blue_blue -> RE: Доење на саат или по барање на бебето (25.8.2010 15:04:08)
|
кога ме пуштија од болница педијатарот ми рече кога ќе барале да јадат да им дадам да цицаат. Со секоја почит до неа и сите доктори што ова го советуваат, ама јас таква намера немав. Две деца да ставам на цицка кога ќе посакаат, тоа нека се обиде она да го прави - ќе требаше јас да папсам па после ќе беа само на вештачко млеко. Затоа јас си почнав - доење (едната, па другата), па после веднаш шише со дохрана, па следно јадење после 3 - 3.5 саати. И така фино тоа си го затеравме и си имаа ред. Се слушваше некој ден да прескокнат едно јадење зошто спиеа, па да јадат после 7 саати, никогаш не сум ги будела за јадење - ако им се јаде сами ќе се разбудат (и сега - ако сакаат да јадат кога е време за ручек рано, ако не ќе ги понудам по 1 саат и толку - ќе чекаат време за следен оброк, па така си јадат кога е време и тоа што има за јадење и нема изведување сакам ова, нејќам тоа да јадам). Како стануваа поголеми должината на периодот меѓу два подои стана поголем па некогаш беше и 4.5 - 5 саати. Лично не сум поборник на ставање на цицка нон стоп зошто мислам дека детето треба да научи дека цицката е за јадење, не за да му служи за да се смири, за да си игра, за да биде во прегратка на мајката...Ем нема да биде најадено, ем мајката скапана и нервозна оти нема 5 минути за себе и оти е скичмена во положбата за доење. Како и за се, така и за ова мислам дека секој треба да прави онака како што смета дека е најдобро, за за мене најдобро беше јас да сум одморена и смирена за да можам смиреноста да им ја пренесам на моите деца и да издржам физички да бидам активна за нив во текот на денот.
|
|
|
|