самата постапка односно болката мислам дека не е повеќе од 1-2 мин. ставрно е кратко за анестезија но сепак тоа е право на избор...

Melanija RR -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 21:44:36)

Мене не ми е јасно каква анестезија користат,локална,целосна-општа????????

kokicekokice -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 22:04:59)

ИЗВОРНА ПОРАКА: nataly86

Јас два пати имам испитувано проодност на канали и воопшто нема потреба од анестезија, првиот пат правев на државно и таму немаше избор [sm=smiley36.gif], вториот пат правев во плодност и ми понудија анестезија која ја одбив бидејќи знаев колку боли и мислам нема никаква потреба за анестезија. Мислам дека платив 6000 ден. Самата постапка односно болката мислам дека не е повеќе од 1-2 мин. ставрно е кратко за анестезија но сепак тоа е право на избор...

nataly86, зошто двапати имаш проверувано проодност?

nataly86 -> RE: Проверка на проодност на каналите (29.1.2014 22:34:00)

Првиот пат правев на државно и кога отидов по извештајот од докторот извештајот го немаше никаде....имаше само отпусно писмо на кое пишуваше "направено е ХСГ" и толкууу ништо повеќе ни проодни ни непороодни, ја имав само снимката во мене но за ИВФ преку фонд мораше и извештај и затоа направив уште еднаш. Тоа е за жал чудесни се нашите болници

Страница: <<   < Претходна страница  29 30 [31] 32 33   Следна страница >   >>