RE: Вештачко оплодување VII дел (Целосна верзија)

Форум >> [Забременување] >> Проблеми со забременување

Порака

*devojce* -> RE: Вештачко оплодување VII дел (7.12.2015 15:29:24)

PROLUTEX OT IM BIL NOVA TERAPIJA I JAS PRVPAT GI PRIMAM,MNOGU SE SKAPI I BOLAT MNOGU

Anonimen -> RE: Вештачко оплодување VII дел (7.12.2015 15:49:00)

ми се суши грлото кога ја почнувам оваа тема ама гледам дека е се почеста и форуми за дискусии читав само на српски и на хрватски јазик.знаете септември кога започнав со ивф процесот не очекував дека ке наидам на сопки.се имав читано од порано и кога со мм не можевме да добиеме дете по природен пат се обидовме со ивф.имавме дијагноза идиопатски стерилитет.и така почнавме со стандардно супрефакт 0.7 неколку дена потоа се намали на 0.5 па на 0.2.одма од другиот ден фостимон 0.5 и тоа неколку дена.нормално мерење фоликули и дојде денот за прегнил инекцијата.за 2 дена бев на пункција и извадија 15 јк.од кои 12 квалитетни.до сега се течеше во најдобар ред.јас скокав од срека.по 3 дена ет.ми вратија 2 ембриони.остатокот ги замрзнавме.е потоа како што ми рекоа да мировам,да пијам доста вода...сето тоа го правев.кога по некој ден од ет забележав дека стомакот ми се дуе,како со гасови да ми е полн.му се јавувам на докторот кај што правев ивф,тој ми рече дека тоа е нормално и дека сум бремена.добро си реков.ама некако не ми парираше здравјето.уште се дуев што последните вечери спиев испраена во полуседечка положба.и решив на доктор да одам.кога ме виде докторот одма ме хоспитализираа.јас воопшто не знаев што се случува.мм и тој преплашен.викнаа и друг доктор.тој веднаш со игла и црево ме боцна во стомакот и почна да тече вода.истече 2,5 течност.веднаш почнав и со секакви инфузии по цел ден и цела вечер.уште вечерта осетив подобрување.истиот ден ми кажа др и дека сум бремена.скокав од срека.барем во цела несрека сум трудна.арно ама по 2 дена пак истото.пак боцкање во стомак...пак 2,5 литри течност.10 дена бев на болница.после тоа пал одев по 2 пати во денот за примање албумини и тоа траеше усте 10 дена.пекол ми беше ама барем имав 2 ангелчина за кои требеше јас да се грижам.стомакот од ет наваму ми остана голем како во 7 месец.и така терав се до 5 месец кога веке конечно се се стабилизира.почнав и добро да шетам и се да си правам.во 15 недела едното ембрионце му прекина срцето,ама другото си напредуваше добро.јас си се тешев едно едно макар здраво да ми е.ама и тоа за жал во 27 недела му прекина срцето по што мораше природно да го родам.тешко е благ збор за мојата состојба!!!!посакував и јас да умрам.не можев да издржам психички.!!!веднаш потоа ми се јави на црниот дроб стеатоза што било резултат на преголемата доза на хормони што сум ги примала.еве и ден денес ги контролирам црниот дроб.да знаете дека хиперстимулацијата кај мене имаше врска што и двете деца не ми преживееа.барем така повекето доктори каде што сум била после тоа ми го кажале тоа!!!кој што го интересира нешто повеке слободно да прашате!!!

Anonimen -> RE: Вештачко оплодување VII дел (7.12.2015 15:50:08)

еве мене што ми се случи токму пред 1 година devojce!!!!!

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (7.12.2015 20:05:44)

Anonimen, искренo се нaдевaм декa нaскoрo пaк ќе се рaдувaш, прoмени дoктoр и сo пoзитивнa мислa нaпред.

kapina -> RE: Вештачко оплодување VII дел (7.12.2015 20:13:37)

Jas ke vi kazam samo edno gledajte napred toa sto bilo pominalo i jas se borev dva pati za zivot i jas imav i blighted ovum i biohemiska bremenost no toa e sega veke zad mene i sega so dusa cekam da pocnam so nova invitro postapka 11 godini se boram so sterilitetot se druzam so pozitivni luge samo i toa mi pomaga mnogu i na vas istoto kolku i da vi e tesko ili vi bilo tesko morate da bidete pozitivni.

Inace da mojata hiperkoagubilna sostojba mozno e bilo da e od terapijata sto se prima za vreme na ivf i jas ostanav ocudena duri posle edna godina od poslednoto ivf da mi se pojave takvo nesto np fala bogu za skoro vreme se sredi so namaluvanje na dozata na aspirin i so 1000 mg vit c dnevno.

So dusa cekam da pocnam so ivf no moram da napravam mr na hipofiza zaradi prolaktinot koj bese dvojno povisok od normala letoto i dagi ispitam 16 genetski mutacii na imunologija bez ovie ispituvanja na masa dr lazarevski ne mi prave ivf.

Anonimen, kaj koj doktor pravese ivf?

nadez vera ljubov -> RE: Вештачко оплодување VII дел (8.12.2015 10:04:27)

На денешен ден пред една година имав трансфер а сега имам 4 месечна ќеркичка после 13 години. Само глава горе нема откажување

Anonimen -> RE: Вештачко оплодување VII дел (8.12.2015 11:18:45)

во систина правев но докторот не би сакала да го именувам оти пак сум негова пациентка пак ке правам и второ ивф кај него.сепак како и сите што ке се согласат со мене тој ми ја знае историјата.па сега ке знае како по втор пат со мојот организам.јас се согласувам со kapina треба позитивно и јас сум позитивна но сепак тоа е дел од животот кој никогаш нема да го заборавиме дури и кога ке си имаме сите ние еден куп дечина од кои глава не ке можеме да кренеме [sm=smiley36.gif]

Pinky30 -> RE: Вештачко оплодување VII дел (8.12.2015 12:25:50)

Devojki i ova moe treto ivf NEUSPESHNO [sm=smiley19.gif] povtorno zavrsiv po vtor pat so biohemiska bremenost...Na 13 ti den mi bese beta hcg 53.8 a na 16 ti den 8.26 prekinuvam so terapija od denes...vo cetvrtok sum kaj Petanovski da vidime sto ke predlozi da se ispita...imunoloski i transfuzioloski mi se vo red neznam sto moze da e problemot,hormonite isto...ovoj pat smireni jajnici...stvarno neznam kade moze da e problemot dali imal nekoj vakvo iskustvo? ve molam za sovet i mislenje tolku sum razocarana i istostena [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] na nikomu ova moevo...No eden den moram da stasam do celta...Edno vreme mislev da ne se nesto embrionite ne vo red no tie od prv den se razvivaa dobro i stanaa blastocisti bez nikakov problem...tie samo anti spermalni antitela gi nemam ispitano toj paket no Petanovski rece deka ako nesto ne se sovpagjame so mm nemalo ni da se oplodat pa i da stasaat do blastocisti...tuku kaj mene nesto ne e kako sto treba cim nemozam da zadrzam ni edno embrionce...ovoj e tezok pat sto samo nie tuka se razbirame...[sm=smiley19.gif]

Anonimen -> RE: Вештачко оплодување VII дел (8.12.2015 14:29:19)

оффф,леле,pinky!како срцето да ми го распара!ама и самата велиш ЕДЕН ДЕН МОРА ДО ЦЕЛТА!!!тешко е ,знам!!ама ке биде еден ден,и тој ден не е овој ден.ке биде мора да си силна за понатаму!!!

*devojce* -> RE: Вештачко оплодување VII дел (8.12.2015 15:14:18)

Offf sekoja planina svoja tezina.Sekoja od nas ima prikazna za raskazuvanje.Ama kako gospod nikoj ne e.Poztitivni misli,verba i samo napred gordo i so krenati glavi.Dajboze site da si iscekame....

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (8.12.2015 15:58:19)

Pinky30, баш ми е жал за тоа што ти се случува, но борбата мора да продолжи. Имаме тема Што по неуспешно ИВФ?, јас би те советувала за хистероскопија, или гребење на матката доколку тоа не ти е направено, или подетално консултации со доктор.

Инаку, тебе ова не ти е 3-то ИВФ, туку имаш 2 ИВФ, а ова ти е трансфер со смрзнати ембриони, не е исто заради тоа што за ИВФ е каде каде подолга листата на инекции. лекови и сл., а кај трансферот со смрзнати е многу помала терапијата. Во секој случај со тебе сме и сигурни сме дека ќе успееш!

Pinky30 -> RE: Вештачко оплодување VII дел (8.12.2015 16:12:45)

ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

Pinky30, баш ми е жал за тоа што ти се случува, но борбата мора да продолжи. Имаме тема Што по неуспешно ИВФ?, јас би те советувала за хистероскопија, или гребење на матката доколку тоа не ти е направено, или подетално консултации со доктор.

Инаку, тебе ова не ти е 3-то ИВФ, туку имаш 2 ИВФ, а ова ти е трансфер со смрзнати ембриони, не е исто заради тоа што за ИВФ е каде каде подолга листата на инекции. лекови и сл., а кај трансферот со смрзнати е многу помала терапијата. Во секој случај со тебе сме и сигурни сме дека ќе успееш!

Edno imam na GAK,vtoro Remedika i tret pat so zamrznati embrioni vo Remedik no Petanovski go racuna kako invitro...zatoa i taka napisav....deka i inekcii fraksiparin primav i strasni bolki i modrici teram...a za histeroskopja ke gledam da mi napravi dijagnosticka zosto gledam golem procent na uspeshno ivf imaat zenite posle histeroskopja i grebenje na matkata..Sakam vo Remedika strav mi e na Gak da ne mi napravat nekoj belja sepak e matka...fala vi na poddrskata...denes mi e mnogu teskooooo...no se nadevam za nekoj den ke se oporavam ke soberam sili za ponatamu...

Kvisko -> RE: Вештачко оплодување VII дел (9.12.2015 14:45:41)

Pinky30 баш ми е жал. Ајде наредното ќе биде секако. Мора да биде.

Инаку и јас би правела хистероскопија. МИслам дека последното позитивно искуство е на Sole со хистерокопија после неколку неуспшени ИВФ обиди. Сега си носи близначиња. Исто е кај Петановски.
Хистероскопијата нека ја прави леакрот што ти ги води ИВФ процесите зашто ти ја знае историјата и што треба да направи.

Hopeful RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (9.12.2015 21:28:46)

Pinky30, многу ми е жал, стварно се надевав дека овојпат ќе биде успешно...
И јас сум на став дека хистероскопија е неопходна, се покажало дека ивф после хсц има поголем успех, а може и самата постапка да открие нешто што вака не се гледа. Разговарај со Петановски, а можеби е добро и да смениш доктор за следното ивф.
Знам дека ти е тешко, знам дека си скршена, исплачи се, дај си време да тагуваш, а после главата горе и терај напред [sm=smiley31.gif] Ќе дојде и твоето бебе, сигурна сум!

Bea -> RE: Вештачко оплодување VII дел (9.12.2015 21:55:43)

Ah be Pinky... Sto da kaze covek...
Ke si go odboluvas ova i veruvaj borci sme nie, lavici i samata ke pocuvstvuvas sila za nova borba i konecen uspeh. Mnogu sreka ti posakuvam i beskrajna radost naskoro! :*

Pinky30 -> RE: Вештачко оплодување VII дел (10.12.2015 12:21:44)

Devojki pred se FALA VI MNOGU ZA OGROMNATA PODDRSKA mi znaci mnogu od luge koj go pominuvaat ovoj tezok pat i mnogu mi olesnuvate koga ke procitam deka ima nova trudnica i so toa mi davate nadez deka i jas eden den ke uspeam...
Denes bev kaj Petanovski mi predlozi da se konsultirame so Koco Dimitrovski na klinika se nadevam deka ke bide ok bidejki i mm e doktor i moze ke obrne vnimanie zosto Petanovski rece nesto do imunolskiot sistem zosto jas ostanuvam bremena no nemozam da zadrzam embrion...Posle 14.01 ke odime da se dogovorime koga ke mi pravi histeroskopija i skrecing i posle toa koga ke sledni transfer so zamrznatite embrioncinja...Go prasavme dali da proveruvame kariotip,antitela rece nema potreba vekje imate gotovi oplodeni embrioni vo stadium na blastocisti taka da ne se zamoruvajte okolu toj del taka rece...bitno mu e mislenje od koco od imunoloskiot del...Sto i kako da se ispita plus ke kaze toj...
Mora da prodolzam ponatamu bas i doktorot rece deka samo edno delce fali od mozaikot i optimisticki e raspolozen i mora i jas da sum taka za da uspeeme i da stasame do celta...Me fakjaat krizi na placki,taga no za brzo ke se oporavam...

sasaiciko -> RE: Вештачко оплодување VII дел (10.12.2015 16:52:58)

Devojki izvinete mozebi prasanjeto ne mi e za tuka no mora da prasam-mi pravea transver vo nedelata e sega toa stovsakam da prasam e slednovo dali smeam da se farbam stanuva zbor za plava kosa ili nesmeam da pomislam?mi kazaaa deka dodeka primam terapija ne a za sega neznam

Kvisko -> RE: Вештачко оплодување VII дел (10.12.2015 18:31:15)

Sasaiciko јаа не се фарбав до 12/13 недела чисто за да бидам сигурна дека на бебето ништо нема да му биде така што би ти препорачала да се стрпиш и ти посакувам да мораш да се стрпиш уште едно 13/14 недели.

*devojce* -> RE: Вештачко оплодување VII дел (11.12.2015 12:12:49)

denes napraviv test za bremenost od onie domasnite me interesirase odnosno nemozam da dotrpam do cetvrtok koga sum na kontrola i za zal negativen e [sm=smiley13.gif]

blue_blue -> RE: Вештачко оплодување VII дел (11.12.2015 15:18:49)

devojce, ако добро пресметувам и пратам трансферот ти бил на 3.12., значи денес ти е 8 ден од трансфер што е прерано за домашен тест да покаже нешто, логично е да биде негативен. Прашање е дали на 8-ми ден и бета преку крв ќе ти покаже нешто а не па домашен тест преку урина. Фино ти кажале да идеш на 14 ден од трансфер на 17.12. за тест и почекај до тогаш многу веројатно е дека ќе биде позитивен, пошто лажно негативен тест често се случува, ама лажно позитивен не постои јас колку што знам

Bea -> RE: Вештачко оплодување VII дел (11.12.2015 15:30:01)

Devojce, токму така. Многу е рано за тест, поготово домашен.
Не се разочарувај пред време, јас ти препорачувам да не правиш домашен тест, тоа веќе или биднало или не - нема што многу да се промени. Среќно во четврток и да не израдуваш тука сите!

LoveableMe RR -> RE: Вештачко оплодување VII дел (11.12.2015 15:46:58)

ИЗВОРНА ПОРАКА: *devojce*

denes napraviv test za bremenost od onie domasnite me interesirase odnosno nemozam da dotrpam do cetvrtok koga sum na kontrola i za zal negativen e [sm=smiley13.gif]

devojce*, те чекаме наредната недела со убави вести. За сите кои ги интересира, вредност на Бетата од резултатите преку крв.

*devojce* -> RE: Вештачко оплодување VII дел (11.12.2015 21:17:00)

fala na poddreskata moze izbrzav nevikam ne ama ako i vo cetvrtok e negativno bar ke bidam do pola spremna psihicki.pozdrav do site

kapina -> RE: Вештачко оплодување VII дел (11.12.2015 22:41:17)

Devojce premnogu brzas cekaj si do cetvrtok taka samo si sozdavas dopolnitelni stresovi koj sega voopsto ne ti se potrebni mozda betahcg e pomala od25pa zatoa ne ja detektiral no toa voopsto ne znaci oti ne si bremena

MademoiselleNina -> RE: Вештачко оплодување VII дел (12.12.2015 13:04:48)

Pinky 30, mnogu mi e zal, no da znaes posle dozd doagja sonce. Sekogas. Ubavo sto si razgovarala so lekarot, bidejki sekoja od nas r slucaj razlicen. Stom ti rekol da razgovaras so Koco, taka napravi, i sleden pat da izraduvas so [sm=rozacrtici.gif] . Ete kaj mene ne doagja ni do oploduvanje, do transfer ne sme ni stignale. No gi napraviv imunoliskite ispituvanja, pa me pratija i na transfuziologija povtorno, i rezultati cekam vo cetvrtok. Ne znam za shto sve mi zemaz krv, imase edno 7 epruveti. :)

Страница: <<   < Претходна страница  75 76 [77] 78 79   Следна страница >   >>