haley -> RE: Вигантол,д3 или ад3 (28.4.2010 19:18:19)
|
Морам да коментирам на темава , зошто веќе докторирав на неа, па можеби некому некогаш ова ќе послужи. Денес се смета витаминот Д како додаток многу важен, зошто поради фактори како загадување на атмосферата во сезони кои не се лето од сонцето не добиваме доволно некој од оние ултра бранови и тоа е недоволно за да организмот сам изгради вит. Д. Е сега, педијатрите често пати не ги знаат работите во детал нив ги интересира само формата.. демек, важно е вит Д и ајде нема што да му мислиш. Ги имам читано книгите на некои професори педијатри кои оваа тема ја опфаќаат темелно и она што велат е тоа дека, витаминот Д кој го даваме на бебињата се таложи во џигерот а и некаде околу бубрезите. Значи она што го давате секојдневно е исклучиво за стварање на резерви. Имено, скелетот има некои скокови во развој, значи на година и пол и две и пол (ова не знам точно) и тогаш потребно е да се имаат резерви и организмот ги користи со калциумот итн итн. Проблемот е што со ова создавање на резерви може да се ПРЕТЕРА. До сега има веќе случаи кога бебе/дете од премногу вит. Д развило компликации . И тука се поставува целиот проблем што во колку си на сонце постојано и цел живот, никогаш не можеш да овердозираш (се отруеш) а со вит.Д додека вака како додаток - можеш. Од ова што прочитав што пишуваат (значи професори не некои весници) велат дека зараснувањето на фонтанелата ,растот на бебето нема врска со вит. Д кој го даваме, тој едноставно е како што веќе кажав -за резерва . До сега никој ги нема демантирано овие тврдења а тоа е обично така во колку таа некоја теорија е полуточна или неточна. Затоа и сосема ми звучи паметно и логично што кажале Видоевски и уште некој , да не се дава вит Д преку летни месеци, зошто сончана земја сме , организмот сам ќе си создава вит Д , и нема гајле. Важно да не се преоптеретува џигерот,бубрезите , што е случај . Овдека каде што сум јас (фр), до сега видов неколку педијатри и два лекари и сите си пејат некоја своја песна и повеќето не ни знаат што се се’ случува во организмот со вит. д, ниту ги интересира.. скоро секој ми кажа да ставам вит. д , дури и дупла доза оти е ладна демек земја.. а бебето беше на формула од почеток која е обогатена со вит. д па тоа страшно чудно ми беше. И ниеден од тие доктори не мрдна со газот да фати кутијата ,види и пресмета колку има вит д како дневна доза и тие ствари.
|
|
|
|