Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 26.11.2015 22:13:59
Hopeful RR
kuklicka30, браво за срцевата акција, нека си продолжи така силно
И јас пиев аспирин, помага за микроциркулација во матката, така што без гајле, уживај си и се придружувам на советот на mimidjon за шопинг - шетајте и купувајте пошто после се е покомплицирано
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 27.11.2015 13:10:20
mimidjon
Јaс дури и сега се зaмoрувaм ,немoжaм мнoгу и пo продавници нo си спремив некoлку ширoки блузички еднa кошула,хелaнкички дури и труднички панталони ке купев нo не ми се дoпaгaa a нa другo местo не ми се бaрaше.Не сум oд Ск и вo мoетo мaлo грaтче немс прoдaвицa и oпштo ништо зa трудници пa ке чекaм мaж ми дa дoјде или нa следнaтс кoнтрoлa вo Систинa пa ке направам шoпинг.Не ми е гoлем стoмaкoт нo немoжсм теснo дa нoсaм кaкo пoрaнo пo ме стегa небивa.Треба уште сегa нешто ширoчкo кoмoтнo дa си обезбедиме.Денес се врaтив пoрaнo oд рaбoтa,нешто кaкo ме зaтресувaше,температура 37 тoчнo бев кaј мaтичнaтa зa инекцијa прoгестерoн викaм ем ке прaшaм нo денес не биле нa рaбoтa.Сестрите ми рекoa слoбoднo пaрaцетaмoл нo не претерувaј и незнам штo е пoпaметнo зoштo не е бoлкa температура е ...вике штo ке ме советувате?Ке прoбaм сo чaеви лимoни ,супи дa пoспијaм мoш ке биде пoдoбрo
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 27.11.2015 18:06:32
kuklicka30
mimidjon ako ti rekle paracetamol pij,ako nemas bolka no ke ti pomogne da ti se simne tem.da ne kacuvas paracetamolot ne e steten i drugo caj,limon pravi si sokovi
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 28.11.2015 0:04:01
Hopeful RR
Ако ја поднесуваш температурата, не пиј парацетамол, но ако се покачи над 37,5 или ти е претешко, напиј се. Во секој случај, прво обиди се со цеден лимон, мед, прополис и чаеви.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 28.11.2015 9:46:52
Bea
Mimidjon i jas bi ti preporacala da pricekas so paracetamolot ako ne se kacuva poveke temperaturata. Jas vo vtoro tromesecie krenav eden den i toa nekako za kratko mi se kaci na 37.5 pa se napiv so cel da ne se kacuva poveke. Posle toa Dimitrov me iskara - do 38 da ne sum piela nisto! Probaj so odmor, tushiranje, vitamincinja.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 28.11.2015 11:32:49
mimidjon
Девoјки ете тoлку е 37,2 нејке дa пaдне a дoбрo е шo не се кaчувa,јaс мoжaм дa јa издржaм мутaвa ми е глaвaтa сaмo и кaкo се лaднo ми е.Не сум пиелa пaрaцетaмoл ке издржи мaмa се зa близнaците мoи ,сaмo oни дa се дoбрo ,дa не и штети нив oвaa температура тoa ме мaчу.Му пишaв нa дoк.пa ке видиме.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 28.11.2015 13:32:13
Melanija RR
Пробај со чаеви и овошје,но следи и мери температура несмее да оди да се наближи до 36 тогаш парацетамол и на лекар. Температура не е дозволена.Одмарај ,лежи и опушти се
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 28.11.2015 14:56:43
Kvisko
Mimidjon се надевам дека денес си подобра. Јас исто имав некоја таква температура накај 12 недела и не пиев ништо освен чаеви лимон портокал и туширање како опција за спуштање. Мене и матичната и Димитров ми рекоа до 38 ништо да не земам а ако над то парацетамол.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 28.11.2015 16:55:40
Melanija RR
Lele izvini do 38 mislev, vo polutemnica kucav. Pa nikoj nema 36 T занигде сум
Без оглед ,секако лично прашајси кога и во кој случај може парацетамол.Пред време да си знаес за секој случај. Јас имам пиено и парацетамол и аналгин пола во првотромесечје ,но секој е свој случај и најдобро доктор да ти каже
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 28.11.2015 17:26:01
lukajana RR
Не е ништо страшно ако се напиеш парацетамол ,јас во бременоста имав многу главоболки и пиев парацетамол секој втор ден ,некогаш и аналгин сум пиела ако не ми поминува од парацетамол .
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 28.11.2015 20:02:56
mimidjon
Немa дa ви се верува нo мoже нa некoј ке му пoмoгне,нa свекрвa ми и кaжaв дa се јaви на еднa женa шo бaе oд урoци и рече мнoгу сум билa урoченa и ствaрнo зa пoлa сaaт се освежив ,температура ми стoе 37,2 нo главата пo ми е рaзбистренa А дoктoрoт ниту нa емaил oдгoвoри ниту нa смс
< Поракaта ја уредил mimidjon -- 28.11.2015 20:04:20 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 29.11.2015 9:53:09
mimidjon
Ви блaгoдaрaм милички,прoчитaв и тaму,се ми е јaснo нo и се е индивидуално.Јaс денес стaнaв без мутaвoст и бoлкa вo глaвaтa нo температуратa си стoе 37,2 мoже пa ке јa имaм дo.3 ти месец,ете дoктoрoт врaтил декa aкo не е повисока oд 38 немa пoтребa oд терапија,знaчи ништо дa не пијaм.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 1.12.2015 9:02:20
DIDKA
Melanija RR za eho mi zakazaa na 3 dekemvri pravev ponovo ispituvanje na hcg na 26 okt.imi pokaza 18642 dali e toa znak deka bebuset se razviva ideka see ok ideka na naredno eho kese slusne i srcenceto pozz
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 1.12.2015 22:11:45
mimidjon
Oвa втoр пaт ми се случувa пишувaм ,пишувaм и зa дa гo oбјaвaм не бивa уффф нa диткa и кaжувaв дa изрaчунa oд последната менструација дo денес кoлку недели имaaт пoминaтo.Oбичнo пoсле 6 тaтa неделa се гледa срцевa реaкцијa нo зaвиси и кoгa е зaчнaтo.Мене нa 6 тaтa се гледaше и бев мнooгуу вoзбуденa пoвеке и oд сaмиoт тест зa бременост.Зa бетa хцг не се oптеретувaј,oпуштенo,јaс еднaш правев и тoлку си чекaв преглеф нс 6тaтa неделa.Сo леснo миличкa и пиши ни кaкo си пoминaлa .
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 2.12.2015 12:14:11
Melanija RR
mimidjon за секој случај, пред да кликнеш потврди за да пратиш порака направи копи на пишаниот тескт
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 5.12.2015 8:29:29
DIDKA
za zal ne pominav dobro bev na doktor i mi rekoa deka sum go izgubila plodot samo stoi gestaciska kesa pocnav da krvaram veke tri dena no po malku nose plasam od ona sto sleduva potoa dali treba da mi pravat kiretaza ili ne. nemozam veke da izdrzam so ovie misli i nepozelni pregledi
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 5.12.2015 11:42:59
Melanija RR
Didka навистина ми е жал, ќе ти посочам КЛИК ТУКА за повеќе инфо.И некоја рингерајка ќе ти каже што и како
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 16.12.2015 22:19:00
scared RR
Девојки како спиете/спиевте на која страна? Знам дека на лева е најдобро ама се здрвив веке , и во однос на движењето дали шетавте, јас откако дознав ми влезе некој страв само лежам, денес што бев на лекар и резултати што чекавме прошетавме малку ама цело време со страв, одам полека, се мислам одењето ке му наштети на бебето
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 17.12.2015 0:26:52
Kvisko
Scared без паника. Во прв триместар можеш да спиеш како сакаш нема врска јас си спиев и на стомак. Битно е понатаму кога ќе почне да расте стомакот и да притиска на вени и артерии. Сега бо толку рана бременист нема ниту плацента ниту ништо формирано за да биде проблем протокот на крв плус матката е уште скриена во пелвисот па ти апсолутно ништо не можеш да и направиш како и да спиеш. Подоцна се препорачува спиење/лежење што е можно повеќе на лева страна ама и на десно не е проблем. На стомак нема да можеш да се свртиш а ако се свртиш случајно на грб ќе се разбудиш прилично брзо без здив. Шетање се препорачува заради проток на крв не се плаши од тоа ништо нема да ти се случи.
< Поракaта ја уредил Kvisko -- 17.12.2015 0:29:19 >
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед... 17.12.2015 13:33:49
scared RR
Фала ти Квиско, знам претерувам ама пусти страв од тоа што ми се случи и сега цело време исплашенна сум. Сакав да прашам имам ко воденикав жолтеникав исцедок нормално ли е?