Ane78 -> RE: Егзема (атопичен дерматит) (16.6.2010 11:02:54)
|
Jas denes ja otvoriv ovaa strana i bidejki imame problemi so alergii prvo toa otvoriv da procitam. Koga gi citav vasite komentari se potsetiv na makite sto gi imav so sinot koga bese bebe. Celo lice mu bese so egzema koja duri ponekogas bese vlazna. Imase egzema i po racete i nozete. Probav se i seseto no nisto ne pomogna. Dobro, sin mi sega ima skoro 9 godini, pa togas nemase na nasiot pazar eucerin a za drugive kremi ne znam, nikoj togas ne mi gi spomnal. Upotrebuvavme samo nekoja krema koja sodrzela linolna kiselina koja bila mnogu vazna za kozata a cesto nedostasuvala kaj bebinjata, i mi rekoa damu davam zajacko meso. Nemase nekoi posebni rezultati. Znaci egzemata mu se pojavi na 2 meseci, ja imase cela zima, letoto se povlece pa narednata zima pak se pojavi no vo mnogu poblaga forma. Ponatamu mu se pojavuvase mnogu poretko, obicno preku zima i toa na nozete najcesto. Sakav da vi kazam deka togas koga bese bebe i koga ja imase taa strasna egzema jas bev izbezumena. Si vikav vidi na sto lici moeto bebence. Mnogu doktori mi davaa kortikosteroidni kremi, no maticnata doktorka bese kategoricno potiv, za sreka. Ednas koga bevme na redovna kontrola mi rece: " Ti si srekna sto alergijata mu izbila na kozata a ne udrila na nekoe drugo mesto". Togas ne ja razbirav, si mislev sto i e na ovaa, pa vidi na sto mi lici detevo. Megutoa na 2 godini alergijata mu udri na gradi, pocna da pravi bronhoopstrukcii. Togas ja svativ doktorkata sto vsusnost mi zboruvase. I denes ima dijagnoza astma. Znam deka se ova Vi zvuci strasno, no veruvajte kolku pobrzo go prifatite faktot deka imate alergicno dete i sami da si utvrdite koja e pricinata za alergijata tolku podobro ke znaete da se spravuvate so alergiite. Gi napravivme site ispituvanja, gi citav tie sto gi navela Eca, site tie gi imavme napraveno. IGe bese nenormalno visok, duri lekarite se cudea kako e toa vozmozno. So tie rezultati sto gi dobivme nie bi trebalo samo po bolnici da visime. Fala mu na boga sin mi ima dobar imunitet pa se izboruva mnogu dobro. Znam decinja cii rezultati bile ok a imale mnogu postrasni problemi. Alergicen e na mleko, polen od treva, zivotinski vlakna i perduvi... Verojatno e i na nekoj korov zosto toj period ima problemi a na alergotestot ne se pokazuva nisto. Mlekoto e cesto naveduvan alergen. I kaj nas bese toa slucaj. Zatoa ni preporacaa ako treba da mu davam nekoe adaptirano mleko toa da bide Isomil zatoa sto toj ne sodrzel alergeni. Sin mi na toa mleko burno reagirase, celiot plamnuvase togas i mnogu se cesase. Na site alergotestovi Sin mi izleguva deka e alergicen na mleko, a toj dnevno konsumira po 1 litar mleko i nisto ne mu e. Alergicen e na soja iako toa ne go pokazuvaat alergotestovite. I Isomilot sodrzi soja. Znaci se javuva vkrstena reakcija megu mlekoto i sojata. Pokazuva deka e alergicen na mleko a vsusnost e alergicen na soja. Doktorite na klinika tesko go prifatija toa, poznata im e obratna vkrstena reakcija no ne i vakva. Sepak prifatija i ostana na toa da si prodolzi so mlekoto stom nema reakcii. Zatoa i vi rekov deka sami treba da otkriete na sto e alergicno deteto, toa e najverodostojno. Veke vi kazav deka sega ima dijagnoza astma, no dobro se spravuva so toa. Vsusnost astmata mu ja dijagnosticiraa so test so napor, onaka bese dobar. Znaci ne moze mnogu da se zamara, ama go cuvstvuva toa uste kako mal verojatno pa i smiot si se stiti. Site deca ke trcaat, toj ke pocne pa ke se povlece. Sega mi e jasno zosto.Nauciv kako da reagiram vo situacii koga ke mu se pojavi nekoja alergija i se e vo red. Momentalno e na zastita so flixotide na minimalna doza bidejki za pogolema fala mu na Boga nema potreba. Uste ednas ke vi kazam, moj sovet e da ne panicite, Tuku da naucite kako da ziveete so alergiite, i da go naucite vaseto dete koga ke porasne kako da zivee so alergijata. Sepak alergiite se bolest na 21 vek, postoi verojatnost da se povlecat vo pubertet no ne mora da znaci. Pa i kaj postari luge se javuva alergija za prv pat. Zatoa naucete se kako da se spravuvate so alergijata, a toa mora sami da go utvrdite vo zavisnost od toa kako reagira deteto, zatoa sto sekoj organizam e poseben. Pozdrav i se najdobro[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|