|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: [1]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   Сосови
5.11.2015 11:37:16   
marchi
Додека сум на на темата храна многу голем љубител сум на сосови. И не сретнав таква тема. Па еве решив да отворам тема каде што може да споделувате дали и какви сосови правите и рецепти за истите.
Непосредна врска до пораките: 1
   RE: Сосови
5.11.2015 11:43:31   
bucko mal

Sakam sosovi I dosta gi koristam. A I drugite po doma ne sakaat mesoto da im e suvo. Kupuvam gotovi samo vo vrela voda gi rastvaram. Najomilen mi e bel sos za zelenchuk. Zelencukot ke go podvaram I odozgora sos mmmmm
E sega kolku se zdravi ovie sosovi toa e veke druga tema user posted image

_____________________________

You have to dream if before you can do it.

(Одговор на членот marchi)
Непосредна врска до пораките: 2
   RE: Сосови
5.11.2015 17:15:03   
lukajana RR
Сосовите се неизбежни кога правам тестенини или месо .
За тестенини најчесто правам сос од доматно пире во кое додавам кромид,лук ,морков магдонос и босилек иситнети на блендер ,претходно пржам мелено месо и печурки и го додавам доматниот сос и оригано.
Го ставам врз шпагетите и по желба наросувам пармезан или магдонос.

Бело месо сечкам ситно и го мачкам со сенф па го оставам да отстои во благо млеко .
По еден час го пржам заедно со свежи печурки .Од зачини ставам лук мелен ,бибер и вегета.
Кога ке се испржат убаво додавам павлака и варам уште малку па додавам магдонос.
Здрава храна user posted image


_____________________________

Сакам кога ми зборуваат зад грб зашто тогаш знам дека сум еден чекор пред нив

(Одговор на членот bucko mal)
Непосредна врска до пораките: 3
   RE: Сосови
7.2.2016 17:09:34   
lukajana RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: kati

а како се прави тартар сос?

ИЗВОРНА ПОРАКА: vesna_kr

Tartar sos se pravi od kiseli krastavicki, majonez, malku pavlaka, magdanos,malku senf i malku limonov sok.



< Поракaта ја уредил lukajana RR -- 7.2.2016 17:11:01 >


_____________________________

Сакам кога ми зборуваат зад грб зашто тогаш знам дека сум еден чекор пред нив

(Одговор на членот lukajana RR)
Непосредна врска до пораките: 4
   RE: Сосови
8.2.2016 0:29:45   
lukajana RR
ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite RR

Еве еден рецепт за сос за макарони, многу е брз, едноставен и многу вкусен

Потребни состојки
30 гр путер
250 гр благо млеко
4 зденки(јас ставам 3)
оригано
1 павлака

Прво се ставаат путерот и млекото на загреана рингла, кога ќе се растопи путерот, се додаваат зденките, кои претходно ги пасираме, мешаме да се растопат, се додава оригано. Се трга од оган и се додава павлаката, се меша да се добие еднолична смеса.
Потоа може да се измеша заедно со макароните или да се служи одделно

Пробајте еднаш и често ќе го правите

Бон апетитuser posted image



ИЗВОРНА ПОРАКА: Melanija RR

Некое лесно рецептче за сос за макарони и шпагети,готовите не ги бива.Да е малку погусто и да не е со хопла user posted image таков знам
Некој денес спомна дека е по макароните а тоа докторите викале да не се јадатuser posted image рани душа да те слуша user posted image


ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak

Меланија сакаш бел сос или било каков? Јас најчесто правам болоњезе, а бел кога правам само со павлака и малку млеко, не ставам хопла. Т.е јас хопла и не користам, не ми е убава.
Е сега болоњезе вака правам: Рендам кромид,морковче, ситно сецкана пиперка, пропржувам и додавам мелено месо. Кога ќе се испржи убаво месото ставам доматен сос. Ставам зачини (сол,оригано,црн пипер) и на крај една лажичка сенф, тоа го згуснува.
А белиот со сувомеснато го правам (свински врат,печеница,сланина) зависи што имам. Сецкам,пропржувам, додавам павлака измешана со малку млеко, зачини пак и готово. Ако е течен интервенирам со малку брашно растворено со вода.user posted image
Ете така, мене ми се овие два екстра лесни и вкусни. А инаку и во двата може да се стават печурки доколку сте обожаватели.



ИЗВОРНА ПОРАКА: LoveableMe RR

Меланија, имаш повеќе варијанти:

- доматен сос: со доматен сос (во тегла од "Македонија" на пример), можеш да додадеш лук, кромид, оригани, црн бибер, печурки, а потоа можеш да додадеш сирење/месо/салама, итн.

- бешамел (лажица путер/една зденка се пропржува со малку брашно и се додава млеко, па потоа зачини оригано, црн бибер, сол, кари, пармезан и сл. и се додадваат печурки/салама/сирење друго и сл.



ИЗВОРНА ПОРАКА: vanessa30

Eve domakinki recept za domasno Pesto, jas doma cesto go pravam i ubavo odi i so testenina svarena ili na potpeceni lepcinja so prsut i mocarela/kaskaval.

1 kitka svez bosilek(sega mu e sezona)
70 g rendan parmezan (jas zemam od onoj vo kam paketceto mislam deka e 100g)
1/2 paketce lupen soncogled (moze da zamenite i so indiski orev ali ova e poevtina varijanta)
maslinovo maslo po potereba ke vidite koezistencija na pestoto
2-3 cesninja luk
i sok od 1/2 limon
Seto ova go blendirate dodeka da dobiete mazna smesa kako pasta. Kolicinite mozete da gi varirata po zelba.





< Поракaта ја уредил lukajana RR -- 12.2.2016 17:30:49 >


_____________________________

Сакам кога ми зборуваат зад грб зашто тогаш знам дека сум еден чекор пред нив

(Одговор на членот lukajana RR)
Непосредна врска до пораките: 5
   RE: Сосови
14.2.2016 14:17:15   
marchi
aaa....mene me interesira recept za bel sos.nekoj mi ima spomnato deka se pravi so pavlaka za gotvenje,ne kkisela pavlaka ne slatka...ne znam kakva e taa ako nekoj ima konkreten recepr slobodno neka spodeli,dobredojden e user posted image

(Одговор на членот lukajana RR)
Непосредна врска до пораките: 6
Страница:   [1]
Страница: [1]
Оди на:






Анкета

За доилки.
пеперутка16

Малку чудно прашање, но ме интересира: дали мајките доилки пробале сопствено млеко?