RE: Жената во исламот (Целосна верзија)

Форум >> [Семеен живот] >> Наше секојдневие

Порака

mami -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 12:53:32)

незнам ништо за тоа, па не ни коментирам, само читам и учам[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

zami -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 12:58:06)

jas mislam deka od knigi i filmovi nemoze da se dobie slika za zivotot na bilo koj grupa luge. potsetete se samo kako bese prikazana makedonija vo filmot ,pred dozdot. Samo od licno spodeleno iskustvo (blagodarnost do talisman) mozeme da naucive poveke na ovaa tema

ajde neli imame RR-ki koi se muslimanki, neka go spodelat so nas nivnoto iskustvo.

Natasha5 -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 13:00:38)

Јас живеат во место каде што повекето се муслимани така да третирањето на жената во исламот мислам зависи од тоа колку се религиозни лугето,секаде е различно.

Mammy -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 13:07:43)

Мене на пример најинтересно ми беше кога свекрва ми беше кај нас на гости. Се погоди Рамаѕан Бајрам и таа постеше. Неколку пати во денот таа се молеше и секогаш си облекуваше кошула на долги ракави и си ставаше шамија..инаку е доста модерна бабичка, со шешири, марами и сл.
Исто така жените посебно одат во џамија да се молат или пак се во посебен дел.
Многу е важна средината дефинитивно.

m@gic -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 13:13:58)

женички ве читам и размислувам- па и јас не знам многу околу оваа тема но прочепкав на интернет и еве што најдов

Исламот е таква идеологија, која што уште во тоа време и дава полна заштита на жената. Како прво го забранува закопувањето на женските деца и таквите случаеви строго ги прогонувал. Полиандријата е за секогаш укината, а полигамијата е ограничена, односно строго условена. Со самото полнолетство жената по Шеријатски право станува слободна граѓанка, способна да ги извршува сите дозволени правни работи. Има право да располага како таа сака и како мисли дека е потребно со својот имот. Полнолетната муслиманка може да се обврзи и да прима обврски, таа може да оди на суд, да поднесува тужби на судот, а може и на судот да сведочи. Жената може да биде застапник како и мажот , само кога ќе се исполнат условите кој што се бараат за тоа, а тие услови се исти и за мажаот и за жената.

talisman -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 13:17:45)

Mina_m

Јас лично прват слушам за такво нешто и со сигурност можам да тврдам дека е една голема глупост која нема никаква поткрепа во Кур’анот ниту во ниедна друга книга која го третира Исламот. Иако, кога се бараат информации секогаш треба да се внимава кој е авторот на истите, бидејќи колку нам да ни е неразбирливо, сепак постојат луѓе кои го прават токму тоа. Со погрешно информирање даваат погрешна слика за едните или другите. Можеби постои ваков случај, но треба да разбереш дека и покрај тоа што првиот збор објавен во Кур’анот е „ ИКРЕ„ што значи „ учи„ многумина не го прават тоа, па се случува да се мешаат верските принципи со обичаите и до појава на вакви чудотии за кои се тврди дека ги налага верата. Уште еднаш можам со сигурност да тврдам ( а многу теолози можат ќе се сложат со мене )  дека овој пример нема апсолутно никаква врска со Исламот. Документарец е направен веројатно затоа што е интересна тема која привлекува внимание и останува во сеќавање, само што авторот ( намерно или не ) заборавил да навлезе подлабоко во причините за појавата на вакво нешто, или пак ( пак велам, намерно или не ) може го оставил прашањето само површно одговорено па гледачите сами да донесат заклучок, кој е ваков или онаков. Како се работело за личности кои се декларираат како муслимани, верувам дека многумина заклучиле дека верата т. е Исламот го налага тоа...

talisman -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 13:32:36)

Еве уште еден податок за Исламот. Према Кур’анот жената треба да го задржи своето презиме за во текот на времето не дојде до губење на нејзиниот идентет. Нешто што овде кај нас се смета како „ баук„ и недозволиво... На многумина муслимани кога ќе им наведеш „
ајет„ ( дел, реченица ) од Кур’анот во кој се наведува дека сопругите треба да ги ословувате со имињата на нивните татковци, што кај нас преведено значи према нивните момински презимиња, ќе ви речат дека од памтивек е останато жената да го зема презимето на мажот и така треба да биде и понатака ... На крај исламската Улема ( нешто како совет на интелектуалци ) донеле заклучок тоа да биде избор на сопругата. Значи, никој нема право жената муслиманка да ја натера да го земе презимето на сопругот доколку таа не го сака тоа.

mina_m -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 14:45:48)

ИЗВОРНА ПОРАКА: talisman

Mina_m

Јас лично прват слушам за такво нешто и со сигурност можам да тврдам дека е една голема глупост која нема никаква поткрепа во Кур’анот ниту во ниедна друга книга која го третира Исламот. Иако, кога се бараат информации секогаш треба да се внимава кој е авторот на истите, бидејќи колку нам да ни е неразбирливо, сепак постојат луѓе кои го прават токму тоа. Со погрешно информирање даваат погрешна слика за едните или другите. Можеби постои ваков случај, но треба да разбереш дека и покрај тоа што првиот збор објавен во Кур’анот е „ ИКРЕ„ што значи „ учи„ многумина не го прават тоа, па се случува да се мешаат верските принципи со обичаите и до појава на вакви чудотии за кои се тврди дека ги налага верата. Уште еднаш можам со сигурност да тврдам ( а многу теолози можат ќе се сложат со мене )  дека овој пример нема апсолутно никаква врска со Исламот. Документарец е направен веројатно затоа што е интересна тема која привлекува внимание и останува во сеќавање, само што авторот ( намерно или не ) заборавил да навлезе подлабоко во причините за појавата на вакво нешто, или пак ( пак велам, намерно или не ) може го оставил прашањето само површно одговорено па гледачите сами да донесат заклучок, кој е ваков или онаков. Како се работело за личности кои се декларираат како муслимани, верувам дека многумина заклучиле дека верата т. е Исламот го налага тоа...

ok,go postuvam tvoeto mislenje,razmisluvanje i znaenje okolu tvojata religija,i ne bi sakala do krajnost da navleguvam,za sto se slucuva nadvor od granicata na makedonija,aj i avtori ko avtori na nekakvi emisii ne drzat nikakva voda,ama sto ostanuva na onie sto toa mi potvrdija deka vo nekoi nivni selca (ne site)ama deka ima vakvi slucaevi,mozebi se retki ama sepak gi ima ko na primer Pakistan,Libanija,zosto bi mi davale lazni dezinformacii[sm=zmeden.gif].....

niki -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 16:36:56)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mina_m

ИЗВОРНА ПОРАКА: talisman

Mina_m

Јас лично прват слушам за такво нешто и со сигурност можам да тврдам дека е една голема глупост која нема никаква поткрепа во Кур'анот ниту во ниедна друга книга која го третира Исламот. Иако, кога се бараат информации секогаш треба да се внимава кој е авторот на истите, бидејќи колку нам да ни е неразбирливо, сепак постојат луѓе кои го прават токму тоа. Со погрешно информирање даваат погрешна слика за едните или другите. Можеби постои ваков случај, но треба да разбереш дека и покрај тоа што првиот збор објавен во Кур'анот е „ ИКРЕ„ што значи „ учи„ многумина не го прават тоа, па се случува да се мешаат верските принципи со обичаите и до појава на вакви чудотии за кои се тврди дека ги налага верата. Уште еднаш можам со сигурност да тврдам ( а многу теолози можат ќе се сложат со мене )  дека овој пример нема апсолутно никаква врска со Исламот. Документарец е направен веројатно затоа што е интересна тема која привлекува внимание и останува во сеќавање, само што авторот ( намерно или не ) заборавил да навлезе подлабоко во причините за појавата на вакво нешто, или пак ( пак велам, намерно или не ) може го оставил прашањето само површно одговорено па гледачите сами да донесат заклучок, кој е ваков или онаков. Како се работело за личности кои се декларираат како муслимани, верувам дека многумина заклучиле дека верата т. е Исламот го налага тоа...

ok,go postuvam tvoeto mislenje,razmisluvanje i znaenje okolu tvojata religija,i ne bi sakala do krajnost da navleguvam,za sto se slucuva nadvor od granicata na makedonija,aj i avtori ko avtori na nekakvi emisii ne drzat nikakva voda,ama sto ostanuva na onie sto toa mi potvrdija deka vo nekoi nivni selca (ne site)ama deka ima vakvi slucaevi,mozebi se retki ama sepak gi ima ko na primer Pakistan,Libanija,zosto bi mi davale lazni dezinformacii[sm=zmeden.gif] .....

[/quote

Една работа е како религијата е претставена во книгите, а сосема друга како им се пренесува на нејзините поклоници и како тие ја разбираат и си ја толкуваат. И тоа важи за сите религии. Ако појдеме од самите себе ќе видиме дека многумина од нас се декларираат како христијани православни и одани верници на својата религија и црква, а ја немаме прочитано библијата. Тоа сигурно важи и за муслиманите. Религијата вообичаено кај обичниот народ се пренесува од колено на колено, како наследство, од родители на деца и неретко се заобиколува нејзиното вистинско запознавање. Па така имаме во секое село различни обичаи и за сите објаснение дека се во согласност со религијата што допринесува оној кој од страна набљудува да донесе погрешни закључоци и да има предрасуди. 

Anushka -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 17:52:48)

темава за мене, извинете РР, ама е обична сегрегација. Доказ за нашите предрасуди кои не оставаат во слепило и тишина. А животот е толку разнобоен и полн со музика.
Celebrate Diversity! 

Bitolcanka -> RE: Жената во исламот (13.1.2010 18:21:28)

Прочитав се понапред напишано и се сложувам со Ники и Анушка. Секој народ, секоја нација, секоја етничка заедница има свои обичаи, верувања, традиција... коишто различно се применуваат во секоја држава, секое семејство.

profesorica -> RE: Жената во исламот (15.1.2010 8:43:18)

Муслиманката кога е полнолетна може сама да заработува и да се издржува...Муслиманката може да се образува и да учи школо исто како и мажот муслиман.

Просветувањето и школувањето не е само право кое што шеријатот и го дава на жената, туку воедно е нејзина верска должност. Исламот подеднакво бара од мажите и жените да ги извршуваат сите верски должности . Муслиманката е должна да клања, да пости, да дели зекат, да оди на хаџ, исто како што е должен муслиманот маж. Како што исламот не ја ослободува жената од верските должности, исто така ни и ги ускратаува ни правата кој им ги дава на мажите. Во Куранот на многу места потикнува на просветување и култура, па па така и овие зборови кој му се објавени на Мухаммед с.а.в.с., се со таа намера: „ Учи, во името на твојот Господар.“ Куранот никаде не ја издвојува жената кога е во прашање просветувањето.
Еден хадис прецизно вика:„ Барањето наука е првостепена должност на секој муслиман или муслиманка.“

arh_diz -> RE: Жената во исламот (27.1.2010 15:21:28)

Комисијата не можеше да одлучи дали да бара целосна забрана за носење превез, кој инаку е познат и како бурка или никаб, или да се ограничи забраната на јавни установи бидејќи некои членови сметаат дека целосната забрана се коси со уставните права

ПАРИЗ, 27 јануари (Ројтерс) - Францускиот парламент треба да донесе резолуција со која ќе се забрани целосно покривање на лицето со муслимански превез, а потоа треба да го изгласа и најстрогиот можен закон со кој ќе им се забрани на жените воопшто да носат бурка, предложи вчера парламентарната комисија. Приложувајќи ги заклучоците од шестмесечните сослушувања, комисијата исто така предложи и да се забрани странски државјанки да добијат француска виза или државјанство ако инсистираат да го носат превезот.
Комисијата не можеше да одлучи дали да бара целосна забрана за носење превез, кој инаку е познат и како бурка или никаб, или да се ограничи забраната на јавни установи бидејќи некои членови сметаат дека целосната забрана се коси со уставните права.
"Целосното покривање со превез го претставува, на еден необичен начин, сето она што Франција спонтано го негира", изјави претседателот на Парламентот Бернар Акоје кога комисијата го поднесе извештајот.
"Тоа претставува симбол на потчинување на жената и заштитен знак на екстремистичкиот фундаментализам".
Иако не застанаа во одбрана на целосните превези, лидерите на муслиманското малцинство од 5 милиони луѓе велат дека законската забрана ќе биде претерана бидејќи е познато дека помалку од 2.000 жени носат бурки.

Anushka -> RE: Жената во исламот (27.1.2010 18:07:54)

комплетно непочитување на човечките права. Зошто тогаш драгите наши Французи не и` забранат на Бруни да носи високи топуци, како симбол на незнам ти што? Или пак, да ги забранат пирсовите како симбол на некакво си идолопоклонство?
Не. најдобро е да и` забранат на месечината кога е млада да изгрева, биедејки е симбол на муслиманството, а во училиште да не се пишува + како знак за собирање, бидејки е симбол на христијанството...
А дури сиротите кокошки, треба да брестанат да постојат, атоа што се симбол на...

klara. -> RE: Жената во исламот (7.11.2012 16:03:43)

Целосно покриените муслиманки се почесто се сретнуваат и во Скопје. Иако сум само кратко тука, во рок од два дена видов повеќе вакви примери кои ми го привлекоа вниманието.
Лично немам ништо против ниедно верско убедување и начин на живот и не мислам дека за жените во исламот треба да речеме 'сирота/греота', тие се така воспитувани и за нив тоа е нормално, а верувам дека се почитувани од мажот во домот или од заедницата во која живеат (барем онолку колку и како што им е нормално- почит за мене и за некој друг не е иста работа!), но единствено ми е нејасно на кој начин се врши идентификација (навистина не знам, а би сакала да знам) на пр. во банка кога треба да се земат пари, за време на полагање на испит, кога треба детето да се земе од некоја установа... малку ми е чудно, доколку сум учителка во градинка како знам на кого го давам детето или како да го оставам детето на учителка целосно покриена- реално никогаш не можеш да знаеш, многу лесно може да се изманипулира на тој начин!
И уште нешто дали ќе ми дозволат да влезам во било која институција во Саудиска Арабија (или во некоја друга земја, па и не мора да е исламска) гола ако кажам дека сум од некое афричко племе?!
Сепак, се согласувам дека практикувањето на исламот во Македонија па и околните држави во голема мера се разликува од арапскиот свет.

Pepelaska * -> RE: Жената во исламот (8.11.2012 14:33:17)

Живеам во град каде муслиманите може наскоро ќе станат и мнозинство.Според она што го гледам, младата жена не е веќе она што беше.Напротив.А тоа баш ми се допаѓа.Целосно покриените ми се чини дека се повеќе се по селата и се постари жени.
А донекаде, мислам дека сепак имаат право на избор.
Пример:млада , образована девојка , муслиманка, која двапати склучува брак и го растура оти не и се погодил, става шамија дури на нејзини 30 години.

talisman -> RE: Жената во исламот (3.1.2013 21:18:27)

Izrevoltirana od edna vest koja se vrti ovie denovi resiv da si gi " ispraznam" frustraciite ovde ( se izvinuvam za toa [sm=smiley1.gif] ) a se odnesuva na temava za zenata vo Islamot, pokonkretno za zloupotrebata na Islamot od strana na nekoi kreteni koi sebe si se narekuvaat vernici. Imeno, mozebi ste cule za saudiecot koj se narekuva verski ucenjak i si dal sebe si pravo da donese fetva ( serijatski zakon ) buntovnicite vo Sirija da imaat pravo da vencavaat Sirijki na nekolku casa i prakticno da gi siluvaat, bidejkji neznam niedna normalna zena koja dobrovolno bi se soglasila na takov brak. I ne e problemot vo toa sto budala deli fetvi kako pozdravi i cestitki, bidejkji nekoj koj moze i da pomisli nesto vakvo, a ne da go izgovori ili se obide da go realizira, ocigledno e gjubre. Problemot e sto im servira opravduvanje na mnogu umobolni poedinci koji kje go iskoristat ova so opravduvanje deka nivnite zlocini se verski opravdani [sm=hudicek1.gif] Ni Kur'anot nitu niedna druga verska kniga ne odobruva siluvanje pod nikakov izgovor gjubre edno necovecno. Daj Boze da se najde nekoj koj prvo na tebe bi ja realiziral tvojata fetva, pa moze togas bi ti doslo od zadnikot vo glava i bi skontal sto si donel !!!!

Uhh kolku ova me potseti na klipot za Srebrenica koga eden pop odrzuvase misa, gi pricestuvase ili sto bese toa neznam, paravojnite formacii koi potoa go izvrsija masakarot [sm=smiley19.gif]

p.s: Se izvinuvam za nekolkute vulgarni zborovi, ama navistina me izvadi od takt. Ako ne gi mrzi moderatorite slobodno moze da cenzuriraat [sm=smiley1.gif]

niki -> RE: Жената во исламот (3.1.2013 22:11:08)

sto mozat zenite od sirija da napravat za da se odbranat od toj takov zakon?

Ummu_Ajna -> RE: Жената во исламот (11.1.2013 16:39:57)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Матеа

Леле Професорица кај ја најде темава[sm=smiley1.gif] Баш вчера се шетаме со мм и поминува една покрај нас цела во црно само очите и се гледаат и јас навистина се изненадив. Овде има такви ама ваква скроз немав видено само очите да и се гледаат прав нинџа. Да не ме разберите погрешно не е напишано со негативна конотација само мене така ми заличи женава пошто беше и ноќе имаше double effect[sm=smiley36.gif] И јас таква целата велам е ова е премногу како ова можи да се дозволува, затоа што навистина ми падна жал за жената како беше целата забрадена како јајце ни ѕирка ни проѕирка, а мм ми вели а оти ти се дотеруваш се шминкаш и носиш здолништа, фустани и ред др. работи? Па велам тоа е карактеристика на жена и мислам дека тоа е ок. А тој мене е па и таа мисли дека нејзиното е ок затоа што е така воспитана во тој дух, со тој стил.

za ovie zeni e zalno sto i dodeka spijat liceto pak im e pokrieno,znaci ne smeat da si go otkrijat liceto voopsto nit mazite znaat kako izgledaat nitu pak sopstvenite deca mozat majkata da si ja prepoznaat(samo po glasot).imase bas vakov slucaj na tv kazuvaa deka edna vakva se razvela t.e sudot i odobril da se razvede od prosta pricina sto po tolku dolgi godini brak mazot i posakal vo niedno vreme od nokta dodeka spiela da i go otkrie liceto i da ja vidi,megutoa koga se razbudila zenava bila zaprepastena od pomislata na mazot i vednas pobarala razvod,a toj kutriot povtoruval deka nikogas nema da mu se povtori vakov grev da napravi,ama ne mu zapalilo.Samo se cudam ovie zeni koga odat po decata da si gi zemat od skolo kako im uspeva da si se pronajdat vo tolkava guzva[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

koj tu gi kazal toa deka i koga spije ne go otkruva liceto? jas licno nosam feredze i koga spijam, spijam so noknjica, bez samija bez nisto i doma ne go nosam feredzete, sano koga izlagam nadvor, koga ne ste sigurno informirani ne vadete zborovi od rakav.

Pepelaska * -> RE: Жената во исламот (11.1.2013 23:57:41)

ИЗВОРНА ПОРАКА: Ummu_Ajna

ИЗВОРНА ПОРАКА: Матеа

Леле Професорица кај ја најде темава[sm=smiley1.gif] Баш вчера се шетаме со мм и поминува една покрај нас цела во црно само очите и се гледаат и јас навистина се изненадив. Овде има такви ама ваква скроз немав видено само очите да и се гледаат прав нинџа. Да не ме разберите погрешно не е напишано со негативна конотација само мене така ми заличи женава пошто беше и ноќе имаше double effect[sm=smiley36.gif] И јас таква целата велам е ова е премногу како ова можи да се дозволува, затоа што навистина ми падна жал за жената како беше целата забрадена како јајце ни ѕирка ни проѕирка, а мм ми вели а оти ти се дотеруваш се шминкаш и носиш здолништа, фустани и ред др. работи? Па велам тоа е карактеристика на жена и мислам дека тоа е ок. А тој мене е па и таа мисли дека нејзиното е ок затоа што е така воспитана во тој дух, со тој стил.

za ovie zeni e zalno sto i dodeka spijat liceto pak im e pokrieno,znaci ne smeat da si go otkrijat liceto voopsto nit mazite znaat kako izgledaat nitu pak sopstvenite deca mozat majkata da si ja prepoznaat(samo po glasot).imase bas vakov slucaj na tv kazuvaa deka edna vakva se razvela t.e sudot i odobril da se razvede od prosta pricina sto po tolku dolgi godini brak mazot i posakal vo niedno vreme od nokta dodeka spiela da i go otkrie liceto i da ja vidi,megutoa koga se razbudila zenava bila zaprepastena od pomislata na mazot i vednas pobarala razvod,a toj kutriot povtoruval deka nikogas nema da mu se povtori vakov grev da napravi,ama ne mu zapalilo.Samo se cudam ovie zeni koga odat po decata da si gi zemat od skolo kako im uspeva da si se pronajdat vo tolkava guzva[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

koj tu gi kazal toa deka i koga spije ne go otkruva liceto? jas licno nosam feredze i koga spijam, spijam so noknjica, bez samija bez nisto i doma ne go nosam feredzete/, sano koga izlagam nadvor, koga ne ste sigurno informirani ne vadete zborovi od rakav.

Носиш или не носиш кога спиеш? Малку нејасно си се изразила

kapina -> RE: Жената во исламот (12.1.2013 0:05:18)

e ne spijat so feredze nemojte ne preteruvajte jas imam lezeno na gak so muslimanki ne spijat so feredze spijat so pidzami so noknicikako nas a toa koj kako se oblekuva negova rabota takva im e religijata obicaite no ne site se nosat taka

Страница: <<   < Претходна страница  1 [2]