Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
Нас денес не боцнаа во рамото, за БСЖ, ревакцина (бидејќи не беше успаешна вакцината), не би требало да има никаква реакција, дури по 40 дена ни рекоа дека треба да се појави белег.
Ние во среда ја примивме втората доза Ди-Те-ацелуларна Пертусис и како и што се очекуваше, немавме никаква реакција. Ниту вознемиреност, ниту болка во рачето.... многу ми е жал што не може сите дечиња да примаат таква вакцина наместо обичната од која многу се намачуваат
СЕ ШТО Е МОЕ КЕ СИ ДОЈДЕ ,А АКО НЕ СИ ДОЈДЕ КЕ СИ ГО ЗЕМАМ САМА.
Нас денес не боцнаа во рамото, за БСЖ, ревакцина (бидејќи не беше успаешна вакцината), не би требало да има никаква реакција, дури по 40 дена ни рекоа дека треба да се појави белег.
Nie ovaa vakcina ja primivme vo bolnica. Dobro ti rekle deka plse 40 dena se pojavuva beleg Sega treba da primame vo treti mesec
tanja a koi se postapkite za dobivanje na taa vakcina?
Олива за ацелуларна вакцина треба да добиеш препорака од матичниот педијатар дека детето не треба да се вакцинира со редовните ДиТеПер. За сега ги чуваат за неуроризични деца, предвреме родени, деца со епилепсија или подложни на грчеви. Ние ги примаме бидејќи Јана е предвреме родена.
мамички да ве прашам дали доколку детето нема белег на рамото тоа значи дека вакцината не е била успешна..бидејки моето дете е 3 ипол години и нема белег а тогаш кога ги примаше никој не ми кажа што и како треба..
Олива, ацелуларните вакцини се даваат и кај деца со мн бурна реакција при првата доза, за наредните вакцини прашај на имунологија во Детска клиника. За првото дете поради проблем при раѓање ни ги носеа петовалентните вакцини Инфарикс од Солун, само треба ладен ланец при транспорт, 35 евра е една доза, и педијатар од клиника кој ќе се нафати да ги става, во Динспанзер немаат право. Прекрасно искуство, без никакви реакции по вакцинирањето, само едно боцкање, без трауми...
Aх и ние купивме петовалентни вакцини од Грција но во исто време министерот излезе на ТВ и рече дека ќе ги казнува д-рите кои ќе ги аплицираат па никој не се нафати да ни ги стави. За среќа набрзо добија на клиника инаку којзнае што ќе правевме. И да, ако сте имале толку бурна реакција прашај на имунологија, баш имаше таков случај кога бевме ние за вакцината.
мамички да ве прашам дали доколку детето нема белег на рамото тоа значи дека вакцината не е била успешна..бидејки моето дете е 3 ипол години и нема белег а тогаш кога ги примаше никој не ми кажа што и како треба..
никој не ми одговорил која е вакцината која остава белег на рамото, и колку е важно или не дали ке има белег детето
Zdravo!!! Razbrav deka vakcinite sto gi povlekoa za Hepatit B, imaat ziva (ja spomnuvaa na vesti so strucnoto ime) a zivata e mnogu opasna, posebno za maski deca bidejki imalo mn istrazuvanja koi ja povrzuvaat so autizam i nekoi drugi problemi so nervniot sistem.
Nikade vo stranstvo (ni USA ni Evropa) ne davaat vakcini na bebinjata dodeka se uste vo bolnica a posebno ne za Hepatitis B bidejki se dobiva samo preku krv i za malo bebe nema opasnost. Dopolnitelno, imunizacacijata zavrsuva do 7 god, bas koga deteto pocnuva vo skolo i e poizlozeno na opasnosti.
Mene me sovetuvaa da ne mu ja davame na bebeto bas taa vakcina koja se dava uste vo bolnica, da pocekam, da vidime kako ke s epokazat novite vakcini sto gi donesoa.
A za vakcinite od Solun, mn cesto se slucuva da se "ostatetat" vo transport - mora da se cuvaat na konstantna temperatura, pa posle moze da bidat nekorisni - koga ke stignat vo skopje.
Imate li vie nekoja informacija vo vrska so ovaa vakcina?
никој не ми одговорил која е вакцината која остава белег на рамото, и колку е важно или не дали ке има белег детето
Многу е важно да има белег на рамото, ако нема тоа значи дека вакцината не е успешна. Баш вчера Миа прими ревакцина за БСЖ, бидејќи немаше белег на рамото. Докторката и сестрите ми рекоа дека по 40 дена (отприлика) треба да загнои местото и да се излупи, па ќе се појави белег. Ако не се појави, значи дека детето нема имунитет за болеста. Исто ме информираа дека можеби ќе се воведе МАНТУ тест, со кој се проверува на кои болести детето е имуно. Ако не, БСЖ повторно се прима во училиште. Постои опасност, бидејќи туберкулозата сеуште ја има во Македонија.
И ние треба да примиме hepatit B на 6 месеци и сега ме замисливте дали да ја примаме.Нас и онака не вратија поради покачени лимфоцити,требаше на 25 овој месец но ни рекоа да дојдеме на 9.11.Ке направиме уште една крвна слика да видиме колку ке бидат,а што се случува ,зошто би требало да се одложи hepatit B???
Многу е важно да има белег на рамото, ако нема тоа значи дека вакцината не е успешна. Баш вчера Миа прими ревакцина за БСЖ, бидејќи немаше белег на рамото. Докторката и сестрите ми рекоа дека по 40 дена (отприлика) треба да загнои местото и да се излупи, па ќе се појави белег. Ако не се појави, значи дека детето нема имунитет за болеста. Исто ме информираа дека можеби ќе се воведе МАНТУ тест, со кој се проверува на кои болести детето е имуно. Ако не, БСЖ повторно се прима во училиште. Постои опасност, бидејќи туберкулозата сеуште ја има во Македонија.
ти благодарам палешка што ми објасни. проблемот е што јас покасно увидов дека син ми нема белег на рамото а веке не бевме во мкд. е кога дојдовме во италија му ставија плус уште 2 вакцини што кај нас не ги ставале а таа што требаше во мкд на 3 ипол години да се стави овде ми рекоа дека нема потреба.во секој случај се загрижив и ке отидам некој ден да прашам овде што и како треба.
И ние требаше пред 1 месец да ја примиме вакцината hepatit B, но тогаш ја немаа во амбуланта, не знам дали сега ја имаат, а уште повеќе не знам дали да го однесам син ми да ја прими таа вакцина. Имате ли некакви информации дали се како што треба тие вакцини или не се, зашто не знам што да правам... Ве молам пишете какви информации и совети добивте вие за оваа вакцина
vo J.Sandanski sega ja ima. vcera bevme na vtora revakcinacija Dtp i POlio i Hep. B. dosega nebese strasno vo odnos na placenje, malku ke podzaplacese koga ke go bocnea i tolku, ama sega ufffffff kolku se derese sirot i jas ke se rasplacev za malku. naredna mi rekoa duri posle prv rodenden fala bogu malku da zdivneme. a mozam da zamislam kolku togas ke place . inaku so temperatura super proaga samo e mn kenkav narefnite 2 dena
Eve me i tuka,a bash denes se mislev da prasham dali nekoj primil hepatit b.I nie treba da odime vo Jane Sandanski na 9,poradi toa shto ne vratija.Sakam porano da odime bidejki krvnata slika ni e super i pred toa ni bila super,za dzabe ne vratija ama toa ti e.Normalno bilo za bebe da ima pokacheni limfociti.
ne mi se veruva i tebe isto ti se slucilo. za prvata doza Dtp, polio i hepB 2 pati ne vrakaa za pokaceni limfociti, a mojata dr me uveruvase deka toa e normalno. posle 2 pati vrakanje napraviv kr slika vo J.Sandanski (prethodnite mi bea od priv.lab) isto bea pokaceni limfocitite i go vakciniraa. sega za 3ta doza napraviv kr.slika isto vo priv.laboratorija kade sto na obicnata kr.slika (im kazav deka mi treba za vakcina) voopsto nemase ispitano limfociti, samo ona standardnoto hemoglobin, eirtr., leukoc.... i povtorno bez nikakov problem go vakciniraa. nemozam da sfatam zasto e vrakaa letoska 2 pati
E da emma1 ne vratija bez potreba,inaku do sega nas ne ne imaat vrateno ama nitu gi videle krvnite sliki,tuku samo ke ne prashaa imate li krvna slika i nie imame i tolku.Jas ke si napravev na drugo mesto krvna slika 5 do 10 dena pred vakcina i matichnata na pregled ke ni ja videshe i super beshe.Inaku imavme krvna slika tochno mesec dena pred vakcinata napraveno samo shto rezultatite mi bea vo kartonot kaj matichnata(nie odime vo Sv.Pantelemon kaj dr.Slavica Todorovska super e)ama ne ni vikaat moralo sega da ima i taka vo j.sandanski ni zemaa krv i bash me zachudi malku shto so penkalo ni bea napishani limfocitite i zatoa napravivme ushte dve do sega krvni sliki privatno i pak si bea isto 70,80.I zatoa shto bile pokacheni da ne bilo bolno deteto ni prezakazaa za 15 dena pokasno demek prostor za inkubacija ostavija. Abe neznam shto da ti kazam jas koga gi vidov site krvni sliki do sega a gi imame okolu 5-6 na site bea pokacheni limfocitite a redovno si gi primavme vakcinite. Od druga strana pa si vikam ajde 15 dena a bile a nebile ke pochekame.
Здраво на сите, може ли некој да ми каже кога примивте втора доза Хепатит Б, патронажната сестра ми кажа дека се прима на еден месец, а додека педијатарот последно ми кажа дека има измени и дека треба да се прими 42 дена после БСЖ . Незнам кого да го послушам, педијатарот е од приватна болница, а вакцината треба да ја примиме во државна амбуланта. Ве молам дали некој има вакво искуство? Поздрав