deluxe -> RE: За или против планиран Царски рез! (27.1.2014 14:21:06)
|
Според мене треба да и се даде право на жената да избере на каков начин сака да се породи и да и се укаже на предностите и мааните од зафатот .Има многу случаи каде што мора пораѓајот да биде со царски рез.Но има и случаи каде што мајката(најчесто првородка) поради страв се решава за царски рез.Така беше случај и со мене.Кога требаше да се породам со првото дете отидов на пораѓај без болки ,и имав време да се " пазарам"со докторката[sm=jezicek.gif]Ме фати страв од тоа што следува,болки,пораѓај и почнав да ја молам да ме однеси в сала за царски.Но таа ме погледна ,и почна смирено да ми објаснува,дека кај мене и кај бебето се е во ред,дека нема потреба од операција,ќе цитирам дел од нејзините зборови:" Зошто царски?ти си здрава и голема жена(100кг[sm=jezicek.gif]),можеш без проблем да родиш.Зошто од готово си правиш вересија?Тоа е операција,не е вадење заб.ќе ти треба време за да заздравиш".И тоа беше се,со инјекција ми предизвика болки ,и за 1 час се породив.Потоа наредниот ден се смеев сама со себе зошто сум барала царски,бидејќи цимерката до мене беше со царски и не можеше [sm=duda.gif]да го држи во раце,да си го милува како што правев јас.Тогаш сетив колку голем благослов е да се породиш природно[sm=smiley1.gif]За второто отидов спремна за природен пораѓај,но бев до последен момент спремна и за в сала,бидејќи [sm=duda.gif]беше високо поставен,но се спушти на време[sm=smiley1.gif] Според мене царскиот рез треба да се употреби како метод онаму каде што не може природно да се породи жената.Бидејќи природно си е природно,кој како сака нека каже ,стрес,болка страв,природата се погрижила за се,жената да може да го преброди пораѓајот,да стане после тоа и да се грижи за своето малечко[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|