lindicka -> RE: генетско испитување (21.1.2013 22:56:48)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Дечка Gina, pri poveke neuspesni zabremenuvanja ili nemoznost da se zabremeni se pravat imunoloski, transfuzioloski, genetski ispituvanja i kariotip. Imunoloski - na Klinika na institut za humana genetika i imunologija, gi pravite ti i tvojot soprug so uput od maticen ginekolog. Odis so uput so dijagnozata i tie ti pravat se sto treba. javi se prethodno i prasaj vo koja zgrada im e novata lokacija i kako treba da se podgotvite za ispituvanjeto. mene mi rekoa da ne pieme folna kiselina nitu asppirin, heparin, kleksan nekoe vreme, ama jas nemav pieno nisto toj mesec pa zatoa ne prasav kolku vreme ne se pie. Tamu pravat i genetski ispituvanja ama neznam zosto nemaat reagensi pa jas cekav 7 meseci i na kraj otidov vo MANU. Vo rezultatite imav dolg spisok so 21 ispituvanje, a mazot mi samo 1 - SA t.e. Spermalnio avtoprotivtela ili nesto taka. Genetski - vo MANU - pak so uput za dvajvcata od maticniot ginikolog odite i spored diagnozata ke ti napravat se sto treba. e sega mene mi gi napravija osnovnite ispituvanja a potoa doznav deka imalo uste. Na ovoj forum nekoj gi ima napisano. Megutoa na sovetuvanje vo MANU mi kazaa deka ovaie se najvazni, a za drugite ne e dokazano. Nas ni napravija protrombin i faktor V leiden. Ako sakas da napravis uste genetski ispituvanja posovetuvaj se vo institut za humana genetika i imunologija. Tie kazuvaa deka nemaat reagensi, ama barem da ti kazat sto da pravis vo MANU. Transfuzioloski - na Klinika na institut za transfuziologija. tuka samo jas pravev so uput od maticen ginekolog. Tuka mi napravija 2 spisoci na ispituvanja isto spored dijagnoza megu koi imase lupus antikoagulant, d-dimeri, antifosfolipidni antitela, hemostaza i uste nekoi drugi. Inace tamu pravat i Protein S i Protein C i antithrombin III - da ne ti kazat da gi pravis privatno. Denes proveriv ima reagensi. Kariotip - ne sum pravela i se mislam dali da odam. Se pravi na klinika za ginekologija i go pravat dvajcata. Inace onie rezultati sto gi dobiv iskocija za max 10 dena. Neka kazaat drugite ringerajki ako treba uste nesto da se dopolni. Jas sakam da gi napravam ovie ispituvanja, makar sto nikoj od ginekolozite kaj koi odam mi gi nema spomnato. Sega me interesira sto treba da pisuva upatite, Samo genetski ispituvanja ili nekoi detali??!! Imuniloski ispituvanja? ili detali da ima na upatot? I prvo maticniot dava upat za Imunologija ili Transfuziologija i od tamu davaat labaratoriski upat za ovie ispituvanja? Ili maticniot dava labartoriski upat i nie odime direktno vo labartorija na odredena klinika, imunologija ili transfuziologija? Fala
|
|
|
|