Arkana10 -> RE: RE:Кенгур или слинг марама (24.3.2010 20:02:16)
|
Еве јас сум мајка на 8 месечно бебе, тешко 8,5кг што го носам во слинг марама, во ребозо пам марама и во еластична марама. Детето одлично моторички напредува. Од 7 ден сме надвор нон стоп. Го носам и дома и надвор. Тежината воопшто не ја осеќам, а имам проблеми со кичмата. Не знам зошто ви е чудно носењето во марама/слинг. Тоа е наједноставно и за мајката и за децата. Моето дете знае дека е тука до мене. Ако читнете настрана ќе видете колку е тоа раширено. Не е помодарство. Кенгурчето ја става тежината на бебето на долниот дел, во марама е правилно распоредено. Во кенгурче детето е провиснато, во марама е сигурно. И не, не се задушува, спие мирно, сега кога е поголемо гледа надвор. Денеска за прв пат се носевме на колк. И навистина е одлично. Да не се чудиме зошто децата што се носени (на пример во Африка) имаат најголем коефициент на емоционална интелигенција. За жал кај нас долго време се оттргнувале децата од родителите, посебно од мајките. За мене тоа е погрешно. Јас го родив, јас го гледам. Како што вели УНИФЕФ - ПРВИТЕ ТРИ СЕ НАЈВАЖНИ! се мисли на годините! Мојата педијатарка е среќна кога ќе не види како се носиме, а е една од најреномираните во Скопје. Жал ми е што тоа што не го познавате го сметате за погрешно. Да не ме сметате за трол, дојдов на форумов, не да ве убедувам, туку само да покажам лично искуство. Пишував многу на таратур форумот за носењето на бебињата. Исто овде имате многу повеќе. Доењето е исто така многу едноставно во марама. А јас сум мама советничка за доење со сертификат па тоа ви го тврдам безрезервно.
|
|
|
|