Hopeful RR
|
И најдобро нека оформат првостепена и второстепена комисија за секоја трудница да добие дозвола дали е размазена, принцеза, извољева или се занесува, пошто ова веќе станува апсурдно. Демек се стимулира трето дете, а ти се врзуваат рацете на секој чекор - те не можеш ваучер за ивф тек така да добиеш, па има ограничен број ваучери, па терапиите се скапи, па не може царски, а и моментот дека близнаци не се рачунаат како две деца - односно, ако имам здравје трето дете, нема да добијам финансиска надокнада, бидејќи се "само" две породувања. Го проширив муабетот, но чисто да го ставам во контекст - ова е стварно претерано навлегување во интима. Јес дека се злоупотребува, ама од друга страна, тоа како ќе се породам е моја работа и работа на докторот, а не на Министер, Правилници, Закони и слично. Башка во свет во кој медицината и целокупната наука секој ден одат напред, преку глава ми е глорифицирањето на "природното"!!! Аман, ко да мора се да е природно - ај да се вратиме назад во камено доба, без струја и вода, да раѓаме на нива и да умираат и родилки и бебиња и се да биде природно! Еве на пример, јас веројатно ќе мора со царски, дека близнаци. Искрено, би сакала регуларно заради полесното физичко закрепнување, но тоа ми е споредно во однос на тоа што е побезбедно и за бебињата, и за мене. Не сакам бре да се мачам и да се малтретирам, ако нема потреба за тоа, посебно па кога со години плаќам фул здравствено, од кое изгледа немам никаква корист! И природно, и царски, си имаат свои маани и предности, и се слагам со муабетот дека наместо вакви драконски мерки, треба да се работи на односот на персоналот, посебно на Гак. Кога сите они би биле фини и љубезни, како што сме сите на нашите работни места, кога не би се дереле, изживувале и вреѓале, тогаш нема однапред да се ствараат трауми од "природно" породување и не би имало потреба да сакаме царски. Ама како и се друго, кај нас фокусот е на споредните нешта и на привремените фејк решенија, а не таму каде што е проблемот.