|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  23 24 [25] 26 27   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вакцинирање на детето
11.3.2011 14:07:00   
baby_bump
Ќерка ми беше голема плачка кога не примаше вакцина, па можете да замислите низ што сум поминувала кога ќе примела вакцина.

И јас од овие причини дадов веднаш чепче, ама и на претходната вакцина кога беше друга докторка исто ми препорача да и дадам парацетамол веднаш после вакцината, а од сирупот тогаш ми се чини дека и се гадеше и поврати, не ја покачи Т повеќе од 37 и тогаш и сега, а раздразлива беше (впрочем таа и без тоа е плачлива и ништо не и се погодува), па од тие причини, јас спротивно на мојот став за парацетамол без покачена Т, што се вели од страв и давам.
Само што вчера и денес од чепчињата какаше 3-4 пати user posted image , но што да се прави, се тресам кога одиме на вакцина, ноќна мора ми е......

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 601
11.3.2011 15:07:27   
srnicka
Jas i davav sirupce odprilika posle 4-5 h posle apliciranjeto na vakcinata zasto realno od togas i pocnuvaat reakciite. Taka pocnav odkoga na dva meseci ja primi 1 vata doza na HiB i pominavme strasno poradi bolka vo nozeto. Temperatura mi kacuvala ama ne tolku visoka. Poslednata vakcina MMR koga ja primivme denta nemase reakcii (ne dadovme nisto) a na 7 den kaci blaga t ama povtorno ne i dadov sirupce, naredniot den se isipa ama kratko traese i se pomina super. Na 18 meseci treba da pocneme so revakcinacija i uste sega strav me faka kako ke bide . Gi mrazam od dnoto na dusata toa vakcinistata :)))

kolku e ubav zivotot mmmmmmmmmmm

(Одговор на членот baby_bump)
Непосредна врска до пораките: 602
11.3.2011 15:34:37   
Snowhite RR
После вакцината што се дава на 1 година МПР, кога е следната, последниот пат ништо не ми кажаа кога да одиме повторноuser posted image

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот srnicka)
Непосредна врска до пораките: 603
11.3.2011 15:54:28   
srnicka
na 18 meseci e slednata. od togas se pocnuva so revakcinacija . prvi se DTP, Polio i HiB

kolku e ubav zivotot mmmmmmmmmmm

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 604
11.3.2011 22:09:03   
oliva
slagana i mene mi rekoa deka ne  eod vakcinata,i nie imame crveno grlo i pieme cefalexsin,ama da ti kazam za gabe go pijat decata sirupot ,virus e a toa ne se leci so antibiotik,inaku deneska bev na klinika i bas dezurna bese hematolog,pravevme razmaska,zasto imavme pad na leukociti i trombociti i izleze dobro,dr .ne zavede kako slucaj so postvakcinalni reakcii i sega ne prakaat  na imunologija,aman veke super mi bese detevo ova sega me plasi sostojbava

(Одговор на членот srnicka)
Непосредна врска до пораките: 605
11.3.2011 22:14:07   
mila mama
Lele. citajki ve, se poveke i poveke mi vleguva strav vo koski za ova vikcinive user posted image user posted image user posted image user posted image

Ne znam veke sto da mislam, nekogas si vikam podobro bez vakcini, ama pak, ne daj boze da se razboli od nekoja bolest za koja sto mozebi ete postoelo i zastita user posted image Uuuf ne spijam cel mesec pred vakcina user posted image

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

(Одговор на членот oliva)
Непосредна врска до пораките: 606
11.3.2011 22:34:30   
Pepelaska *
Мила мама и јас се плашам ама сепак тргнувам од она дека уствари како оди тоа вакцината е всушност некој вид на вирус па така се ствара и јачи имунитетот на детето, ние понеделник примаме последна доза хепатит и до септември сме раат

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот mila mama)
Непосредна врска до пораките: 607
11.3.2011 23:43:35   
Slagjana
ИЗВОРНА ПОРАКА: oliva

dr .ne zavede kako slucaj so postvakcinalni reakcii i sega ne prakaat  na imunologija,aman veke super mi bese detevo ova sega me plasi sostojbava

И јас се загрижив и пак ја однесов на лекар. Кај вакцините ми велат реацијата била меѓу седмиот и десеттиот ден. Бидејќи крена температура порано, значи не е само од вакцината туку и вироза. На болница и го сменија антибиотикот. Сега пие Амоксиклав. И ако се влошело да пиела Тамифлу user posted image . Сега засега не било страшно. Ама никој не ми спомна поствакцинални реакции. Демек од вакцината само мала температура се крева и малку осип. Олива пиши како сте поминале. Се надевам ќе ни оздрават децата.

Непосредна врска до пораките: 608
12.3.2011 8:58:08   
oliva
kako be slagana tamiflu,pa koj vi kaza taka jas vcera bev na klinika,i nas temperaturata ni bese porano,tocno e toa deka se raboti za virus,ali ima udel vakcinata go soboruva imunitetot,kako e kaj vas krvnata slika,e sega bas me zagrizi  so ova tamiflu,inaku grloto uste mu e crveno,a nosot epten zatnat

(Одговор на членот Slagjana)
Непосредна врска до пораките: 609
12.3.2011 9:27:50   
Viktori
Не дозволувајте вакцинација на болни деца, настинати, што керчат на гради, црвени грла и сл.

Слаѓана тамифлу, никако! Апчиња направени пред 3 години и вакцини од вчера не се сигурни. И зошто го сменија антибиотикот? Открија што бактерија е или само удрија со појак антибиотик?? Затоа што ако нема бактерија удираат по имунитетот на детето...

Амоксиклавот бетер ќе го намали имунитетот имајте на ум, па трујте се со ц витамнин. Јас по советот на мила мама на децата мои им давав по грам-два ц витамин на ден и им помина вирусот. Ја прашав лекарката што вика на поголема доза ц витамин, немаше некое лошо мислење, не може до труење да дојде, само чудно и било... А не и беше чудно панцеф и амоксиклав да дава а не направила брис за бактерија. Инаку страшен беше вирусот. Еден ден со средна, веќе наредниот со висока температура.

Туку мене ме интересираше сум заборавила пликчето од ТБЦ какво треба да е?

< Поракaта ја уредил виктори -- 12.3.2011 9:29:45 >

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

Непосредна врска до пораките: 610
12.3.2011 9:37:48   
oliva
tocno taka viktori ,imunitetot paga od antibioticite,za gabe go pieme cefalexsinot,no so da pravime imase pad na leukocitite,a i ne trebalo da ne vakciniraat so zatnato nose,za sve nesto pisuvaat antibiotici a imunitetot paga

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 611
12.3.2011 9:47:36   
Felly RR

ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite

После вакцината што се дава на 1 година МПР, кога е следната, последниот пат ништо не ми кажаа кога да одиме повторноuser posted image

Отприлика на година и пол. Или мислам дека треба да си пресметаш после година од последната доза на ДиТеПер, ама не мора да е баш точно до ден.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

Непосредна врска до пораките: 612
12.3.2011 12:10:28   
Slagjana
Олива, леукоцитите ни беа 5. А Амоксиклав ни дадоа колку да пие нешто појако. Знам дека антибиотик не делува на вирус, ама ептен и беше лошо и не знаев друго што да правам освен да послушам постручни. Инаку Тамифлу не мислам да и давам. Грлото и е уште црвено, а носето многу затнато. Температурава од синоќа малку се намали. Не се качува над 38. Ајде побрзо нека оздравуваат.

Непосредна врска до пораките: 613
12.3.2011 12:12:45   
Slagjana
ИЗВОРНА ПОРАКА: Snowhite

Мене ми рекоа најважно е да има полни 14 месеци. И ни запишаа нареден пат да одиме на 15 месеци, ама точен датум не пишаа. Само да биди во текот на јули.

Непосредна врска до пораките: 614
12.3.2011 12:14:32   
Viktori
Да да апсолутно треба да се слушаат педијатрите. Мене само ме иритира што не прават испитувања туку само ги лечат симптомите. Поготово во болницине воопшто не се ангажираат повеќе од она што им е рутина.

Сигурно има инекаква инфекција, ама барем да се заангажираат и да дизнаат од што е предизвикана.

Со помин нека е! Тоа е најважно!

< Поракaта ја уредил виктори -- 12.3.2011 12:16:00 >

Danger! Ha! I laugh in the face of danger. Ha, ha, ha, ha ...
Мај нејм ис лукс. Жито лукс.

(Одговор на членот Slagjana)
Непосредна врска до пораките: 615
12.3.2011 13:18:48   
oliva
znaci isto slagana i nas  ni se leukocitite 5,znam deka se raboti za virusna infekcija koja ne se tretira so antibiotik,inaku ne trebale da gi vakciniraat decata so zatnato nose,od klinika me sovetuvaat da baram procisteni vakcini,vo ponedelnik ke pravime i hepatalni probi,inaku moram da napomenam deka do pred vakcinava krvnite sliki ni bea kristalno cisti sve bese u normalni referentni vrednosti

(Одговор на членот Viktori)
Непосредна врска до пораките: 616
12.3.2011 15:42:11   
riba79

ИЗВОРНА ПОРАКА: oliva

od klinika me sovetuvaat da baram procisteni vakcini,

a kako moze da se dojde do tie vakcini oliva?se kupuvaat ili gi ima na klinika samo?aj te molam pisi poveke za toa ili rasprasaj se na klinika koga ke odis...pozdrav i fala odnapreduser posted image

Непосредна врска до пораките: 617
12.3.2011 22:38:49   
Тања РР
Riba79 прочистена вакцина има на имунологија на Клиника ама само Ди Те Пер. За да го вакцинираат детето со таква вакцина треба да извадиш препорака од матичниот педијатар во која е наведена причината зошто детето не би требало да ја прима регуларната вакцина. Потоа треба да се јавиш на имунологија и да закажеш. Обично се чека и по неколку месеци, бидејќи ги нема секогаш.
За МРП јас прашав кога ни ја ставаа ДиТеПер и ми рекоа дека не постои прочистена, иста е таа што ја имаат на Клиника со таа по диспанзерите.

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

(Одговор на членот riba79)
Непосредна врска до пораките: 618
13.3.2011 0:32:31   
Luci
Mario ima 42 dena i vo cetvrtok ke odime da primi vakcina hepatit. Ona sto me cudi e deka taa vakcina prvata doza se prima vo bolnica a na kartonceto pisuva deka samo Bsg mu imaat stavenouser posted image user posted image user posted image

Рани куче да те лае!!!

(Одговор на членот Тања РР)
Непосредна врска до пораките: 619
15.3.2011 1:31:10   
baby_bump
Значи заборавиле да му стават, ако ја имаат ставено мора да стои запишано!

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 620
15.3.2011 7:51:04   
arh_diz
ИЗВОРНА ПОРАКА: luci

Mario ima 42 dena i vo cetvrtok ke odime da primi vakcina hepatit. Ona sto me cudi e deka taa vakcina prvata doza se prima vo bolnica a na kartonceto pisuva deka samo Bsg mu imaat stavenouser posted image user posted image user posted image

Nisto streasno ne e , uste podobro sto ne mu ja stavile , bar mene taka me sovetuvaa.I nie ja prmivme pokasno

Биди тоа што си

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 621
15.3.2011 13:37:32   
Maca25

Ние во болница не добивме никакво картонче, туку само отпусна листа на која пишуваше што се има примено.
На какво картонче мислиш луци? Провери во отпусната листа, и однеси ја во советувалиштето каде што ќе примите вакцина.

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот Luci)
Непосредна врска до пораките: 622
15.3.2011 13:52:53   
Nadezna
ИЗВОРНА ПОРАКА: Maca25

Ние во болница не добивме никакво картонче, туку само отпусна листа на која пишуваше што се има примено.
На какво картонче мислиш луци? Провери во отпусната листа, и однеси ја во советувалиштето каде што ќе примите вакцина.

Маца, во ГАК ни дадоа Картонце со сите податоци за бебето, и да имасе две вакцини.
Обавезно да се носи на вакцинација картонцето, ке те вратат без него

Непосредна врска до пораките: 623
15.3.2011 13:59:29   
Maca25
Едно розево? Ако е тоа, јас тоа го викам отпусна листа на бебето. Затоа што мајката си има своја бебето своја. 

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот Nadezna)
Непосредна врска до пораките: 624
15.3.2011 14:02:30   
Nadezna
Моето е плаво, зошто бебето ми е машко , да тоа е веројатно :)))))user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Непосредна врска до пораките: 625
Страница:   <<   < Претходна страница  23 24 [25] 26 27   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  23 24 [25] 26 27   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?