profesorica -> RE: Качамак и Палента (23.1.2010 8:03:34)
|
Biljana_G и Богданчанка палентата ја имате во било која продавница(кам, тинех, итн), во готово пакување од пола кило.тоа е таканараченото пченично брашно со жолта боја. лесно се приготвува.ставаш вода со едно лажиче путер и малку сол на шпорет.чекаш да почне да врие.значи јас не чекам асално да зоврие него само да почне да клокоти водата[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/smiley36.gif[/image] потоа го тргам на страна и почнувам да додавам од кесичето со палента и воедно да мешам за да не се направат грутки. никогаш не сум мерала на колку вода колку палента да истурам, тоа ми е навика и отприлика ставам,...потоа враќам тавата на шпорет и мешам додека не се згусне. потоа по желба додавам сирење, кисело млеко... бон апетит!! (се надевам дека ќе пробате по дома)
|
|
|
|