Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
SkCura77, nema strasno, nikoj ne znae na pamet koga da go vakcinira deteto Obicno treba patronaznata sestra ili pedijatarot da ve predupredat koga ke dojde vreme. Za sekoj slucaj, eve i ti vodi si smetka gore-dolu spored ovoj kalendar na vakcinacija: http://www.ringeraja.mk/statija/kalendar-na-vakcinacija_559.html
zenski zdravo edno prasanje do vas...ni prvata vakcina ja primivme na mesec i pol..znaci hepatit sto e .e sega koga treba da ja primi vtorata vakcina sega ima 2 meseci..a uste nesto na ramoto levo ima kako krugce crveno stana posiroko kako potkozna akna,dali e toa bsg vakcinata koja otposle pocnuva da raboti...ve molam kazete mi zosto zagrizena sum...
denes stvarno sum se izvadila od takt,ideme na vakcina i sestrata mi vika aa majka nemoze denes samo pon vtor sreda vakcinirame stedime,leto e ako ne ja potrosime ke treba da ja frlime pa kolku sto znam tehnologijava dovolno napredna izmislija lugeto frizider,sto e ova banglades...dojdi u pon,a ona si sedi si tera kafe muabet so drugata sestra pa dobro be majko mu stara niv gi plakjaat polno rabotno vreme a ne za 3 dena...
рина не се чуди, од секогаш било така, секоја вакцина не може во било кој ден да се прими, имаат распоред на денови кога ја даваат. Минатиот пат кога беше не ти кажаа кога да дојдеш? Или денес прв пат бевте?
Aman luge koj go sostavuva kalendarov za imunizacija Na 11.08 primivme hepatit vtora doza sega na 31.08 DTP, HIB i polio.Ne se normalni 3 vakcini vo 1 den.Iskreno se razmisluvam ako ne uspeam da najdam acelularna vakcina da odlozam edna od vakcinite.Ima nekoj iskustvo so neprifakanje na vakciniranje???
moeto 3-mesecno bebe vcera primi DTP, HIB i polio, nekolku saati posle toa imase pokacuvanje od 37,5 i bese placlivo pa mu dadov paracetamol i vecerta pred spienje preventivno povtorno. denes se bese vo red do popladnevo koga imase zelena tecna stolica, znaci proliv i povtorno malo pokacuvanje. vednas mu dadov paracetamol i humana elektrolitski rastvor za da ne dehidrira. no ne bese placlivo. dali prolivot moze da e reakcija od temperaturata ili vakcinata i dali ovaa vakcina moze i naredniot den da predizvika temperatura?
Дечки која вакцина се прима на 18 месеци И има ли реакција? Во понеделник треба да го носам Мартин.
На 18 месеци почнуваат ревакцините: ХиБ, Полио, ДиТеПЕр. Од ХиБ не би требало да има реакција, а од ДиТеПер можна е температура, ние поминавме со малку покачена.
Aman luge koj go sostavuva kalendarov za imunizacija Na 11.08 primivme hepatit vtora doza sega na 31.08 DTP, HIB i polio.Ne se normalni 3 vakcini vo 1 den.Iskreno se razmisluvam ako ne uspeam da najdam acelularna vakcina da odlozam edna od vakcinite.Ima nekoj iskustvo so neprifakanje na vakciniranje???
Бомбица, може да ги разделиш, не мора сите заедно да ги ставате (барем така е кај нас, те прашуваат дали сакаш сите заедно или не)
Zatoa sto spored mene a kako sto citam i spored mnogu drugi roditeli ne e normalno na 2 mesecno dete da mu se pustaat 4 virusa vo 1 mesec.Nekoj si eksperimentira so nasite deca.DTP se pustase od 3 meseci ne mi e jasno zosto sega od 2.
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly RR Бомбица, може да ги разделиш, не мора сите заедно да ги ставате (барем така е кај нас, те прашуваат дали сакаш сите заедно или не)
Kade toa kaj vas ? Ako moze da gi razdelat sega da mu pustat samo HIB a ponatakaj DTP togas ok ako ne neka me davaat na sud ne dozvoluvam 3 vakcini za 2 min da mu pustaat.
Nie pocnavme na tri meseci so vakcini i imame staveno 6 vakcini odednas: diteper, polio, hep.B i hib. Fala Bogu pominavme bez nesakni reakcii. Ke vidime sega na revakcinacija kako ke bide.
Tvoe dete, tvoja odgovornost. Imas cel oddel imunologija kade mozes da se rasprasas za se, ako sakas, a ne da teras inaet. Sepak tie poveke znaat od tebe i mene. A ako svesno go izlozuvas deteto na ovie bolesti so nevakciniranje, togas alal da ti . Vidi konsultiraj se prvo pa resi. Prvo op, pa skok.
Kade toa kaj vas ? Ako moze da gi razdelat sega da mu pustat samo HIB a ponatakaj DTP togas ok ako ne neka me davaat na sud ne dozvoluvam 3 vakcini za 2 min da mu pustaat.
Кај нас, во Прилеп . Дури и докторката така ни препорача - да ги разделиме, да не ги ставаме заедно.
Мартинс мам јас би ти препорачала да почекаш да подзалади малку, барем од септември, јас сеуште го немам однесено на вакцина еве уште малку ќе прави 19 месеци. Мислам да не е порано, дека за покасно не е проблем
Vcera primivme DTP i polio i maliov mi kaci 37,7 mu stavam cepcinja i mu se spusta samo do 37,1.Normalno li e i denes posle 30h da ima temp. Kolku sto se sekavam koga vnucite moi primaa DTP vikaa reakcijata e do 24h.Ili sum greska
arh_diz dali mislis na vakcinata MMR? I te molam da kazes podetalno zasto mislis da se dade pokasno, i voopsto sto mislis za ovaa vakcina?
Inaku, Izabela ima 19 meseci i MMR vakcina nema primeno. Seuste se mislime dali da ja vakcinirame (kaj nas ne e zadolzitelno) zasto posebno ovaa vakcina e mnogu kontraverzna, pa mnogu citame, se informirame...
< Поракaта ја уредил Isabella -- 1.9.2011 23:55:03 >
Planirame da patuvame so i ke kasnime 2-3 meseca so vakcinata pa poradi toa prasuvam.Se konsultirav so pedijatarot mi reece da ne brzam da ja stavam pred patuvanje , mozelo temperatura ili osip i po dve nedeli da se javat , poradi toa i prasav