Yummy Mammy
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: niki ИЗВОРНА ПОРАКА: Yummy Mammy С. е во фаза на ЛАЖЕЊЕ. Леле луѓе имагинацијааа.... и работат тоа фијугите 300 на саат... не знаеш кога стварно ти збори кога лаже... Како вие се справувате со оваа фаза? Кога поминува? Како ги учите што е добро што не? Ima edna bajka od Ezop, ne se sekavam na imeto na makedonski se raboti za edno dete koe paselo ovci i vikalo tri dena:Volk, volk! Selanite doagale da go spasat i na kraj koga vistinski se pojavil volkot ne dosle bidejki mislele deka pak laze. Ne e loso da si ja procitate. Nie vo fazata lazenje objasnivme deka e kreativno da se fantazira dodeka si igra no koga seriozno se razgovara deka mora da ni ja kaze vistinata. Dolgo si igravme igra sto interno doma ja vikavme KO BAJAGi. Recenicite gi pocnivavme so ko bajagi i posle redevme razno razni besmislici, pa se smeevme site zaedno, pa potoa ja kazuvavme vistinata, pa pak ko bajagi... Taka preku igra svati da ja ceni vistinata no i da ja razviva fantazijata. Sega koga nesto mi kazuva a mene mi izgleda neverojatno i nevistinito ja prasuvam vistina ili ko bajagi? i taa sekogas mi odgovara kako sto e. Mnogu e vazno da ne ja kaznuvate, tuku se sto pravi da go gledate kako greska koja moze da se popravi, za da ne se stvori strav kaj nea od kazna koja ke pridonese da izmisluva lagi za da se izvlece. I nie imame vakva interna igra, ni se vika Vistina ili Laga, si kazuvame prosti recenici, kako: Masata e crna. Vistina ili laga? Mama nosi bluza so cvetovi. Vistina ili laga? A imame i nekoi zbunuvacki i konspirativni kako: Tato e debel. I tuka odma imas Vistinaaaa, neeee, lagaaaa, neeeee.... Kako i da e, ke treba taka ubavo da se dogovorime deka dodeka si igrame ke vlagame vo film, a koga mama nesto seriozno prasuva mora da se kaze vistinata. Kako vcera na primer, sedime vo dvor i vratata od kukata obicno ja zatvaram za da ne vlagaat macki vnatre, a ako i se odi na S vo wc moram jas da i ja pobutnam zasto vratata e masivna i teska i ne moze sama da ja otvori. I sedime taka, jas vlagam vnatre i gledam voda vo hodnikot doaga od kaj wc-to, i vikam: S ti vlagase vnatre? ti se miese racinja? A ona taka mrva ladna vika: Ne, maceto bese. Go vidov, ti go zema klucot od masa, si ripna, si otkluci i si vleze samo. Mislammm, nema poenta da prasuvam Vistina ili laga Strasnoto e sto ona e stvarno seriozna i stvarno veruva vo toa, i da mi kazese deka nekoj cicko si go zemal klucot i si otklucil jas ke se zdrvev od strav, ama sreka bese mace vo prikaznata, pa se iznasmeav. Nekade citav deka e dobro i mnogu zdravo decata da ja razvivaat fantazijata, ama nekogas znaat da bidat zbunuvacki.