|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  17 18 [19] 20 21   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед...
13.12.2014 19:54:20   
gina
i ednite i drugite se vitamini steta nemas nikakva
i mene mnogu mi se gadi kako da mi zeze vo zeludnik i niz hranoprovodnik nekoj den ne ama nekogas nemozam usta da otvoram za da jadam
i vcera sto mi se desi se isplasiv kako sto si lezev i pocustvuvav kako gakickite mi se navlaznija odma vo wc malo krukce si rekov sto e ova da ne se podmockav gi smeniv i posle pak istoto se napiv caj od brusnica i otogas ne mi se povtori ama po nekogas koga odam vo wc imam iscedok prociren sto li bese neznam se nesto samo mi se desava

(Одговор на членот tea 88)
Непосредна врска до пораките: 451
13.12.2014 19:57:38   
Hopeful RR
Нормално е тоа, без гајле. Со тоа се штити самото грло на матката од инфекции, како што читав на нет.

Обиди 2,5 години
HSG, HSC, отстранет септум, IUI x4, IVF успешно :)
2015 user posted image user posted image

(Одговор на членот gina)
Непосредна врска до пораките: 452
13.12.2014 20:00:45   
gina
user posted image fala hopeful jas samo na tebe se nadevam na sovet i sekako na dr rr
i sakav da te prasam dali bese ti na tranzfuziologija za dimeri i hemostazai sto li bese AFA

< Поракaта ја уредил gina -- 13.12.2014 20:01:08 >

(Одговор на членот Hopeful RR)
Непосредна врска до пораките: 453
13.12.2014 21:55:17   
tea 88
Lele ringerajki od umot se izvadiv. Pred eden cas odam vo wc i osetiv nesto mi protece i koga vidov sveza krv na vloskata. Racete pocnaa da mi se tresat neznam ni kako otidovme do ginekolog. Me vide na eho, se bese vo red so plodovite, mi stavi inekcija prog.depo i da miruvam . Nemam ni hematom nisto.neznam od sto bi mozelo da bide . Cel den nemav nisto ni bolka ni kafeav iscedok nisto i odednas krv. Ne znam kako ke zaspijam vecerva.

(Одговор на членот gina)
Непосредна врска до пораките: 454
13.12.2014 22:16:28   
Hopeful RR
Теа, не се плаши, може е иритирано ткивото, грлото на матката, или нешто поосетливо... или пукнал капилар некој. Штом се они две ок, не се секирај, плус и веќе имаш полни 12 недели. Мирувај ептен, и што и да е, ќе се повлече user posted image

гина, немам испитано се уште, матичната ми рече ќе ме прати тек во 20 и некоја недела на комплет трансфузиолошки испитувања и тоа заради тоа што е близначка бременост - фактори на хемостаза, д димери и АФА.

Обиди 2,5 години

Непосредна врска до пораките: 455
14.12.2014 12:03:39   
kapina
Tea smiri se stom e soprelo krvarenjeto ne e strasno

(Одговор на членот gina)
Непосредна врска до пораките: 456
14.12.2014 12:57:39   
tea 88
Sega bev vo wc i imav temno kafeavo , koga lezam nisto nema ama koga ke stanam za wc mi protekuva. Utre ke odam kaj maticnata da vidi od kade e krvarenjeto. Vceraa kaj taa sto bev ne mi kaza nisto samo miruvaj takva ti e bremenosta. Kako sto citam po dr.forumi ubavo se preeduva pacientkata da se vide od kade krvari.

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 457
14.12.2014 17:29:07   
gina
tea smirise stom se soprelo sega samo lezi i utre kaj maticnata bitno bebuskite se vo red znam kako ti e ama ostani smirena bez stres user posted image

Непосредна врска до пораките: 458
14.12.2014 18:42:41   
Hopeful RR
Tea, беше ли денес на лекар?
Се надевам се е ок со тебе и бебушките user posted image

Обиди 2,5 години

(Одговор на членот gina)
Непосредна врска до пораките: 459
14.12.2014 19:53:03   
tea 88
Ne otidov denes maticnata ne raboti. Utre ke odam. Sega koga bev vo wc nisto ne mi protece ama koga ja stavav vaginaletata utrogestan imav na prstot kafeavo, sto znaci ne e crveno.odvaj cekam da otidam utre.

Непосредна врска до пораките: 460
14.12.2014 23:34:41   
gina
tea kako si ? Imas li sega krvarenje.user posted image ..

Непосредна врска до пораките: 461
14.12.2014 23:49:33   
tea 88
Nemam krvarenje, samo kafeav iscedok .

(Одговор на членот gina)
Непосредна врска до пораките: 462
15.12.2014 11:26:15   
aloevera
ВЕ МОЛАМ ДА МИ ОДГОВОРИТЕ НА РАБОТА СУМ СЕГА ЦЕЛА СЕ ПОТРЕСОВ, БЕВ В ТОАЛЕТ И ЗАБЕЛЕЖАВ НА ГАЌИЧКИТЕ КРВ, КОГА КЕ ИЗБРИШАВ ПАК ВИДОВ И НА ХАРТИЈАТА КРВ ВЕ МОЛАМ КОЛКУ САМО ДА СЕ СМИРАМ КОЛЕШКАТА ЌЕ ДОЈДЕ ПОРАНО И ЌЕ ОДАМ КАЈ ГИНЕКОЛОГОТ ЗОШТО ОВА МИ СЕ ДЕСИ ШТО МОЖЕ ДА БИДЕ. ПРЕПЛАШЕНА СУМ ПРЕД 2 ГОД ИМАВ СПОНТАН

Непосредна врска до пораките: 463
15.12.2014 11:39:27   
Melanija RR
aloevera остани некако смирена и штом дојде колешката оди на лекар.Не мисли на лошо ,ќе видат на ехо и ќе ти дадат терапија.Вака неможе да се знае.
Написе шеќер и вода тоа ќе те смири

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот aloevera)
Непосредна врска до пораките: 464
15.12.2014 12:10:33   
tea 88
Aloevera ne se plasi i mene vo sabotata mi se sluci taka i toa ne malku na brisenje tuku na vloskata mi protece kako menstruacija. Otidov vednas na dr, me vidoa na eho se bese vo red, primiv inekcija i sega 2dena samo kafeav iscedok imam. Ne se plasi nisto ne e strasno moze i ti ke primis inekcija i miruvaj kolku mozes.

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 465
15.12.2014 13:39:44   
gina
Aloevera sto napravi pojde li na ginekolog

Tea bese li ti denes kaj maticnata

Непосредна врска до пораките: 466
15.12.2014 15:02:26   
maksilana
Zdravo na site,
Ve citam na forumov i gledam deka ima trudnici kaj koisto e konstatiran hematom vo matkata pa me interesira vaseto iskustvo. Jas sum 11-ta nedela na bremenost i od samiot pocetok sum na utrogestani poradi rizicna prva bremenost i eden spontan. Bidejki hematomot ne se povlekuva i imav silni bolki vo dolniot del na stomakot mi dodadoa terapija so progesteron depo inekcii I strogo miruvanje. Pominaa dve nedeli i na posledniot pregled povtorno hematomot ne se namaluva, I sega mi se prodolzuva terapijata so progesteron depo i utrogestan a doktorite me upatija na komisisko boleduvanje poradi potrebata od miruvanje. Dali vasite doktori pokraj terapijata so lekarstva vi preporacuvaat miruvanje ili ne? Kakvi se vasite iskustva i posle kolku vreme vi se povlece hematomot.

(Одговор на членот gina)
Непосредна врска до пораките: 467
15.12.2014 18:46:53   
aloevera
Дојдов од лекар ми кажа дека имам мал хематом ми даде утрогестон вагиналети.2х1 навечер вагинално а наутро да пијам. Го слушнав срцето се беше во ред а малечкото пораснало. 0.58 cm

(Одговор на членот maksilana)
Непосредна врска до пораките: 468
15.12.2014 19:16:07   
Hopeful RR
aloevera, браво за срценцето! Нека расте и нека се развива, а хематомот ќе се среди, без гајле user posted image

maksilana, голем дел од нас имаме искуство со хематом, и потполно е иста терапијата насекаде - гестагенска терапија (Утрогестан/Кринон и Прогестерон депо), и задолжително строго мирување - со нозе во хоризонтала, не седење на фотелја, на пример. Јас лежев 4 недели, со станување само за до тоалет и евентуално за јадење, макар што и тоа најчесто лежечки се одвиваше. Исто бев на комисиско боледување - немој ти да одиш пред комисија, може кој било место тебе, продолжуваат без проблем. Ти мирувај и не се гњави. За болките пиј магнезиум во поголеми дози, до 300-400мг.

И кај мене споро се намалуваше, но се реши, фала богу. Тоа е, се повлекува со мирување, само му треба време. Не се грижи, само биди упорна и трпелива, и ќе се намали. Секако, битно е да се почека додека да се оформи постелка (полни 12 или 13 недели), бидејќи потоа и да остане, не е толкав ризик. Кај многу трудници хематомите остануваат до крајот на бременоста, и немаат проблеми, дури и без мирување. Со среќа user posted image

Обиди 2,5 години

(Одговор на членот aloevera)
Непосредна врска до пораките: 469
15.12.2014 20:38:46   
tea 88
Gina ne otidov denes. Se slusnav so maticnata i mi rece stom nemas poveke krvarenje i imas primeno inekcija, da otidam utre, sekako imav zakazano za skrining.
Aloevera nisto strasno so hematomot. I jas imav i so miruvanje i terapija poveke nemam. Mene uste od pocetok mi bese utvrden hematom i duri vo 9-10 nedela mi pomina. Kaj mene bese najvzno da miruvam.
Maksilana stom si 11ned. ne se sekiraj i miruvaj kolku mozes poveke, sekako i terapijata. Za 1-2nedeli plodot ke bide pogolem i sigurno ke go nadrasne hematomot i nema da ima poveke opasnost. Terapijata e ista za site, samo miruvaj.
Kaj mene na pocetok bese mal3-4mil. i dr. mi prepisa terapija utrogestan i inekcii prog. depo. Za miruvanje mi rece odmaraj ama moze i da si setkas. Nareden pregled po edna nedela 7 mm. Pak mi.rece nisto strasno istata terapija. I otkako bev do Skopje na klinika odma naredniot den prokrvariv i koga otidov na eho bede1.23cm. E potoa miruvav celo vreme i se povlece za nekolku nedeli.

Непосредна врска до пораките: 470
15.12.2014 23:49:43   
gina
bas ve mislev super sto ste dobro miruvajte tea i aloeverauser posted image

Непосредна врска до пораките: 471
16.12.2014 15:02:52   
gina
Tea kako si pravese li skrining deneska kako pomina ???

(Одговор на членот gina)
Непосредна врска до пораките: 472
16.12.2014 18:17:08   
tea 88
Bev denes na skrining super pominav, merkite bea odlicni za dvete. Mi zedoa krv i za priska, pap test, mikrob.brisevi i TORCH. Za krvarenjeto mi rece moze da e skrateno grloto na matkata , poveke da odmaram i zgolemena progesteronska terapija barem do 16 nedela. Sega mi dade uste krvna slika, glikemija, ogtt, ast , alt, kreatinin i urea. Uste ova da ispitam denovive, i dimeri utre da vidime bez terapija kako se.

(Одговор на членот gina)
Непосредна врска до пораките: 473
16.12.2014 22:50:09   
gina
superuser posted image tea vo eden den si zavrsila poveke raboti a sto e ova TORCH jas pojma nemamuser posted image

Непосредна врска до пораките: 474
17.12.2014 0:10:40   
tea 88
So TORCH se ispituvaat nekolku mozni infekcii:toksoplazma, herpes, citomegalovirus, klamidija i rubeola. Se ispituva dali ima vo teloto antitela za tie bolesti.Se ispituvaat IgM i IgG antitela. Normalno e da nema IgM antitela. Ako ima IgG antitela e normalno i se raboti za stara infekcija. A ako ima prisustvo na IgM antitela se raboti za tekovna ili neodamnesna infekcija.

(Одговор на членот gina)
Непосредна врска до пораките: 475
Страница:   <<   < Претходна страница  17 18 [19] 20 21   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  17 18 [19] 20 21   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?