mami -> RE: Царски рез (17.3.2010 15:02:03)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: niki So carski nema da gi preziveete onie 18 casa poroduvanje, kontrakcii i naponi i eventualno secenje (epizootomija), no sigurno ke vi bide isecen i sien stomakot i toa prilicno mnogu i na mosne nezgodno mesto koe ke vi go otezne dvizenjeto, navednuvanjeto, krevanjeto na deteto. Jas ne bi mozela da preziveam da mora nekoj da me mie dodeka da mi zarasne ranata ko sto slusam deka svekrvite gi miele snaive sto se porodeni so carski bidejki sami nemozat i ako bas nemora nikogas ne bi se odlucila na takov cekor. Da prirodnoto poroduvanje e bolno i trae dolgo, no so nego mozete da go izbegnete i secenjeto i sienjeto, ima zeni koi se mnogu elasticni i se otvaraat dovolno, pa kaj niv toa i ne e potrebno. Jas na primer na posledniot ginekoloski pregled pred poroduvanje bev otvorena 6 prsta, posle 25 minuti se porodiv, bez epizootomija, i samo malku raspuknav pa bese potrebno da mi stavat 1 sav, a rodiv devojce tesko 3370 grama. Da, mi bese nezgodno sedenjeto prvite dve nedeli, no site bolki zavrsija vo momentot koga se rodi moeto bebe, ne zatoa sto mi ja dadoa tuku zatoa sto tuka navistina zavrsuvaat bolkite, a bebenceto mi go dadoa da go vidam posle dva casa otkako ja pregledaa pedijatri bidejki imase potreba da i ispumpaat plodova voda i poradi toa sto papocnata vrpca i bese vrzana okolu vrat da vidat dali e se vo red. cela zemjina populacija go prodolzuva svojot vid otprilika taka i pominuvaat bez problem pa zosto ne bi i vie. Морав уште еднаш да го поставам овој дел од постот на Ники бидејќи многу многу убаво ги има кажано + и - на природниот и на пораѓајот со царски... Природно би родила уште 3 а со царски ни едно..Неможам да замислам месец и кусур некој друг да треба да работи се место мене... Природно си е природно[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|