sandriana RR -> RE: Чаеви (31.7.2013 10:57:39)
|
Сепак, штом е наведено на упатството да се вари, веројатно така е подобро. Бидејки се работи за плод, е најсоодветен начин да проврие заедно со водата. Еве еден здрав рецепт за варен, домашен чај од брусница: Состојки: 200гр. сушени или замрзнати брусници, 40гр. кафеав шеќер, 200мл. сок од портокал, 300мл. вода, половина портокал, 40гр. свеж ѓумбир Подготовка: Во сад промеашајте ги брусниците, сокот од портокал и вода. Изрендајте кора од половина портокал и исечете ја на неколку кришки, а ѓумбирот излупете го. Поклопете го садот и ставете го на тивок оган. Гответе го 30 минути со повремено мешање. Кога ќе биде готов, извадете го ѓумбирот и парчињата портокал и уживајте во вашиот чај. Можете да го конзумирате и како леден чај. Па и кога подготвуваме планински чај, или кантарион, го вариме во вода до провривање, па го цедиме. Муабетот ми е дека освен филтер чаевите, и некои комбинации на билки (како оној за доилки), природните чаеви (плодови, коренчиња, цветови) е подобро да се подготват на начин да провријат заедно со водата.
|
|
|
|