RE: Инхалатор за домашна употреба (Целосна верзија)

Форум >> [Семеен живот] >> Семејно здравје

Порака

marchi -> RE: Инхалатор за домашна употреба (8.5.2014 16:49:43)

a za upotreba na inhalator sto lekovi koristite za zatnato nose?neli so kapki se upotrebuva fizioloski rastvor pa za inhalacija neli e isto?fizioloski rastvor

Баш па и не би рекла дека е ист ефектот од инхалацијата и од неколку капки во носето.Како и да е секој со својот памет

fala bogu deka ne e isto [sm=smiley1.gif] so inhalator se prodira niz celi disni patista a kapkite do grlo i vzeludnik ako se goltnat [sm=smiley36.gif] mislev na toa soleni kapki i fizioloski rastvor neli e isto i dvete se "soleni " [sm=smiley1.gif]

bucko mal -> RE: Инхалатор за домашна употреба (10.7.2014 23:22:35)

Mamicki,mi treba preporaka za dobar inhalator.Bidejki ke mi go prajkaat od Mk,sakam da se pogodi da ne ni e djabe tepanje patot[sm=smiley1.gif]

ognen 16 -> RE: Инхалатор за домашна употреба (7.10.2014 0:27:19)

.

Ki4iko -> RE: Инхалатор за домашна употреба (25.11.2014 22:30:38)

Еве одлична тема,јас сакам да купам инхалатор,и сакам да знам дали ги рефундираат парите ?

Anuska14 -> RE: Инхалатор за домашна употреба (26.11.2014 8:26:14)

Немам информации дали и на кој нацин се рефондираат пари јас го купив пред 3 год. Можам да кажам дека многу често го користам, го инхалирам детето со физиолошки раствор и има и тоа како позитивни ефекти.
Дури и јас фатив ларингит и во бременост бидејќи не смеев да користам ништо се оправив со инхалации. Јас би го препорачала апсолутно на секое семејство кое има дечиња.

Ki4iko -> RE: Инхалатор за домашна употреба (26.11.2014 10:20:31)

Дефинитивно ќе купам, само ако знае некој дали и како се рефундираат парите ,сепак не се малку пари [sm=zmeden.gif]

Felly RR -> RE: Инхалатор за домашна употреба (26.11.2014 15:14:06)

Кичко, за да можеш да го купиш преку фондот, треба да ти го препише лекар специјалист (пулмолог / алерголог, некој таков).

Ki4iko -> RE: Инхалатор за домашна употреба (26.11.2014 16:32:52)

Ti blagodaram Felly ,bas ke se rASPRASAM [sm=smiley1.gif]

Malecka23 -> RE: Инхалатор за домашна употреба (5.12.2014 9:03:54)

Zenski sabajlevo kupiv inhalator od Zegin.nekoj si italijanski 2900 bese so dodatoci za nos za grlo i maski za vozrasni i deca.E sea posto go upotrebiv ja inhalirav M so fizioloski i mukoplant me interesira kako go odrzuvate.Posto da ne recam ama nema upatstvo i sea sum vo zbunka,Dali samo da go izmijam so topla voda posto ostanuvaat tragi od mukoplantot ili da steriliziram

Mihaela 2010 -> RE: Инхалатор за домашна употреба (5.12.2014 9:09:46)

Malecka jas go mijam so potopla voda,i posle so cista krpa si gi zabrisuvam i si gi stavam na mesto...mislam deka so topla voda si e ok

Malecka23 -> RE: Инхалатор за домашна употреба (5.12.2014 9:23:17)

PA i jas se mislev so topla voda samo ubavo da go izmijam psoto nikade ne e navedeno deka moze da se sterilizira.
A po kolku pati vo tekot na denot moze da se inhalira?Malku glupavo prasanje ama stvarno nemam info za ovaa rab taze sum[sm=smiley36.gif]

Felly RR -> RE: Инхалатор за домашна употреба (5.12.2014 9:28:00)

За стерилицазија не знам и јас, но за дезинфекција сигурно може. Кај нашата матична имам забележано дека маските ги чуваат во некое средство за дезинфекција, и пред употреба ги плакнат со топла вода.

mamita83 -> RE: Инхалатор за домашна употреба (5.12.2014 9:33:09)

Malecka23 dokolku inhaliras samo so fizioloshki rastvor mozesh kolku sakas nie obicno 2-3 na den se inhalirame koga imame potreba, a dokolku doktorot ti prepise i nekoj antibiotik-dexametason ili drug lek koj treba da se stavi so fizioloskiot rastvor togash kje ti kaze i kolku pati da inhaliras. Za odrzuvanje jas gi poparuvam maskata, delovite kaj sto se stava tecnosta i cevceto so vrela voda.

Malecka23 -> RE: Инхалатор за домашна употреба (5.12.2014 9:43:09)

OK zenski fala mnogu.sabajlevo ja inhalirav so fizioloski i mukoplant vo tekot na denot ke ja inhaliram samo so fizioloski pa da vidime dali ke uspeeme da se spasime od bolnica..Vecer sme na kontrola kaj maticnata.
A za odrzuvanje super ke poparam so topla voda i gotovo pa na kraj kraeva i pumpicata za nos sto e ne ja steriliziram nego ja poparuvam.Thx

Ki4iko -> RE: Инхалатор за домашна употреба (5.12.2014 11:54:27)

Мене ме интересира за инхалација на детево што можам да ставам? физиолошки раствор само? носево вода му течи [sm=zmeden.gif]

Melanija RR -> RE: Инхалатор за домашна употреба (6.12.2014 15:20:49)

Сите ми викаат супер е дома да имаш инхалатор,ама .....
Не сум најдобро запознаеме ми викаат препд и по инхалација мора педијатар да слушне,значи пак на лекар и која е придобивката освен за детето што е дома па може ќе прифати инхалација?

Ми објаснуваше педијата ама некако страв ми е да ставам лекови сама во инхалатор ,а башка што 2 пати на лекар сме пробале едноставно нема шанси вришни и на сила држење не издржа .

Објаснете ми и ваши искуства многу би ми значеле,и во кои ситуации го користите?

penelopa -> RE: Инхалатор за домашна употреба (6.12.2014 20:21:18)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Melanija RR

Сите ми викаат супер е дома да имаш инхалатор,ама .....
Не сум најдобро запознаеме ми викаат препд и по инхалација мора педијатар да слушне,значи пак на лекар и која е придобивката освен за детето што е дома па може ќе прифати инхалација?

Ми објаснуваше педијата ама некако страв ми е да ставам лекови сама во инхалатор ,а башка што 2 пати на лекар сме пробале едноставно нема шанси вришни и на сила држење не издржа .

Објаснете ми и ваши искуства многу би ми значеле,и во кои ситуации го користите?

Najdobro potrošeni pari za inhalator. Koga i da e nastinat sin mi samo toa mu pomaga. Jas stavam samo fiziološki rastvor za lekovi mislam deka ne smeeš na svoja raka. I sin mi na početok vrišteše i se dereše ama posle se navikna i sega pošto e golem znae deka toa mnogu m pomaga i posle inhalacija mu e polesno dišenjeto. Jas bi ti preporačala da si nabavite inhalator za doma.

Mihaela 2010 -> RE: Инхалатор за домашна употреба (7.12.2014 9:27:41)

Inhalator vo kukja i te kako treba.nas ednas epten ne spasi i toa u 2-3 po polnokj dete odednas fati laringit.pocna da se gusi da ne bese inhalatorot neznam sto ke praevme.obicno inhalirame koga ke se zatne samo so fiziolosku, no so konsultacija so pedijatarot u friz sekogas si imame tie ampulite deksametazon i uste edni gi zaboraviv i si znaeme odredena doza spored vozrasta kolku treba.sekako deka tie retko gi upotrebuvame za nedaj boze.inaku i nie sme odele specijalno da inhalira po bolnici pa dete uplav dobivase a doma pustam crtani i sama si drzi i inhalira.znaci ic ne gi zalam parite dadeni za inhal.

Палешка РР -> RE: Инхалатор за домашна употреба (7.12.2014 9:49:16)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ki4iko

Дефинитивно ќе купам, само ако знае некој дали и како се рефундираат парите ,сепак не се малку пари [sm=zmeden.gif]

Парите се рефундираат само за деца кои имаат астма со потврда од специјалист.

Ki4iko -> RE: Инхалатор за домашна употреба (7.12.2014 10:46:15)

да и јас се распрашав.парите се рефундираат само ако е препишан од алерголог.

Snowhite RR -> RE: Инхалатор за домашна употреба (12.2.2015 9:16:07)

И јас вчера купив инхалатор за Јана, го зедов од Зегин ми го препорачаа како најдобар инхалатор, имале доста потрошено од тој тип и никој се немал пожалено, дури и многу доктори го купувале. Има две маски, една за деца, една за возрасни и плус додатоци за преку уста и за во ноздрите. Сега засега бидејќи не е сериозно, поткашлува по малку ноќе кога спие, превентивно ја инхалирам со физиолошки раствор, И таа супер си го прифати, дури сабајлево и сама си го држеше, за разлика од тоа кога одевме кај матичната за инахалација, се отепуваше од плачење.
И бидејќи никаде не прочитав во темава, еден совет да ви кажам, можеби и го знаете, после инхалација обавезно тапкајте ги по грбчето, зашто тогаш се отворени порите и секретот е развлажнет и полесно ќе го искашла

Melanija RR -> RE: Инхалатор за домашна употреба (12.2.2015 12:10:28)

Snowhite RR ќе може фотка.Јас денес е го носам на слушање па е прашам,незнам дали и за зрела кашлица предизвикана од мрсули е добро да се инхалира.

Neurotoxin RR -> RE: Инхалатор за домашна употреба (13.2.2015 12:03:21)

Баш за таква кашлица е супер инхалаторот. Самиот физиолошки ќе го разреди секретот и ќе направи еден вид промивање, не само на носната слузница туку и на долните дишни патишта и доколку има налепено секрет на подолните дишни патишта полесно ќе се искашла. Исто така самото промивање и солениот раствор ќе помогнат во отстранување на инфектот. Јас го имам веќе една година и оваа зима да го немав минимум два пати ќе завршевме во козле. Значи може и за продуктивна и за сува кашлица и за ларингит, плус тоа има предност што може да се стави и лек ако така препорача лекар. е сега знам дека е друга тема, ама да споменам, освен инхалаторот, спаси и дренажа (тепкање по грпчето) што предизвикува полесно искашлување и одлепување на секретот, многу течности, препарати за имунитет и нешто на природна база за разредување на секрет. [sm=smiley1.gif]

Melanija RR -> RE: Инхалатор за домашна употреба (13.2.2015 14:04:04)

Neurotoxin како и секогаш конкретна во одговорите [sm=smiley1.gif] ми недостигат твоите совети[sm=smiley1.gif]

Зрели мрсули, користам синомарин и со аспиратор се вади 3 пати какао ништо,и нешто со прсти,А кашлиц[sm=smiley1.gif]та е баш зрела значи успева да искашла и разреди сигурно, и скоро секогаш го тапкам по грб. Се тоа е успешно но кашлицата стои и очигледно акутна и трае по 2-3 недели.Последно ни помогна мешавина од 4 билки,како чај. Но тоа е за друга тема.
Кога ја прашав матичната за инхалатор ми рече не естрашна кашлица колку ли би помогнала. И никако да решам. Одвишок немам па не сум се решила и поради други причини,но се повеќе сум за/
Сите различно но, навистина има ли потреба пред секоја инхалација да се оди на слушање на гради. Тоа ме двоуми?[sm=zmeden.gif]

Neurotoxin RR -> RE: Инхалатор за домашна употреба (17.2.2015 11:58:58)

Немора на секоја кашлица да одиш на лекар. Одма кога ќе почне да се затнува носето, исчити го и стави го на инхалатор со физиолошки. три пати на почетокот е сосема доволно, мада ние по пет пати инхалиравме кога било најкритично. Е сега има еден муабет кој оние што го „продаваат“ инхалаторот, за жал мои колеги, не напоменуваат дека резервните делови (маска, црево, распрснувач) се ептен евтини и треба почесто да се менуваат да не настане да се инхалира претходно заостанат дел од лекот (ако веќе се користел) а и заради контаминација на истите. Значи инхалаторот е баш како што сме правеле ние топла инхалација, со тоа што ова е ладна инхалација и ги нема оние несакани дејсва на топлиот воздух а и макотрпноста при самата изведба. Ако сакаш слободно прашај ме што и да те интересира ако одлучиш да земаш инхалатор.

Страница: <<   < Претходна страница  3 4 5 [6] 7   Следна страница >   >>