miana -> RE: Температура кај децата (19.9.2014 12:26:09)
|
Поголемата керка кога качува Т, качува ептен и нема кај неа мутава температура .. Малото дете знае да си качи некоја таква мутава до кај 38 со 4,5 и не давам сируп, се бориме..Ако видам дека качува брзо над 38,6 тогаш давам блокмакс. Инаку неколку пати се случило да качи до 38 со 4,5 да не и дадам сируп, да трае тоа цела нок на пример, да ја проверувам и до утрото ке си симне..Е сега има ситуации кога има таква никаква температура 38,4-5 ама а е ептен кенкава, омалаксана, да бара да спие, да е тотално за никаде па одма давам сируп , тогш знам дека ке качи повеке од 38 со 6..Јас знам дека под 38,6 не се дава сируп ..Еднаш еден доктор на детска клиника ми рече дека може да се направи и лош ефект ако се даде сируп под 38,6 детето да ја спушти температурата и под нормалата па да почне да се тресе и да направиме уште поголем проблем. И приметив дека посилна е малата кога станува збор за температура..Значи она што нашите родители ни давале одма сируп кога ке не носат на вакцина, качиле или не , им била тотално лоша тактика... Јас знам и за забоболка да им дадам парацетамол и сл, тоа ми го имаат одобрено
|
|
|
|