RE: Очила со диоптрија (Целосна верзија)

Форум >> [Дете] >> Деца

Порака

mami -> RE: Очила со диоптрија (2.3.2010 22:58:14)

Да да па тоа и му беше планот од пазар да си земе и после само стакла во некоја добра оптика да му направат...

mami -> RE: Очила со диоптрија (7.3.2010 15:18:49)

Си купи вчера рамки од Зелено, 1100 денари, убави, ми се допаѓа како му стојат..уште на Оптичар да отиде сега за стакла..
Ама не ми беше јасно- скоро сите рамки што ги проба се за со пластика, а не стакло?! Тоа е некоја нова мода или?

ripce -> RE: Очила со диоптрија (7.3.2010 15:23:44)

Ние бевме на очен во четвртокот нели заради конјуктивитот, ви пишував, и ни кажаа дека се е ок...
а искрено многу се плашам околу видот, мене ми е ок ама татко му има доста голем диоптер, осуден е да носи леки... па страв ми е да не биде наследно[image]http://www.ringeraja.mk/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

pacuvce -> RE: Очила со диоптрија (7.3.2010 15:35:06)

Многу е веројатно генетиката да проработи...Ама па и не мора да значи...Кај нас ,за жал,Андреј повлекол гени на татко му...Ама јас велам,во ова време на тешки болести носењето очила воопшто не е некаков проблем...Само да ми е живо и здраво детето...А очилата и баш убаво му стојат...Впрочем ќе видите во сабота...[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Mila na mama -> RE: Очила со диоптрија (7.3.2010 15:44:47)

ИЗВОРНА ПОРАКА: mami

Си купи вчера рамки од Зелено, 1100 денари, убави, ми се допаѓа како му стојат..уште на Оптичар да отиде сега за стакла..
Ама не ми беше јасно- скоро сите рамки што ги проба се за со пластика, а не стакло?! Тоа е некоја нова мода или?

Не е до мода туку до практичност. Пластичните леќи се полесни за носење, не те притискаат на носот очилата со својата тежина, можеш да седнеш врз нив или да ти паднат и да не се скршат им ставаат посебен слој против гребење, јас на моите имам и антирефлекс што ми е корисно кога возам ја одбиваат светлината и отсјајот. Е сега пластичните се и двојно поскапи, а поскапа е и доработката врз нив со посебни слоеви ама се исплати.

niki -> RE: Очила со диоптрија (13.4.2012 16:00:35)

Koga ja zapisuvavme kerka mi vo predskolsko, bevme na zadolzitelen pregled na ocen lekar. I diagnosticiraa astigmatizam, miopia i hipermetropia, dioptria -1 na ednoto i -1,25 na drugoto oko. Bevme i na vtoro mislenje vo Srbija i tamu isto.
Razlikata bese vo preporakata koga kade i kolku da gi nosi naocarite. Ovde ni preporacaa da gi nosi vo popladnevnite i vecernite casovi, posebno koga gleda TV do slednata kontrola, a posle ke vidime.
Vo Srbija pak ni preporacaa da gi nosi koga izleguvame nadvor.
Me interesira kakvi preporaki davaat vo Mk vo vakvi situacii?

Ring -> RE: Очила со диоптрија (4.12.2012 13:51:39)

Дали знаете некој добар очен лекар за контактни леќи ?

AnnaMolly RR -> RE: Очила со диоптрија (4.12.2012 15:07:49)

Јас бев во Румунска на преглед за леќи и ТЕ МОЛАМ немој таму да одиш. Имам невидени трауми, сестрата со нокт ми го изгреба окото, одев како пират две недели [sm=smiley36.gif]
Оди си во Корнеа медика, 900 денари е преглед со обука за вадење/ставање на леќите. Ќе ти пишам број во порака.

dostickage -> RE: Очила со диоптрија (4.12.2012 15:11:37)

Sistina oftalmologija-topla preporaka za dobar ocen lekar.
750 denari.

AnnaMolly RR -> RE: Очила со диоптрија (4.12.2012 15:11:38)

Инаку, јас моментално носам очила, леќите ги баталив зашто ми беа досадни за вадење/ставање. Диоптерот ми е -4,75 на двете очи, немам цилиндри. Ама кога сум без очила НИШТО не гледам, буквално ништо. Само матни фаци и ликови.

Gwendolin -> RE: Очила со диоптрија (4.12.2012 15:23:30)

ИЗВОРНА ПОРАКА: AnnaMolly RR

Инаку, јас моментално носам очила, леќите ги баталив зашто ми беа досадни за вадење/ставање. Диоптерот ми е -4,75 на двете очи, немам цилиндри. Ама кога сум без очила НИШТО не гледам, буквално ништо. Само матни фаци и ликови.

Апсолутно исто, ко јас да сум пишувала, дури и диоптерот ми е тој [sm=jezicek.gif].

Последно на преглед бев во неуромедика, мислам дека 360 ден. беше комплетен преглед со картонче...докторката ок беше, ме прегледуваше пола час и ми кажа дека вршат преглледи и за контактни леќи, но тогаш бев за друго пред пораѓај и не се ни прегледав за тоа.

elenak -> RE: Очила со диоптрија (4.12.2012 22:45:06)

Lele alal da vi e ako mozete da nosite leki.Jas kupiv za svadbata demek da ne mi precat naocarite i edvaj izdrzav.A sto ne mozev ni da gi stavam ni da gi vadam toa druga prikazna.Osven mm na nikoj drug ne davav da mi buricka vo oci i taka sabajleto pred svadba ne go ispostuvavme adetot zetot da ne ja vidi nevestata oti morase da dojde kaj sto me sminkaa da mi gi stavi lekite.[sm=smiley36.gif] Kako zavrsi svadbata odma gi frliv i im se vrativ na moite verni drugarcinja okalkite[sm=smiley36.gif]Nemam mnogu golem diopter ama se naviknav na niv i mislam oti nisto ne gledam ako ne gi nosam.

AnnaMolly RR -> RE: Очила со диоптрија (5.12.2012 9:09:48)

Јас носев пред едно 9-10 години полутврди леќи, ужас беа. Не знам како успеав една година да ги носам. После едната ми падна, ја изгубив, нарачав нова, ми донесоа погрешен диоптер и после кога ми стигна таа со вистински диоптер не ги ни ставив, ги баталив. После носев меки леќи, со нив супер ми беше вадењето/ставањето. Ама еднаш ми се случи наопаку да ја ставам леќата, а сама бев дома. Ми се направи вакуум и ни за жива глава не можев да ја извадам. Се испаничив и почнав да си плачам, па од солзите се одлепи и ми излезе [sm=jezicek.gif] После пак ги баталив. Ама за свадбата си купив леќи за да не бидам со очила, купив од тие што се носат по еден месец. Ги носев две недели пред и две недели по свадбата, потоа ги фрлив и веќе никогаш не сакам да видам леќи [sm=jezicek.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  1 [2]