Anushka -> RE: Широко повивање (14.1.2010 11:18:24)
|
еве ме и мене, искусната, стара мајка[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Навистина со денешницава човек за многу работи е во трилема. Најтешко е да направиш одлука кога се работ за децата. Затоа јас применувам едно златно павило од памтивека: си го следам мајчинскиот инстикт и здравиот разум. Еден доктор вика широк повој, друг не, едни д за дубалце, други не. Па читам полемики околу тоа дека кај нас е едно поднебје за одлгедување деца, а на запад друго (климатски, економски и сл. услови). Јас се решив без широк повој за сите три деца. Еве зошто: човековото тело е направено за движење, а не за мирување. Со самото движење и вртње на ноџињата, бебенцето вежба и си ги зајакнува и зглобовите и мускулите и рскавиците. Сметм дека широкиот повој е повеќе како заштита од исчашување или неправилно подигање, држење на детенцето. Многу родители кога го држат детенцето, го стискаат од страв, па со тоа и му ги стискаат кукчињата. Широкиот повој тоа го превенира. Доказ? Сите тројца кога ги носев на редовни прегледи, им ставав по една пелена плус, колку да не „крека“ докторот. И секогаш го добивав истиот коментар: браво мајка, се гледа дека детето е правилно поввано со широк повој, прекрасно развиени кукови. Само така да се продолжи. Истото мислење го имам и за дубалцето. Ако детенцето е активно, се подига и мртка, па стопати подобро е од време на време да се става во дубак, отолку да се витка по кревет, или во раце да се искривува. Сепак внимавам на седењето. Што покасно, тоа подобро. За јакнење на грбот, подобро е оставањето на меше да си игра. Сега синовите ми се фудбалери и имаат прекрасни телца. За малечката, сеуште е рано. П.С.: многу е поважно за ковчињата да се внимава на правлина исхрана, секојдневни прошетки на чист воздух и доволно сонце, честа промена на положба, вежби, движење, играње, отколку некакви ми ти повои.
|
|
|
|