Yummy Mammy -> RE: Премин градинка-училиште (27.4.2011 15:08:13)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: Sarah Moeto dete e vo Januari rodeno i jas imav cueno deka moze da se bira tie sto se januari dali sakame da gi pratime so 5 i pol ili 6 i pol. Jas sakam da si go pratam so 6 i pol sto znaci da cekam. Ke mi dadat li ili mora da odi? Kakvo e vaset_o iskustvo? Ima li nekade kade sto moze da se zalime za vakviot zakon? Navistina ne mi se dopaga, pa iako e kako zabavisna nastava sepak gradinkata si e drugo i smetam deka decata ne se emotivno zreli tolku rano da odat vo skolo. i sakam da se zalam? KAj mozam da go napravam toa? vie sto mislite? Neli poubava bese osmoletkata? i sto se postignuva so ovaa devetoletka? Samo ke imas kup decinja vo oddelenie koi ke bidat i po edna godina razlika vo godini. Lele mnogu prasanja ama mnogu sum revoltirana. Kolku sto mene mi e poznato, sekade na zapad skolite pocnuvaat so 5 godini, so toa sto prvata godina e podgotvitelna. Se sekavam deka uste pred 10 godini koga bev bebisiterka vo London, zadolzitelno bese decata da trgnat vo gradinka na 3 godini, a vo uciliste na 5. Nemase cuvanje od babi i dedovci i zeni po doma dodeka deteto ne napolni 7 godini. Ama zatoa i samata nastava bese mnogu fleksibilna i prilagodena na vozrasta. Iskreno jas sum mnogu ZA toj sistem, no ne znam kako kaj nas set_o toa e sprovedeno vo praksa. Mojata e rodena vo dekemvri i ke ja pratam vo gradinka od esen, so nepolni 3, i vo uciliste so nepolni 6. I jas sum taka trgnata vo skolo i nisto ne mi fali. :-)
|
|
|
|