|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  41 42 [43] 44 45   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 нед...
30.12.2015 0:26:21   
kapina
Jas pak sum si sega veke pred ivf sama na sebe ostavena lazarevski mi rece duri ne dobijam vaucer da ne go baram i taka ke e poarno mi e bez lekari endokrinologot mi rece koga ke resam jas da odam na kontrola i najubavo mi e sega taka

(Одговор на членот kapina)
Непосредна врска до пораките: 1051
30.12.2015 8:27:47   
kuklicka30
mamicki edno prasanje do vas imam temp.dva dena maticniot ginekolog mi prepisa cefaleksin od 500mg 2x2 na 12 h.i paracetamol moze li da mu steti cefaleksinot na plodot mnogu sum nastinata stavam kapki vo nosot i gi piam apcinjata ako ne mi pomaga rece inkecii treba da primam user posted image

Непосредна врска до пораките: 1052
30.12.2015 9:45:47   
delvi

ИЗВОРНА ПОРАКА: Melanija RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Sajna

Edno prasanje posleden ciklus mi bese na 15 avgust sto znaci ako racunam po ciklus bi trebalo da sum veke kraj na 6 ili sedma nedela no denes vo remedika napraviv beta hcg mi izleze 98 sto e za 3 nedela rezultat ..doktorot nemozam da si go najdam pa sakam vase mislenje da slusnam koja nedela bi bila kako da se vodam?? Ima nekoja majka od remedika sto pravela beta hcg da mi pomogne ??

Бремена си 6 недели и три дена ,незнам како бетата е за 3 недели кога тогаш бетата не ни покажува вредност???
Ако немај има искуство со Ремедика ќе ти пише

Go citam ovoj status i se pronajdov i jas...treta inseminacija pravev i na 23 den od inseminicija bhcg mi e 83,22 .posledniot ciklus mi bese na 24.11. a obicno mi idi na 33 dena...spored mojata presmetka treba da sum vlezena vo 6 nedela ama betata ne kazuva toa...dali ke imam razocaruvanje...dali znaete kako bese kaj sanja slucajot....

(Одговор на членот Melanija RR)
Непосредна врска до пораките: 1053
31.12.2015 14:41:54   
Kvisko
Scared ти пишав да не ме сфаќаш погрешно и малку да олабавиш за твое добро. Бременоста е прилишно долга и физички и психички напорна иако многу убава состојба. Сите жто сме имале проблеми со забременување имаме можеби и малку повеќе страв во себе од вообичаеното, ама некогаш некои работи се нормални и очекувани. На пример се очекува кога се става утрогестан да има понекогаш и исцедок со различна боја (кафеавкаста, жолтеникава и слично) и нема простор за паника. Исто така некои работи за анализи и слично ги кажува гинеколог кога ќе се прават и слично. Не му ја мисли ти остај малку и друг нека помисли место тебе. Плачење и слично е исто така нормална работа и не му штети на бебето не му ја мисли и околу тоа. Е сега ако те тревожи многу кога маж ти патува а ќе те тревожи особено во оваа состојба труди се да не бидеш сама дома кога патува. Викни родители, пријателки или излези шетај барем некое вреем за да не мислиш на тоа (на пример кога јас имам кафеав обилен исцедок што траеше неколку дена и не се знаеше дали ќе прокрварам или плодот/плодовите ќе се видат на ехо маж ми беше на ат и наместо 14 патуваше 18 саати од кои последните 3 беше недостапен заради некои планиништа низ кои поминуваа. Наместо да плачам сама фино лепо си ја викнав мајка ми да спие кај мене и крај). Некогаш треба да го препознаеш стравот и да с епотрудиш да го избегнеш или ублажиш тоа е тоа. Нема да стане полесно секој нов ден може да биде нов предизвик во бременост, само треба активно да се бориш со тоа што се случува.

Што се однесува до лекар не знам зошто сакаш на спонтано настаната бременост да те следи лекар што е стручњак за помош при забмременување и да очекуваш од него да ги знае сите пациентки по име и презиме и се што им кажал и сите терапии и цела историја да им ја знае напамет. Секако дека секогаш ќе треба за се да го потсетуваш. Јас кај Димитров некогаш одев со писменце за да не заборавам што треба да му кажам. Плус за водење на бременост не ни одев многу кај него. Откако чувме срцева акција после ИВФ ми рече сега си како и секоја друга трудница и така однесувај се. Наредно ехо ти е ако сакаш накај 8-9 недела ама тоа е опционо, а задолжителен ти е скрингот во 12 недела за кој ќе одиш или кај Адамова или кај Петрова, јас тоа не правам. Потоа кај него бев уште еднаш во 16-17 недела зашто ми рече обавезно дојди да ти го измерам цервиксот и кога отидов се зачуди што сум отишла па потоа се сети. Остатокот од следењата ги правев кај матичната и ехо и сите анализи затоа што е каде каде поефтино. Самиот ми рече ао сакаш дојди после сите скринизи па ќе се договараме за пороѓај и така и направив. Скрининзите ги правев кај матичната и Адамова и кај него отидов дури во 33 недела кога ми кажа дојди на цтг после 36 па ќе видиме. И толку. Претходните две недели на пример не ни беше во Македонија туку на службен пат па ме следеа други доктори и ништо страшно. Поентата ми е бебето е скапа работа и ако можеш да „заштедиш“ со користење на матичен лекар тоа би ти го препорачала. Знам и случаи на ИВФ бременост од приватни клиники што се породиле на ГАК и се си било во ред. Парите ќе ги потрошиш на бебчето секако.

За тоа колку си трудна докторот сега не може да процени зашто плодот е мал а тебе ти е циклусот многу долг и веројатно не се поклопуваат мерките. Веројатно на наредното ехо кога ќе се види срцева акција ќе проба да одреди колкава е точно староста на бременоста бидејќи не може да се раководи според последна менструација затоа и ти закажува почесто прегледи.

(Одговор на членот delvi)
Непосредна врска до пораките: 1054
2.1.2016 14:47:18   
scared RR
Квиско, да знам дека не следи вакви бремености нема ни да барам да ме следи, ама кога веке прима пациенти зашто мене што толку време сум кај него не би ме водел. Проблемот не е само во памтењето туку во тоа што тој не ме ни праша за терапијата, ниту седна минутка да поразговараме.
Секако дека ке го потсетам не ми е проблем. Во ред, не памти , и не може се да памти, ама да ми рече ти ги губеше во петта шеста недела? Многу убаво ме памти тој и по име и презиме, дури и мм го запамтил иако ретко доагал, ама кога ми го кажа ова се пресеков.
Во однпс на неделите мене ми е битно заради терапијата што ја примам, за кога ми бил последен циклус не ме ни праша, а на последно ехо убаво се гледаше се, и знам дека на други женички им кажуваат мерки и недели според тоа.
Не би ја препуштила бременоста на матичен од аспект на тоа што ми треба некој поискусен и постручен. Покрај септумот мене матката ми беше и проширувана, не знам кога ке почне да се шири како ке е, па ако не го следи тоа докторот кој ми ја правел операцијата кој. Затоа сакам кај него иако во други околности би го сменила веднаш.

(Одговор на членот Kvisko)
Непосредна врска до пораките: 1055
2.1.2016 18:04:18   
Kvisko
Јас ти пишувам малку и од лично искуство. Мене Димитров ме праќаше кај друг на скрининг кај него за мерење цервикс и слично. Мене ми беше поедноставно да имам континуитет кај еден лекар па матичната ми беше супер за тоа.
Проблемите со матката пред забременување не се веќе релевантни. Ако се закачил плодот и почнал да расте матката ќе се шири и толку. Единствено очекувај болки. И мене ми беше свртена позади и малку помала пред забременување. Како почна да се шири и извлекува и исправа така имав болки налик на менструални кои и матичната и Димитров и Адамова ми рекоа дека се нормални за таква матка и ако не влијаат на цервиксот (односно не го скратуваат) тогаш се е во ред. Болките ќе си ги трпиш и за тоа помага магнезиум и толку. Мене на пример ми траеја некаде до кај 18-19 недела и потоа ми порасна наоред стомачето па се смирија (пред тоа се ширев во колковите). Во бременост никој ништо не може да и направи на матката па не знам каков доктор да е. Затоа и ти пишувам. Сепак на крај ти си одлучуваш јас само предлагам како да се опуштиш.

< Поракaта ја уредил Kvisko -- 2.1.2016 18:11:39 >

(Одговор на членот scared RR)
Непосредна врска до пораките: 1056
2.1.2016 18:26:14   
scared RR
Навистина немам претстава кој би ме водел, матичната ми е ептен нестручна. Ке видам како ке биде на нареднава контрола па после ке мислам и за тоа.

Туку да прашам до која недела се присутни менструалниве болки? На периоди се прилично јаки и кичмата ме боли па малку страв ме фака, инаку брзо поминуваат.

Непосредна врска до пораките: 1057
2.1.2016 20:00:14   
scared RR
И сакав да те прашам Квиско кога забележа подобрување во однос на длакавоста на лицето? Мене како да ми се засили периодов иако пред тоа имаше подобрување.

Непосредна врска до пораките: 1058
2.1.2016 23:20:21   
Melanija RR
kuklicka30 како си?

scared RRтие молки најчесто траат до 12н и се решава со магнеиум,но и понатаму како ќе растеш ќе има нелагодности и околу папокот си.Но тоа се сосема нормално.Пробај да најдеш матичен каде секој месец ќе ти ја води бременоста ,амокрача и крв кај општ матичен,скрининг на ГАК или приватно.Тоа е тоа.
Контроли се прават на 4-5 недели.
Како што пиша квиско нема конкретно ниту може нешто да се преземо освет добар гинеколог за се да види на ехо

3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи,
3 IUI =/, без терапијаuser posted image август 2013г.
user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

Непосредна врска до пораките: 1059
3.1.2016 12:28:01   
Kvisko
Scared ти пишав и погоре мене болките ми траеја до кај 18/19 недел што значи прилично долго. Освен магнезиум нема друга терапија и повеќе одмор. Никој од гинеколозите околу тоа нема да се потресе.

Инаку пробај и со матичната да видиш како ќе ти оди. Ако не е стручна за неплодност не значи дека не е стручна и за бременост. Обично матичните ич не ги бива за неплодност ама затоа следат мнофу бремености и за тоа се добри (кај нас побогу најголем број жени одат на гинеколог само во бременост). Акл не мењај матичен зашто имаш прилично испитувања во бременост што ти се безплатни преку матичен а на приватно се скапички (пример микробиолошки брисеви).

Непосредна врска до пораките: 1060
3.1.2016 13:31:56   
scared RR
Не оваа мојава е ептен нестручна. Ја чував до сега за упати за хормони , рецепти за лекови, не ми правешњ проблеми кога и да побарав ми даваше.
Секое зимање пап тест или брисеви кај неа хорор ми беше, не можеше или спекулумот да го стави или грлото да го види, и увек крв ми пушташе. А сега кога сум бремена да појдам кај неа за тоа искрено страв ми е, ке треба нова да барам, а за друго крв, урина, проверка на тсх ке ми дава или интернистот упати или општата матична. За приска здравје боже ке си идам на Гак, мерки од скринингот ако го правам систина ке носам, на гак само за крв, ми рекоа можело и така, не е задолжително ехото да е на Гак.

Ти правеше ли проверка на инсулинот на почетокот?
И за длакавоста на лицето кога ти се намали, мене како да ми се зголеми периодов а нели во бременост баш спротивно треба да се намали. user posted image

< Поракaта ја уредил scared RR -- 3.1.2016 13:35:33 >

Непосредна врска до пораките: 1061
3.1.2016 14:30:07   
Kvisko
Тогаш барај нова матична под итно. Снаа ми сега во бременост отиде кај Ложанковски кај некоја докторка не кај Бојчева туку некоја друга и си е задоволна. Се што и кажаа приватно на првиот скрининг и кажала и таа потполно исто. Така беше и со мојата матична. Верувај битно е да имаш добар матичен гинеколог. Сега за упати со упат од магичен гинеколог како бремена ништо нема да плаќаш од испитувања. Од обичниот лекар со упат ќе ти наплаќаат веројатно.
Мене влакнатоста ми се намали или јас приметив дека ми се намали по срцевата акција односно некаде кај 7/8 недела. Инсулин никогаш не сум испитувала правев правилен огтт тест пред бременост и еддн во 27 недела од бременост.

Непосредна врска до пораките: 1062
4.1.2016 11:23:18   
*devojce*
Trudnicki da ve pozdravam i da vi cestitam nova godina .... jas denes sum na kontrola pa ke vi pisam kako sum pominala.

Непосредна врска до пораките: 1063
5.1.2016 14:58:46   
*devojce*
Kontrolata.mi ja odlozija za denes a Nokeska prokrvarev mi pagaa parcinja denes na eho vidovme srceva akcija na ednoto bebce drugoto go nema najverojatno parcinjata I krvarenjeto bese vtoroto bebee.kako I da e fala mu na boga za srcenceto sami da se rodi zdravo pravo.

(Одговор на членот *devojce*)
Непосредна врска до пораките: 1064
5.1.2016 19:19:44   
New_Mom
Здраво на сите. Јас сум нов член на форумот, а и нова user posted image . Правев тест преку урина пред неколку дена и покажа две црти, а денес го направив и тестот преку крв и излезе дека е позитивен. Според него, во втора гестациска недела сум. Уште не можам да поверувам. user posted image В понеделник треба да направам ехо-преглед, па по третпат да се потврди убавата вест. Се надевам дека тука ќе најдам одговори и информации за многу нешта во врска со бременоста и ќе се дружам со други трудници. Поздрав user posted image

(Одговор на членот *devojce*)
Непосредна врска до пораките: 1065
7.1.2016 11:45:56   
kuklicka30
Zdravo na site jas sum super pomina temperaturata nastinkata bev na skrining se e vo red so bebceto i vo vtornikot bev vo Skopje mi zemaa krv za priska 1 rezultati vo ponedelnik inaku da ve prasam treba da se prefrlam vo vtoro tromesecije no ne mozam ne mi dava znae li nekoj kako da se prefrlam tamu

(Одговор на членот New_Mom)
Непосредна врска до пораките: 1066
7.1.2016 23:15:57   
Melanija RR
kuklicka30 гледам си се снашла и пишала во вторототромесечјеuser posted image

New_Mom добре дојде на Рингераја ,честито user posted image и се читаме user posted image

user posted image Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни

(Одговор на членот kuklicka30)
Непосредна врска до пораките: 1067
8.1.2016 8:22:27   
kuklicka30
Melanija RR da se snajdov user posted image inaku koja nedela si ti

Непосредна врска до пораките: 1068
8.1.2016 12:06:30   
scared RR
Нормално ли е тоа што немам мачнини, гадење, повракање и слично? Се си јадам нормално, едино приметувам дека и помала количина е доволна да ме засити.

Непосредна врска до пораките: 1069
8.1.2016 13:01:30   
Bea
Normalno e i bidi srekna sto e taka :)

Непосредна врска до пораките: 1070
10.1.2016 13:14:32   
scared RR
Јас па се плашам зашто немам симптоми . Освен болни зголемени гради и често мокрење друго се ми е исто. Во среда сум за срцева акција , и може да замислите колку сум исплашена user posted image Во среда ке сум 8+5, требаше порано да ми закажат, три недели изминаа од последниот преглед. user posted image

(Одговор на членот Bea)
Непосредна врска до пораките: 1071
10.1.2016 17:38:48   
Bea
Епа ете, имаш симптоми :) Мене не ме болеа градите, ниту сега ме болат.
Се ќе биде во ред на контролата, ќе видиш. Среќно!

Непосредна врска до пораките: 1072
11.1.2016 20:27:42   
Melanija RR
scared RR јас немав никакви симптоми од почеток до крај,едино киселини и одвратен мирис околу 10неде докај 13н.Тоа е се ниту гради ме болеле,ниту лошење,баш ништо.
За контрола навикни се на 4-5 недели се прават контроли.Здравје следно е на 12 недела

(Одговор на членот Bea)
Непосредна врска до пораките: 1073
12.1.2016 12:27:01   
Anonimen
ајде,тазе трудници!!во која положба спиете оти јас постојано се превртувам user posted image

Непосредна врска до пораките: 1074
13.1.2016 11:46:04   
*devojce*
devojki vcera pak prokrvarev.Ne mie jasno dali e od utrogrdtsnot ili dto e.dsli nekoja od vas imala vakov slucaj.bev denes na pregled bebeto e dobro nema nisto epa od kade krvarenjevo?

(Одговор на членот Anonimen)
Непосредна врска до пораките: 1075
Страница:   <<   < Претходна страница  41 42 [43] 44 45   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  41 42 [43] 44 45   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

dojcino

dali abortusot e dobra odluka?

da (22%)

ne (46%)

mozebi (27%)

neznam (6%)

Број на сите гласови: 160

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!