Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Вештачко оплодување VII дел 10.8.2015 18:28:40
Anna78
Здраво девојки, еве ме и мене. Се прибрав од одмор, наполнив батерии и сега со нови сили напред . Се израдував многу, гледам нови трудници на списоков, ви посакувам лесна бременост и здрави и живи дечиња, па дај боже сите да се најдеме на тој список Јас овој месец ќе го искористам да направам испитувања што ќе ми бидат потребни за трет ваучер за ивф, а во меѓувреме бидејќи имам уште две ембриончиња замрзнати, најверојтно, здравје во септември, ќе правам уште едно ивф со замрзнати, но сепак ќе видам што ќе препорача докторот. Поздрав до сите, ви посакувам многу успех
RE: Вештачко оплодување VII дел 10.8.2015 22:36:35
Melanija RR
Pcelka i Ninicka лесна и убава бременост
ladyA и butterfly00 очекуваме
3год= 8 кломифен,лапаро-хистеро, полупроодни јајцеводи, 3 IUI =/, без терапија август 2013г. Бакнежот е генијален трик,дизајниран од страна на природата за да го запре зборувањето кога зборовите стануваат непотребни
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 14:19:06
butterfly 00
RR kako gi cuvate kleksanot vo frizider li ? Jas gi cuvav na sobna temperatura ama gi staviv vo frizider i sega koga se bockam poveke me bolat, ve molam pisete mi
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 15:38:58
MademoiselleNina
Вчера почнав со Гонал, па денес и утре и во петок на ехо, Ивановски е на одмор, па ми закажаа кај Адамовска. Докторката не ја знам , се надеам дека и таа е супер :)
< Поракaта ја уредил MademoiselleNina -- 12.8.2015 15:39:27 >
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 16:03:28
butterfly 00
Nisto strasno ti stavaat dve inekcii dijazepam te nosat vo sala kako obicen ginekoloski pregled te otvara so zelezoti i naporedno te gleda na eho i preku cevce ti gi stavaat embrionite nisto ne cuvstvuvas ke te ostavat malku da polezis pa te nosat vo soba i posle ti stavaat pregnil inekcija 89 den e vo Sistina za poddrska na plodot i si odis doma posle dve nedeli pravis test, ajde so sreka taman da mi se pridruzis jas lezam sega :) pa se nadevam na uspeh
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 16:10:38
Hopeful RR
Прегнил е стоп инекцијата пред пункција, а оваа за која збориш е Прогестерон депо, ја частат во Систина
Нина, ништо посебно не е трансферот, се ти објасни пеперутче - ни болка, ни ништо, ние се смеевме цело време, а бидејќи сме кај ист доктор, сигурно и тебе ќе ти биде забавно Ајде со среќа!
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 16:18:58
butterfly 00
ne be sonce bas pregnil mi stavija bas mi rekoa deka i pred punkcija gi stavaat i jas se zacudiv mi rekoa imala poveke dejstva oni si znaat neli najdobro do sega posle transver nikogas ne mi dale inekcija inaku da prasam za utrogestanot koga gi stavat vaginalno nekogas ne mozam ubavo da gi stavam dlaboko mi se izmestuvaat levo desno ke mi otidat pa odi namestija, dali toa znaci ako ne ja stavam ubavo nema da dejtvuva :(
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 16:44:20
Hopeful RR
Хмм, ме зачуди, ама штом помага и така Прегнил, нека боцкаат, ионака сите сме решето направени од боцкања Јас па дека после ЕТ се боцкав со Прогестерон, мислев за истото збориш. Што и да е, само за арно нека е, боцкањето се заборава!
А со Утрогестан искрено немам искуство, ставав Кринон кој доаѓа со апликатор. Пробај колку можеш подлабоко, а лево или десно се надевам не менува многу, во секој случај не е една па да ја мислиш, него милион, и секако ќе дејствува
< Поракaта ја уредил Hopeful RR -- 12.8.2015 16:46:04 >
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 18:36:00
Kvisko
Butterfly јас клексанот летово го чувам во фрижидер а пред тоа само на темно. Мене од време на време знае да ме заболи ама мислам дека тоа е повеќе поврзано со начинот на ставањњ отколку со температурата. Печат некогаш ама тоа е се ќе издржиме. Утрогестанот и јас така го ставав полево подесно па ете се фати бебчо. Немај гајле се впива хемиски тој. Плус прогестеронската поддршка е побитна во циклуси во кои има пункција зашто тогаш телото не лачи доволно прогестерон при трансфер на смрзнати секако се оди на природен циклус па и твоето тело природнл си создава прогестерон.
Nince со среќа во процесот. Ембриотрансферот е најлесниот дел само полната бешика е малку непријатна ништо друго.
< Поракaта ја уредил Kvisko -- 12.8.2015 18:38:24 >
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 18:36:42
scared RR
Мене ме зачуди прегнил да е 89 денари, таа е 261 денар од 5000 и.е а обично идат две за боцкање. За утрогестанот нема врска и мене ми забегуваше некогаш, мене па ми беше страв да го ставам длабоко поготово кога останав бремена да не го повредам Во секој случај делува како и да го ставиш.
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 19:39:53
MademoiselleNina
Во врска со трансферот, и полна бешика, :) како се празниш после? Кога нели мора да се лежи? Инаку денес пола саат после примањето на гонал, нозете ми отекоа ама многу, и не знам што да праам, многу ми се смешни, дали е нешто сериозно или е дел од постапката, имала некоја вакво искуство?
RE: Вештачко оплодување VII дел 12.8.2015 19:44:02
Hopeful RR
Е празнењето е единствената безвезе работа, доаѓа сестра со гуска под тебе и така, лежечки... едно незгодно
Во врска со отокот, ме чуди да е од Гоналот, ни јас немав таков проблем. Поверојатно да е од топлото општо, ако си склона кон задржување течности. Пиј повеќе вода, исфрли сол и ќе се издренира. Во секој случај, пвоери ги нуспојавите од Гонал и ако е поврзано, консултирај го докторот.
< Поракaта ја уредил Hopeful RR -- 12.8.2015 19:45:30 >
RR kolku vreme lezite i koga pocnavte da se dvizite? Nekade slusnav da se odi popoleka vajda toa e prvite tri, cetiti dena posle se normalo, od koga mozam da pocnam da se razdvizuvam so ogled na toa deka imam skali bez lift na cetvti sum doktorot mi rece miruvaj ovie dva dena, posle se normalno vika ako se fati ke se fati zeni se frlale da napravat abortis pa ne uspevale na transverot toa mi go kaza, pisete vasi iskustva ?
Butterfly, пишував и претходно, еве ќе го споделам моето искуство. Уште пред трансферот читав по клиниките и во регионов и во странство - никаде не советуваат лежење и мирување цело време. Во странство поготово практикуваат мирување или како што викаат они bed rest денот на трансферот и ноќта. После се враќаат на нормални активности. Плус многу доктори не препорачуваат строго лежење заради послаба циркулација во пределот на матката, а и заради тоа што на организам што претходно бил нормално активен - строгото мирување му е неприродна положба. Мене Димитров ми кажа - 2 дена мирување. Јас мирував 2 дена, со тоа што пак станував, се врткав по дома. Потоа фати викенд уште 2 дена - тогаш почнав да шеткам пократко или до продавница, без да се осеќам замор и веќе од понеделникот значи на 5-тиот ден од трансфер си тргнав на работа. За скалите, 4 спрата без лифт не се малку, но ако си навикната на нив и не те замараат не треба да е проблем. Јас на работа имам едно 20-тина скали кои после трансфер ги качував и по неколку пати на ден. Откако дознав дека сум бремена, ми ставија шубе да не ги качувам многу, па припазував - полека, со паузи - битно е да не осеќаш напор. Полека, опуштено! Кога веќе ембриончињата се во меше, процесот на вгнездување што следи не е поразличен во однос на тоа кога природно дошло до бременост. Ти поскаувам многу среќа и да не израдуваш за 2 недели!
RE: Вештачко оплодување VII дел 13.8.2015 10:02:16
malena1
И јас имам едно прашање во врска со полната бешика и успешноста на трансферот. Дали е подобро да си ја искористиш гуската или ако можеш колку и да е тешко да издржиш и да мокриш откако ќе поминат 2 часа по трансферот. Јас на пример имав голема потреба за мокрење по трансферот, ама издржав без гуска. Знам глупо е прашањето, ама може некој има логичен одговор, ако има воопшто логика во ова
RE: Вештачко оплодување VII дел 13.8.2015 10:22:25
mimidjon
Девојки ова со гуската ме замисливте малку ,како е тоа лежиш гола и ако ти се оди у вц си мокриш слободно во неа ???Прв пат ке ми биде не ми се смејте ве молам
RE: Вештачко оплодување VII дел 13.8.2015 10:28:40
LoveableMe RR
Не си гoлa, ти дaвaaт спaвaчa ширoкa, a пoд неa си гoлa и aкo ти се мoкри ти стaвaaт гускa пoд тебе, немaј гaјле сите пoминaвме сo тoa. Пoдoбрo дa не пиеш мнoгу пред трaнсфер, aкo требa ќе се нaпиеш пред дa те стaвaт вo сaлa , пoштo пoсле требa бaрем сaaт време пo трaнсфер дa не мoкриш, пoззз
RE: Вештачко оплодување VII дел 13.8.2015 10:38:37
butterfly 00
Jas ovoj transver tri pati mokrev vo guska i ednas koga stanav hihi se prepiv voda no ne smee da se drzi mora da se izmokris nisto ne e strasno ako gi viknes zosto i oni sami ti vikaat da ne se stiskas 😁
Искривените заби кај децата и кај возрасните се честа појава која може...
Анкета
Дали ви се менструации болни? пеперутка16
Во последно време имам толку болни периоди што дури и се онесвестувам..итно е, ми дава инекција и толку..А сега кога стареам како што стареам. Имам 29 години, уште не сум се породила итн.