tincule -> RE: Инает кај децата (26.9.2014 18:59:35)
|
Кога ќе сакате да забраните нешто ако идете со немој ова немој она кај нив се јавува инатот затоа што нема објаснување зашто не смее тоа да го прави, пробај да не ја започнуваш реченицата со немој или само ако ова че видиш туку на пример да речеме ако не смее да си игра со даљинското да кажеме замоли го на некој начин како тоа не би звучело како наредба туку молба со мирен но авторитативен тон. Сега знам како звучи ова ама пали. Сакаат да им се каже зашто нешто не е дозволено да се прави или заѓто нешто треба да направи а притоа тоа да не звучи како диктаторска наредба. Многу помага и низ игра залажување како мини натпревар што поинтересно тоа има повеќе ефект. А најголем проблем се јавува дома и децата да манипулираат со родителите барајќи да си го истераат своето кога мама и тато се карале пред него или кога едниот не дозволува а другиот попушта. Обично тато попушта па и прави проблеми на мама. Значи пред детето колку и да не се согласувате со одлуката на сопружникот во моментот подржи го во тоа пред детето а на само кажете си кој каде згрешил не пред него. Јас имав едно доста агресивно инает дете склоно кон самоповредување ако не беше по негово, со викање не идеше мајка му со карање и молење објаснување пак не идеше, и јас проба преку игра, со смеење и на пример не не играј со тоа еве ти о ова може тоа ќе го оставиме за после на тој некој начин го смирував, за 5 минути забораваше и ќе си продолжи. Сега друго не знам како би ти помогнала. Друг совет баш забележувај кога почнува да се инаети и да се однесува така, некои деца сакаат така пред публика односно кога има повеќе луѓе па затоа и така се однесуваат кога се надвор, некои го прават тоа од досада, или не доволно внимание во текот на денот, некои од осаменост ако е единче и слично. Запази на ова и ќе ти биде полесно и да знаеш во моментот на кој начин да комуницираш со нејзе. Поздрав ИЗВОРНА ПОРАКА: oliva ИЗВОРНА ПОРАКА: masa Неколку дена имам проблеми со малата - едноставно не ме слуша.Јас зборувам,а таа си продолжува со тоа што го прави и по пола саат се молиме за најбанални работи.Неколку пати ми попуштија нервите и вчера откако ја молев да седне да јаде и секако пробав и ние се најадовме и требаше веќе да излегуваме а таа сеуште си играше ми пукна филмот и ја плеснав по газе неколку пати и истегнав уво (тоа ми се воспитни мерки кога претерува),но пак се тегнеше и неколку пати ја качував на стол и ми се тегне,се пика под маса,се лигавеше и ми плукаше јадење и јас удрив и по уста.Утрово додека ја облекував ме удри мене по лице ми вика тргни се не гледам цртани од тебе.Знам дека згешив што ја удрив (ете и ми врати),но незнам како да постапам.Казна ништо не и значи,да и забранам цртани или чоколадо.А за зборување устата пена ми фаќа од објаснување и до пред некое време добро ми одеше,но сега не ме слуша.Јас зборувам не ме ни погледнува,не ме слуша како да ме нема.А за инает терање тегнење легнување на земја и цимолење по пола саат за глупости да не зборувам.Ја игнорирам кога плаче за ништо или кога легнува на земја кога сме дома,но ми се има неколку пати случено и во јавност.Пред некој ден одвај ја извадивме од маркет се дереше како луда зошто и се скршило чоколадото.И со мм имам кавги мене ме обвинва зошто немала страв од мене јас сум ја разгалила зошто сум против ќотек.Очајна сум и се чувствувам како неуспешен родител,а толку многу вложувам и неможам да излезам на крај со мало дете.[sm=smiley19.gif] ова истото и кај нас се случува
|
|
|
|