Yummy Mammy -> RE: Испитувања во бременоста (4.5.2011 15:28:54)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: porcelina mamicki ke moze li da mi kazete koi ispituvanja treba da gi napravam bidejki mojata doktorka mi rece da odam na pregled za 1 mesec i nishto drugo nitu mi kaza nitu me prasha. sega sum 5 nedela - ushte e rana bremenost megutoa sakam na vreme da si gi fatam rabotite. a i drugo, jas sum Rh - a mm e Rh +. molam za pomosh da ne e potoa docna za odredeni raboti. I so prvata i so vtorata bremenost na pocetokot doktorite mi preporacuvaa pregledi na dve nedeli, otprilika da receme do kaj 12 nedela. Potoa odev na 4 nedeli, vo konkretnite nedeli koga se pravat scrininzi (12/13, 16/17, 20/21 itn...) Na pocetokot i nema mnogu ispituvanja, samo gledaat kako se razviva plodot, dali e se vo red, krvna slika, pritisok, genetski bolesti, i slicno. Vistinskite ispituvanja zapocnuvaat vo 12/13 nedela so scrining i PRISCA test. Na pocetnata strana na Ringeraja imas detalen kalendar na ispituvanja vo bremenosta. So sreka! [image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/duda.gif[/image]
|
|
|
|