vanessa30 -> RE: Испитувања во бременоста (3.3.2011 15:48:50)
|
Bidejki maticniot ginekolog ne mi davase upat za skreening za antitela (coombs), se javiv na transfuziologija i mi rekoa deka moze i od maticen lekar i od tamu si zemav. Doktorot na transfuziologija mi kaza deka poradi zgolemen broj na abortusi i smrtnost na novorodencinjata izdadeni se novite upatstva od Ministerstvoto za zdravstvo (pogore linkot), spored koj zadolzitelno se pravi skrining za antitela za RH - majki kade sto tatkoto e RH + i toa vo pocetokot na bremenosta, i posle na 28 nedela. Ako na 28 nedela e pozitiven ne se stvala Rogam inekcija, tuku se pravele nekoi analizi za titri, a ako e negativen togas se stava Rogam inekcijata. Potoa posle poragaj, najdozna 72 casa posle poragaj se stava uste edna inekcija. Voedno mi kaza deka cesto pati se slucuvalo da se oplodila kletka no poradi xxx pricini da ne se razvilo vo embrion, i posle docnenje na menstruacija, da dobies no ovoj pat da bila karakteristicno pogusta, i vo toj slucaj mozelo da se pojavat takvi antitela. I poradi toa baraat da se napravat vakvi ispituvanja. Vaka jas ja razbrav toa sto mi go kaza. Posle polemikite so maticniot da mi go dade upatot, i ne go dobiv zatoa sto covekot po se izgleda ili e neinformiran za novostite, ili vo prasanje bese ego sostojba , bidejki bremenosta ne ja vodam kaj nego , vi sovetuvam da si gi procitate upatstvata, barem da ne ve zafrkava nekoj. I sega resiv maticniot pod itno da go menjam.
|
|
|
|