RE: Вештачко оплодување V дел (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.4.2014 11:00:38)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lina*

Najprvin cestitki na site trudnici i golemo izvinuvanje sto me nemase dolgo na forumov....Za zal i ovaa moja treta bremenost zavrsi so spontani povtorno kiretazi i povtorno traumi........Doktorive zbiraat ramena i neznaat sto mozi da e pricinata......

Lina*, баш ми е жал за тоа што ти се случило, читав си правела генетско-имунолошки испитувања и дека се ок, само не знам дали Делеција на Y хромозоми во МАНУ правеше, бидејќи и тоа го бараат во вакви случаи. Обично генетско-имунолошките се проблем за спонтани заради анти-тела, слаба циркулација, мутација на гени или бактерии....

Јас би те советувала да посетиш некој добар интернист и да направиш испитувања за можно бактерии во цревата/желудникот (хеликобактер), кламидија преку крв и брис и сл., обавезно види во ПАП-от дали пишува за макар и мала хронична инфламација, за да се исфрли можноста за евентуално скриено жариште кое ти прави проблем. Исто можеш да испиташ Витамин Д и сл, по препорака на добар гинеколог.....

Исто така да провериш, ако не си правела хистеро-лапаро, тоа да се направи да се види да не има проблеми со матката (полипи, септуми и сл.)

Јас би те советувала да побараш мислења од различни доктори за ИВФ, за да видиш што ќе ти кажат. Не ми е јасно како само докторот не знае да ти даде објаснување после сите испитувања зошто нема бременост и која може да е причината, на толку развиена медицина и технологии......

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.4.2014 12:52:40)

Loveable Me, зошто мислиш дека хеликобактер може да прави проблеми? Во однос на забременување или износување?
Јас неколку години се гњавам со тоа, досега никој не ми искоментирал дека може да има поврзаност, а ова сега ме загрижи...

Kvisko -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.4.2014 13:02:06)

LoveableMe за жал понекогаш и покрај сета напредна медицина едноставно не сака да биде. Односно не му дошол денот на бебчето. Ама во право си за косултации со друг лекар или менување тим ако со еден тим не оди. Некогаш е само до склопување на коцките.
LIna и ја пуштам сета среќа на светов наредната бременост да си ја истераш до крај.

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.4.2014 14:08:56)

Затоа што се повеќе студии има за тоа дека бактериите, без разлика кои и ида се, ако се присутни во организмот, можат да бидат причина за неплодност, пореметување на хормоните и сл., вклучително и хеликобактер... и јас ја имав, сега демек ја немам, но морам пак да направам тестови...таа исто прави проблем и на тироидните хормони итн.

Квиско, не може да не дошол денот на 7,5 години борба колку што има Лина, така што јас сум повеќе за тоа да се најде добар доктор и да и укаже што е причината, по соодветни тестови и прегледи.

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.4.2014 14:09:19)

Lina*, се збунив со муабетот за хеликобактерот па не ти пишав, баш безврска од моја страна. Многу ми е жал, но не губете надеж, има многу случаи слични на вас кои успеале да ги надминат маките и да добијат бепче... Скроз се слагам со Kvisko и LoveableMe, обидете се со други доктори, можеби ќе видат нешто што друг досега не видел... Да не има септум да бутка од горе, или па да не е краток каналот, да не треба трансабдоменален серклаж да држи од долу? Медицината секој ден оди напред, и во странство, и кај нас - постојано се прават нови и нови истражувања, анализи и испитувања, секој ден има нови процедури и постапки и затоа никогаш не смееме да губиме надеж!

[sm=smiley31.gif]

milasteve -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.4.2014 16:50:16)

A jas be devojki?[sm=zmeden.gif] se e vo red sum pravela hsg,laparaskopija, I se e vo red.Pred 5god Imav bremenost po priroden pat koja zavrsi so spontan I do den denes ne ja znam pricinata.I kaj mene I kaj maz mi e vo red.Kaj mene ima nesto so nemoze da se zadrzi embrionot ili pak semeto koga e po priroden pat.Dr grci miski?Spored vas so bi mozelo da bide problem I so ostanuva da se ispita?Uste ne sum dobila I uste primam terapija

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.4.2014 17:02:19)

Lina zal mi e duscike mnogu mj e zal no I jas mislam kako drugite smeni go doktorot isplaci se I mene mi e teskomnogu mi se place koga procitav za tebe no sto e toa e

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.4.2014 21:45:52)

Milasteve, генетско имунолошки испитувања правеше?

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (8.4.2014 22:36:53)

Lina mila imas li ispitano afa I ddimeri na transfuziologija

Lina* -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.4.2014 0:10:28)

Of dusicki moi sto mislite na mene,eve na kratko sto se imam napraveno.Znaci pocnav so laparaskopija pa driling na grloto na matkata,na edna godina odev na endokrinologija,ja proveriv i tiroidnata.Ajde posle vtoriot spontan pravev i histeroskopija i bese odstranet mal septum sto ne bi trebalo da bidi problem ama ajde da bidi raat.Napraviv ispituvanja na transfuziologija i imonologija za dvajcata i isto ispitavme i kariotip i kariogram.Site rezultati se vo red i ne velam deka ako prodolzam po drugi doktori nema da se najde uste nesto da ispituvam ama veruvajte nemam poveke sila,ubijana sum i psihicki i fizicki.Imam 36 godini i mi treba odmor od se,najubavite godini gi pominav po bolnici i so nervozi.[sm=smiley13.gif]

sky diver -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.4.2014 9:49:52)

Zdravo na site,
vcera bev na kontrola posle ciklusot po neuspesno in vitro. idejata na lekarot bese ovoj mesec da probame na priroden ciklus ama na desniot jajnik nemam dobri folikuli a na leviot imam eden ama i toj ne e dobar za punkcija. Lekarot mi rece dodeka go cekame vtoriot vaucer vo ovie 6 meseci ke probuvame razni varijanti ama ete ovoj mesec ne biva. Nareden mesec sum pak na kontrola. Od druga strana Petanovski mnogu me opusti i mi rece deka kaj nas nema problem odnosno sterilitetot e idiopatski . A nie koga mu rekovme deka sme spremni i edno in vitro da si platime na privatno , togas rece deka ne morame da cekame 6 meseci ke se dogovarame kako ke pravime. Totalno bese iskren i rece deka juni i juli ne e tuka, za da si planirame i nie i toj, go zede kalendarot i broevme dali ke ni se poklopi koga toj e tuka. Znaci totalno iskren i fer odnos. Uste mi rece deka ne sum spremna da pravam vtoro in vitro odma, da pocekam malku, sto pak mi olesna zasto stvarno ne se cuvstvuvam spremna da go minuvam toj pat pak za tolku kratko vreme .
So soprugot se mislime dali da odime kaj Boban Pesic na informordijagnostika cisto na pregled i konsultacii, pa ne mora terapijata da ja zemame ako ne sakame. cisto i toa da probame da ne mi e krivo
Daj boze vo ovie naredni dva meseci da ispadne prirodno pa da go trgnam i toa gajle od glava. Glavno jas sum zadovolna i od lekarot i od sestrite i stvarno go ostaviv neuspesnoto in vitro zad mene i sega sum opustena i neopteretena.
pozdrav do site

milasteve -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.4.2014 11:31:27)

ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

Milasteve, генетско имунолошки испитувања правеше?

Nemam praveno.Dr nitu mi spomnal.Kade se pravi I kolku kosta?I mm li treba da pravi?

mesecina83 -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.4.2014 14:12:23)

Здраво драги рр немојте да се разочарувате ако сега не успеало ивф наредниот пат ќе успее мора самите да се бодриме и да си даваме сила,еве јас здравје во понеделник или вторник ќе ги поднесам документите во фондот и здравје за 2 недели до крајот на месец април ни рекоа дека ќе ни го одобрат ваучерот ,па на 9-10 мај ќе почнам со терапијата за моето 2 ивф се надевам дека ќе биде и последно ,затоа нека ни е со среќа на сите кои сме во постапка на ивф и да ни подари бог многу бебиња оваа година [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=duda.gif][sm=duda.gif]

milasteve -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.4.2014 19:02:51)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Lina*

Of dusicki moi sto mislite na mene,eve na kratko sto se imam napraveno.Znaci pocnav so laparaskopija pa driling na grloto na matkata,na edna godina odev na endokrinologija,ja proveriv i tiroidnata.Ajde posle vtoriot spontan pravev i histeroskopija i bese odstranet mal septum sto ne bi trebalo da bidi problem ama ajde da bidi raat.Napraviv ispituvanja na transfuziologija i imonologija za dvajcata i isto ispitavme i kariotip i kariogram.Site rezultati se vo red i ne velam deka ako prodolzam po drugi doktori nema da se najde uste nesto da ispituvam ama veruvajte nemam poveke sila,ubijana sum i psihicki i fizicki.Imam 36 godini i mi treba odmor od se,najubavite godini gi pominav po bolnici i so nervozi.[sm=smiley13.gif]

Lina Zalam dusucke,samo bidi jaka.Bog I nas ke ne izraduva.Te guskam

brm_brm -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.4.2014 23:24:55)

драги рингерајки, ме интресира за процесот на инвитро, дали следува и колку следува боледување? колку, дали и во кој период од постапката треба да се мирува-лежење или може одење на работа?

mili_vanili -> RE: Вештачко оплодување V дел (9.4.2014 23:35:09)

Lina, mnogu mi e zal, go znam toa cuvstvo...ic ne e lesno. Jas imam zad sebe isto kako tebe tri spontani vo poslednive tri godini, dva pati posle prirodna bremenost i ednas posle ivf bremenost vo 8 nedela so kiretaza. Gi imam napraveno istite ispituvanja i sekogas site bea vo red, sega posledno i eden kup ispituvanja na transfuziologija napraviv (afa, dimeri, faktori na hemostaza i uste nekolku), isto kako i tebe so histeroskopija mi otstranija diskreten subseptum koj i ne mora da znaci deka bil problem. Jas imam isto 36 godini i imam veke edno detence od 4 ipol godinki.
Kakvi ti se hormonite, Fsh I E2 i toa e mnogu vazno zosto ukazuva na rezervi a so toa i na kvalitet na jajnite kelii. Kaj mene pred nekoj mesec za prv pat Fsh bese mnogu povisen, toa ne e povolno i moze da e pricina za spontanite no i ne znaci deka nema da uspee.
Ako ti se dobri i hormonite i rezervite nemas od sto da se plasis, ke mora da uspee.
Mnogu me trogna tvojata prikazna, daj boze da ostanes prirodno trudna koga najmalku ke se nadevas....te guskam

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.4.2014 11:24:35)

Milasteve, еве на линкот најдолу имам напишано што треба да се испита, јас правев на Имунобиологија, некои прават на Трансфузиологија, плус некои прават кариотип и кариограм, но мене ми кажаа дека нема потреба за ИВФ. Кај мене утврдија со испитувањата дека микротромбови во матката попрелуваат ембрионите да се хранат и затоа имав биохемиска ИВФ и ми дадоа аспирин и појачана доза фолна киселина три месеци најмалку да пијам за да има ефект.

Знам на Клиника имаат лабораторија за испитување на ембрионите пред ИВФ трансфер, да видат каков квалитет се, дали има аномалии и сл., не знам приватниве дали и тие имаат, тоа од скоро се воведе.....Инаку кога прашав на ГАК колку испитувања има такви поврзани со неплодност, спонтанти и сл. рекоа има еден куп, но докторот ти одредува кои треба да ги испиташ.

Важно е некои викаат протеринска исхрана, без шеќери, без тестенини, а богата со месо, јајца (особено јапонска потполошка), овошје, зеленчук помага за квалитет на хормоните во организмот, за јајце клетките и за успешно ИВФ, како и цинкот и витаминот Е, за кој се смета дека се значајни за забременување.

Brm-brm, матичниот гинеколог може да ти даде две недели боледување после трансфер, но некои лежат првите дена потоа се движат и одат на работа, твое е што ќе правиш бидејќи нема значење за успешно ИВФ.

brm_brm -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.4.2014 15:45:20)

Ti blagodaram. Znaci samo na denot na punkcija I transfer bi trebalo da se odmara.pred se zaradi anestezijata, kolku sto razbrav

mesecina83 -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.4.2014 21:22:27)

Драги рр ве молам за мала помош денеска го земам резултатот од брисот за микопласма и уреопласма и пишува вака
micoplasma negativna,ureoplazma pozitivna - rezultat tetracycline-3,ofloxacine- 3,josamycin -3, clindamycin -0,eritromycin - 3,ciprofloxacin - 3,roxitromicin - 3, klarytromicin - 3,minociklin- 3, levofloxacin -3 дали некој знае што значи ова се плашам да не е нешто во ред со резултатите и да влијае на ваучерот дам и го одобрат го чекам уште пап тестот и да поднесма во фондот ,се извинувам што пишувам на оваа тема

marina155 -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.4.2014 21:58:44)

toa znaci deka ureaplazmata ja imas , a podole se lekovi na koi bakterijava e osetliva

mesecina83 -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.4.2014 22:10:07)

ИЗВОРНА ПОРАКА: marina155

toa znaci deka ureaplazmata ja imas , a podole se lekovi na koi bakterijava e osetliva

a dali toa znaci deka mi e los rezultatot i deka so vakakv rezutat nema da mozam da gi podnesam dokumentite vo fondot ,seusto ne sum go nosila ovaj reultat kaj mojo ginekolog bidejki go cekam i pap test i vo ponedelnik ke gi nosam site dokumenti

almushka -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.4.2014 22:21:20)

zdravo devojki sto da vi kazam moeto prva bremenost zavrsi tuka na kontrola doktorot rece deka embrioncinjata ne se tamu sum imala spontan ne znam sto se slucilo no krvarenje nemam no na exo ne se gleda nisto hormonot pocnal da pada mnpgu loso mi e samo placam i ne znam sto da pravam mu se raduvav mnogu no se izleze naopaku ponedelnik pak odam na kontrola da bidime dali b hcg seuste paga ako ne treba na salla da vlezam da go izvadat embrionot dali ova mu se ima sluceno na nekoja od vas ve molam za odgovor [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

Kvisko -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.4.2014 23:31:38)

Almushka баш ми е жал душичке. Исплачи се ќе ти биде полесно. Или си имала биохемиска бременост (ако до сега никогаш не е виден ембрион во матката) или пак си имала missed абортус. Сега за сега ти останува само да чекаш и да видиш што ќе се случува. Може спонтано да прокрвариш и се само да се исчисти или пак да ти треба киретажа.

kapina -> RE: Вештачко оплодување V дел (10.4.2014 23:36:48)

Kaj mene bese taka samo od sebe se iscisti iako na ehoto se gledase gestaciska vrekicka ibese mnogu bolno placev od bolki dodeka se iscisti krvarevdve nedeli

Karma -> RE: Вештачко оплодување V дел (11.4.2014 12:11:29)

brm_brm јас имав земено боледување од мојот матичен гинеколог на две недели колку што ми следува и потоа со приложување на документот од клиниката за ивф го продолжив на комисија уште за три недели , што значи се вратив на работа точно кога им слушнав срцева реакција. Јас така се чувствував. Иако тоа е секако индивидуално, тука на форумот ќе видиш дека дел од рр веднаш после пункција тргнале на работа...веќе тоа е виша сила...само позитивна енергија и работите ќе си се наредат.
јас иако не одев на работа не лежев цело време одмарав по дома, не дига тешко не чистев не готвев ама се движев ...одев после две недели и на прошетки кои ме релаксираа и опуштаа. И мојот сопруг зема неплатен одмор и бевме цело време во ова заедно...верувам дека за нас тоа беше клучот за успехот..
Ти посакувам успех и многу[sm=duda.gif][sm=duda.gif][sm=duda.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  42 43 [44] 45 46   Следна страница >   >>