RE: Витамини на децата (Целосна верзија)

Форум >> [Дете] >> Деца

Порака

ole2004 -> RE: Витамини на децата (13.12.2011 23:17:16)

Дали некој има искуство искуство со Имунокидс на Саравита и од која возраст се дава.Позз.

miana -> RE: Витамини на децата (13.12.2011 23:20:44)

eve jas go imam ...Go zemav vo septemvri i ne sum nesto zadovolna da ti kazam pravo...Na nego pisuva za deca postari od dve godini se dava po edna lazicka tri pati dnevno..Znaci pod 2 godini ne se dava...

ole2004 -> RE: Витамини на децата (13.12.2011 23:26:40)

Благодарам миана[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

luna* -> RE: Витамини на децата (14.12.2011 13:26:57)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

luna, jas so igla i spric ja bockam kapsulata i ja vadav tecnosta, pa mu davam od spricot da ja pie. ama mora stom ke ja bocnes kapsulata odma da pocnes da vleces so iglata. ako ne mozes taka, bocni ja so igla i iscedi ja vo lazcka. na kutijata pisuva deka za pomali deca tecnosta moze da se cedi vo lazice, a obvivkata se frla. inaku, mnogu sum zadovolna od niv, kako gi pie mesec dena skoro ni kivnal, ni se razbolel.

ти благодарам Anna Molly на советот, но веќе го решивме проблемот. Моиве дека се поголемки (2,5години) пробав со финти...Прво како што кажав ги плукаа капсулите. После им реков џвакајте, ќе ви протече сокче...па им се виде интересно и чекаа да им дојде сокчето. И на крај ми викаат - мамо јас го голтнав цело, е ај на здравје нека ви е [sm=bravo.gif] и така сега секој ден чекаат со радост да им ја дадам "црвената бонбона" да ја изџвакаат и на крај да ја голтнат [sm=smiley36.gif]
како и да е, уште еднаш ти благодарам[sm=smiley1.gif]

AnnaMolly RR -> RE: Витамини на децата (14.12.2011 14:49:12)

ИЗВОРНА ПОРАКА: luna*

luna, jas so igla i spric ja bockam kapsulata i ja vadav tecnosta, pa mu davam od spricot da ja pie. ama mora stom ke ja bocnes kapsulata odma da pocnes da vleces so iglata. ako ne mozes taka, bocni ja so igla i iscedi ja vo lazcka. na kutijata pisuva deka za pomali deca tecnosta moze da se cedi vo lazice, a obvivkata se frla. inaku, mnogu sum zadovolna od niv, kako gi pie mesec dena skoro ni kivnal, ni se razbolel.

ти благодарам Anna Molly на советот, но веќе го решивме проблемот. Моиве дека се поголемки (2,5години) пробав со финти...Прво како што кажав ги плукаа капсулите. После им реков џвакајте, ќе ви протече сокче...па им се виде интересно и чекаа да им дојде сокчето. И на крај ми викаат - мамо јас го голтнав цело, е ај на здравје нека ви е [sm=bravo.gif] и така сега секој ден чекаат со радост да им ја дадам "црвената бонбона" да ја изџвакаат и на крај да ја голтнат [sm=smiley36.gif]
како и да е, уште еднаш ти благодарам[sm=smiley1.gif]

Баш ми е мило што ти успеало. Само сакам нешто да ви кажам во врска со давањето витамини или лекови на децата.
НИКОГАШ не треба да им се кажува дека јадат „бонбони“, „чоколадо“ или слично. Убаво и јасно треба да знаат дека тоа е лек и дека смеат да го пијат само кога мама ќе им го даде. Гледав емисија за еден случај каде што детето нашло кутија со апчиња и зашто мислело дека се бонбони (така им кажувала мајката), си ги изело сите апчиња и едвај го спасиле на токсикологија.

luna* -> RE: Витамини на децата (15.12.2011 12:41:34)

Потполно точно и правилно, потпис за ова со двете раце. Никогаш не сум размислила дека можат вакви последици да настанат...од денес нема веќе бонбони [sm=bravo.gif]

Maca25 -> RE: Витамини на децата (15.12.2011 12:50:28)

Некаде имам прочитано дека ако детето пие Киндеримун, после 1 тегличе треба да се направи пауза. Баш вчера ја прашав и матичната на Нина за тоа, и таа ми потврди дека мора да се направи еден месец пауза после секоја испиена доза. Ни препорача Ацидосалус спреј, ем е добар за крајниците ем делувал како мултивитамин во зајакнување на имунитетот. Во Зегин кај нас го немаше, треба во друга аптека да го побарам.

dostickage -> RE: Витамини на децата (15.12.2011 12:56:56)

Инаку јас избегнувам сирупи со витамини да му давам на Филип, тие го поттикнуваат апетитот. А мене тоа богами не ми треба. Пиеше пиковит пребио и јадеше како дупка да има во желудникот! А бе на секои 20 минути сакаше да јаде нешто!
Сега му давам за имунитет Omega Kidz од Health Aid. Тоа е рибино масло со не знам некои додатоци и многу било добро, ми го испофалија сите. Не треба ни д3 капки дополнително да се дава.

AnnaMolly , aj pls kazi mi koja cena e, kade go naogjas i po kolku kapsulcinja se davaat? Da ne lutam slaba sum so vreme [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Thanks

AnnaMolly RR -> RE: Витамини на децата (15.12.2011 14:49:21)

dostickage, од една маалска аптека ги зедов, таму беа 670 денари од прилика, во секој случај под 700. Тоа се желатински капсули и се џвакаат. За помали деца може течноста да се исцеди во лажичка или со шприц. Јас со игла и шприц ја вадам течноста. Инаку има 60 капсули, а се дава една дневно, значи за два месеци е една кутија. И мислам дека не е скапо воопшто. А искрено, мислам дека супер му делува. Откако го пие ни нос му тече, ни кашла, ни кива... Башка содржат рибино масло, омега 3 и други додатоци и нема потреба од дополнително давање д3 капки.
Јас топло го препорачувам и ќе си продолжам со него и понатаму.

luna* -> RE: Витамини на децата (15.12.2011 15:44:50)

само да ви кажам дека во Зегин истите капсули се 590 денари [sm=smiley2.gif]

AnnaMolly RR -> RE: Витамини на децата (15.12.2011 15:54:02)

Знам дека е поевтино во Зегин, ама немам некоја во близина и додека одам со автобус да купам од Зегин, истите пари ќе ги дадам. :)

baby_bump -> RE: Витамини на децата (15.12.2011 23:27:06)

Ми треба препорака од поискусни мамачки, за некој витамински препарат за 1 година дете, нема некој голем проблем со настинки, се е нормално за возраста, ама читав некаде дека нервозата кај децата може да биде предизвикана од недостиг на калциум, па не знам што да дадам? Докторката ми препорача Пиковит, ама знам кај поголемото дете овој сируп не го зголемуваше имунитетот, само апетитот, и пак бевме болни нон стоп. Значи ми треба некоја комбинација на калциум, Б витамини, железо.......

Felly RR -> RE: Витамини на децата (16.12.2011 8:52:09)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR

Некаде имам прочитано дека ако детето пие Киндеримун, после 1 тегличе треба да се направи пауза. Баш вчера ја прашав и матичната на Нина за тоа, и таа ми потврди дека мора да се направи еден месец пауза после секоја испиена доза. Ни препорача Ацидосалус спреј, ем е добар за крајниците ем делувал како мултивитамин во зајакнување на имунитетот. Во Зегин кај нас го немаше, треба во друга аптека да го побарам.

Мислам со сите препарати за имунитет е така, мора да се направи пауза. Овие јас што и ги давам на Матеа се даваат 12 недели, па се прави пауза 1 месец најмалку. Мене ме интересира дали во паузата може да и давам друг препарат за имунитет или ништо не смеам да и давам? И што ми препорачувате да и давам?

AnnaMolly RR -> RE: Витамини на децата (16.12.2011 9:10:14)

Јас кога му давав Имуно бејби ми рекоа еден месец пауза од него, а во меѓувреме некој друг да му давам.
А сега за овие Омега Кидс не ми рекоа да правам пауза, а во кутијата има за два месеци капсули.
Инаку, еве денес како настинат ми изгледаше, со насолзени очи и провиден секрет од носот, а и киваше. [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Па почнувам да се прашувам колку има вистина во овие препарати...

Snowhite RR -> RE: Витамини на децата (19.12.2011 19:36:39)

Јас еве месец и пол му давам Имунобор кидс и откако ги пие, да не го зарекнам не настинал, нема ни ден прескокнато во градинка. Еве веќе второ кутивче пие, а треба 3, па се прави пауза. 

kikicka -> RE: Витамини на децата (19.12.2011 20:42:52)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca RR

Мислам со сите препарати за имунитет е така, мора да се направи пауза. Овие јас што и ги давам на Матеа се даваат 12 недели, па се прави пауза 1 месец најмалку. Мене ме интересира дали во паузата може да и давам друг препарат за имунитет или ништо не смеам да и давам? И што ми препорачувате да и давам?

Вака ние пиевме витамини и минерали ги завршивме и после месец пауза и земав омега и д3 .сега уште тераме со омегата а од витаминскиот сируп уште паузираме еве веќе 3 месеци,кога ке си одиме пак во ХР а до тогаш омегатаке ја испие ке и земам пак од истиот витамински сируп и пак ке тераме со тој.

Sandric -> RE: Витамини на децата (19.12.2011 22:38:48)

Me interesira dali ste primetile razlika vo imunitetot na vasto dete od site ovie vitaminski preparati ili gi dvate posto "taka treba"?

ZVONCICA -> RE: Витамини на децата (19.12.2011 22:50:06)

jas sum naaajzadovolna od vintrum odlicni se otkako pocnav da gi koristam Nikolina e stvarno odlicna dali e radi niv ili imunitetot veke i se zajaknuva neznam

dostickage -> RE: Витамини на децата (20.12.2011 10:23:52)

dostickage, од една маалска аптека ги зедов, таму беа 670 денари од прилика, во секој случај под 700. Тоа се желатински капсули и се џвакаат. За помали деца може течноста да се исцеди во лажичка или со шприц. Јас со игла и шприц ја вадам течноста. Инаку има 60 капсули, а се дава една дневно, значи за два месеци е една кутија. И мислам дека не е скапо воопшто. А искрено, мислам дека супер му делува. Откако го пие ни нос му тече, ни кашла, ни кива... Башка содржат рибино масло, омега 3 и други додатоци и нема потреба од дополнително давање д3 капки.
Јас топло го препорачувам и ќе си продолжам со него и понатаму.

Fala mnogu.Gi kupiv jas za V i super si gi prifati.sam ja dzvaka i ja golta mn mu se interesni duri bara i uste [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

kikicka -> RE: Витамини на децата (20.12.2011 10:40:06)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Sandric

Me interesira dali ste primetile razlika vo imunitetot na vasto dete od site ovie vitaminski preparati ili gi dvate posto "taka treba"?

Па дане ја подречам одвен кога вадиме заб тогаш ни тече носко едно 5 дена ,инаку вака супер е

Snowhite RR -> RE: Витамини на децата (21.12.2011 19:39:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Sandric

Значи како што пишав и погоре откако ги пие не сме посетиле доктор воопшто

*miki mami* -> RE: Витамини на децата (22.12.2011 0:11:05)

ke moze li nekoj da mi pise sto ima iskustvo so imunobor kic kako se davaat ?
tableti se? prasok? kolu ima vnatre ? jas prasav vo apteka nekade nakaj 500 denari mi rekoa sakam da kupam imame 22 meseca
blagodaram odnapret[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Felly RR -> RE: Витамини на децата (22.12.2011 8:43:33)

Имунобор КИдс се капсули, и се дава по една на ден пред јадење. МОже да ја отвориш капсулата и прашакот да го раствориш во сокче на пр. Матеа само во сок ги пие, ако и ја растворам во чај, ја сеќава и не сака да пие.
Како што си пишала околу 500 денари се (550 мислам) и внатре имаш 30, значи за цел месец. Се пијат 3 месеци без прекин, па после се прави пауза.

Snowhite RR -> RE: Витамини на децата (25.12.2011 9:13:52)

Јас му ги растворам во лажица во вода, сок не пија и само така можам да бидам сигурна дека ќе го испија, значи мора на гладно на сабајле да ги пија, тоа е најважно

Felly RR -> RE: Витамини на децата (25.12.2011 13:02:50)

Јас во лажица не можам, многу тешко се раствора. И гледам да е пред јадење, не исклучиво насабајле. Тебе така ти рекоа? Матеа некогаш и во 6 знае да се разбуди и да побара млеко - значи во 8 кога ќе стане пак нема да и биде на гладно капсулата.

Страница: <<   < Претходна страница  4 5 [6] 7 8   Следна страница >   >>