mommy_angels RR -> RE: Одвикнување од пелени (24.8.2016 18:42:35)
|
ИЗВОРНА ПОРАКА: elenak J ќе полни 5 год во декември и со какање не сме ни имале проблем, мислам во пелена се нема искакано од кога беше бебе. Ама со мочкањето не знам што да правам веќе. Пелени денски не носи веќе 2 години а од лани летоска ги тргнавме и ноќе демек голема е веќе. И уште нема осет, моча во кревет и спие, ако не ја сетам може и цела ноќ мокра да спие, до толку е трупче на спиење. Стануваме по два пати и јас и мм за да се измочка а она спиејќи на нокшир завршува работа. И нема никаков ред, значи некогаш може и за еден саат откако ќе заспие да е измочана, некогаш па така седи и нема да се измоча, па до сабајле сува да е. Мачење е ова не знам што да се прави, џабе збориме, она не е ни свесна дека го прави тоа. Пробав и со убаво и со закани за казни и со казни, нема ефект. Гледам и сама дека несвесно прави, денски немаме никаков проблем ама ете, ноќе... Не знам дали е време да бараме помош кај бајачки, кај доктори или да си перам,пеглам и да си чекам да помине само од себе. Еве сум сестро [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] И јас сум на истата мака.А е 4.5 а ноќе уште знае да се помоча.Исто многу цврст сон има и не ни знае дака мочкала.Еве надеж ми дава што понекогаш ќе се разбуди и ќе побара да мочка,но сепак мислам дека инцидентите се пречести [sm=smiley13.gif] .Секаде кај што читав пишува дека со разговори со лекар треба да се почне некаде пред да тргнат на училиште.Како и да е ,тоа ќе помине со време,но не сакам детето да ми има трауми од срам и стрес.Не е ни до арно,ни лошо,едноставно мора да го надраснат тоа,некои дечиња порано,а некои како нашите-подоцна.Викаат било наследно,ако еден од родителите страдал од ноќно мокрење ,шансите да наследи детето се 60/70%.Е бидејќи и јас и мм сме биле исти,детево нема да е на комшиите[sm=smiley1.gif].Јас само се надевам дека ќе се одвикнат помали,поради нивно добро,а ние ќе си переме ,тоа ни е работа [sm=smiley36.gif]
|
|
|
|