rina13 -> RE: Егзема (атопичен дерматит) (13.6.2011 14:06:07)
|
kozata na deteto e osetliva na mnogu aktori,ostetuvanja i infekcii,kako i podlozna na bakterii i virusi pa zatoa i grizata na roditelite e opravdana,tokmu poradi toa dobro e da se koristat preparati koi sprecuvaat ostetuvanje na kozata i na nejzinite lipidi,pa so toa ja cuvaat detskata koza i ja pravat zdrava.Takvite preparati se bazirani na rasitelni masla kako i ekstrakti na masla vo adekvatni podlogi,vo zavisnost od vidot i namenata na preparatot.Generalen pristap kon kontrola na ekcemot vklucuva i formulacija so etericni masla,koi se rastvoraat vo mediumi kako gelovi losioni,vodeni rastvori,masti i kremi.Od rastitelna podloga za rastvoranje na etericni masla se preporacuva maslo od neven,poradi antivospalitelno dejstvo,isto kako i kantarionot.da se izbegnuvaat maslata od koski od ovojsje poradi moznata alergiska reakcija ona sto moze da se upotrebi e isto taka jojobino maslo i semki od grozje,od etericnite masla se preporacuvaat kamilica,lavanda,ruza,melisi i geraniumi,maslata od kamilica,lavanda i cajno drvo se preporacuvaat poradi antihistaminskite aktivnosti bidejki sprecuvaat pojava na cesanje i vospalenie.so ogled na atopiskiotdermatitis e vo vrska so stresot i nervozata kako dosta korisna se preporacuva aromaterapiskata masaza,samiot kontakt so majkata ja namaluva nervozata i stresot se smiruvaat klinickite simptomi kako crvenilo i cesanje..golemo vlijanie imaat i rastvori so soodvetni antivospalitelni ekstraktni masla.Ne pomalku e vazna i primenata na vecerna aromaticna kupka koja sodrzi smiruvackietericni masla.se nadevam deka nesto od ova ke pomogne..
|
|
|
|