Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
kerkami ima 1 mesec i koga denes ja prasav pedijatarkata koga da ja odnesam na vakcina za vtora doza za hepatit b ona mi vika da sum ja odnela posle 42 den malku cudno mi dojde zosto jas mislev deka so 1 mesec nekoja od vas da ne go odnela bebceto na vakcina vo jane so 42 den ili jas sekako da ja odnesam denovive i dali ke ja vakciniraat iako povraka mnogu veke edna nedela i ima crveni bruncinja po telceto i isto takaa ovie dva dena primetiv kako gust sekret da ima vo desnoto okce i otkako placese si istece
Dushice, toa e nekoe novo pravilo od proletta, mene taka mi kazaa, pocnuvaat so vakcinacija 42 dena posle BCG vakcinata, i posle sekoja naredna ti ja zakazuvaat posle 42 dena. Ne znam zosto e taka, ne bi trebalo da ima vrska, ama ete pravila
A toa so ocinjata - ako i solzi i ima gurelki poveke od obicno, prasaj pedijatar, nas ni preporacaa kapki Tobreks, posle nekolku dena pomina. Inaku, normalno e ocite da se cistat i da ima pogust sekret, ama ne celo vreme.
Vcera go vakcinirav sin mi od diteper influenca i polio(so lazice):( nema temperatura, no celo vreme e kenkav i place mnogu, a inaku ne e placliv.Ne saka ni mnogu da jade, se budi od spienje placejki, epten mi e zal.Me interesira dali vam vi rekoa otkako ja primivte vakcinata so lazice da ne gi doite decata izvesno vreme ili slicno, zasto mene ne mi rekoa nisto, a sea slusam ne trebalo...I stvarno e neubavo vo eden den 3 vakcini, deteto e preplaseno...Inaku sin mi e star 2 meseci i pet dena
Vcera go vakcinirav sin mi od diteper influenca i polio(so lazice):( nema temperatura, no celo vreme e kenkav i place mnogu, a inaku ne e placliv.Ne saka ni mnogu da jade, se budi od spienje placejki, epten mi e zal.Me interesira dali vam vi rekoa otkako ja primivte vakcinata so lazice da ne gi doite decata izvesno vreme ili slicno, zasto mene ne mi rekoa nisto, a sea slusam ne trebalo...I stvarno e neubavo vo eden den 3 vakcini, deteto e preplaseno...Inaku sin mi e star 2 meseci i pet dena
Jas da ti kazam ne dozvoluvam da mu stavat 3 vakcini vo eden den.Posledniot pat koga bevme na vakcina taa rece deka moze site 3 da gi primi jas ne dozvoliv rekov deka ke dojdam drug den mi bese zal da go bockaat i vo race i vo nodze.Inaku neznam kako ne ti kazale ama da si znaes za drug pat deka sekogas koga prima so lazice ne treba da mu davas nisto barem 2 saata.Gledaj pred da odis na vakcina da bide nacicano.I jas obicno posle vakcina ako e kenkav mu davam eferalgan sirupce osven sto e za temperatura e i za bolki.
Ние сме 2 месеци и 10 дена утре ќе одиме на вакцина.....мене ме фаќа паникаа како ќе поминеме да не ми качи температура уфффф како се плашам.... Ваљда што ми е прво детенце а и сама сум со неа
Nie imame 3meseci. sega ke go nosam za di-te-per, i obavezno pred vakciniranje mu davam paracetamol sirupce. Prethodniot pat bese nervozen cela nedela i drzese temperatura okolu 37 do cetvrtiot den posle vakcinacija.
Dushice, toa e nekoe novo pravilo od proletta, mene taka mi kazaa, pocnuvaat so vakcinacija 42 dena posle BCG vakcinata, i posle sekoja naredna ti ja zakazuvaat posle 42 dena. Ne znam zosto e taka, ne bi trebalo da ima vrska, ama ete pravila
A toa so ocinjata - ako i solzi i ima gurelki poveke od obicno, prasaj pedijatar, nas ni preporacaa kapki Tobreks, posle nekolku dena pomina. Inaku, normalno e ocite da se cistat i da ima pogust sekret, ama ne celo vreme.
[/quote]
i nie vcera primivme BSG..ni rekoa vtortata doza od hepatit b posle 42 dena ili eden mesec od prvata doza...sekoj dispanzer imal razlicni nacini na rabota...dobro pominavme bevme pospani cel den
andrijance vo koj dispanzer bevte mene vo jane taka mi kazaa bev zavcera samo da prasam dali da ja donesam vo petok da ja bocnat za hep b vtora doza posto nafrlana e po teloto i ja mackam so eozin i sestrata mi rece toa prasaj si ja maticnata i me otkaci jas prasuvav dali ke mi ja pregledaat za da znam dali da ja nosam utre ili da ne ja mrcvaram ama nisto ke mora kaj maticnata da ja nosam utre pa vo jane ako kaze taa inace nie sme kaj dr slavica vo pantelejmon za maticen
dushice...BSG ni ja dadoa vo remedika...znachi uste ne sme odbrale dispanzer kaj kje go nosime za ostanatite vakcini...a uste nemame ni maticen pedijatar...ni rekoa da si odbereme dispaner blizu do doma...nie sme pod opstina vizbegovo a ja poima nemam kade ima dispanzer
Denes ja vkciniravme so tri vakcini naednas, placese mnogu koga i gi stavaa i posle naednas se smiri i sega eve ima eden cas od koga ja primi i si spie. Doktorkata rece deka treba da i daadm sirup ako ima temperatura a aptekarkata rece da i dademe vednas-preventivno....sto mislite vie?da cekam da krene ili da i dadam? I so sto stavavte ladni oblogi? mene mi rekoa so kamilica?
Denes ja vkciniravme so tri vakcini naednas, placese mnogu koga i gi stavaa i posle naednas se smiri i sega eve ima eden cas od koga ja primi i si spie. Doktorkata rece deka treba da i daadm sirup ako ima temperatura a aptekarkata rece da i dademe vednas-preventivno....sto mislite vie?da cekam da krene ili da i dadam? I so sto stavavte ladni oblogi? mene mi rekoa so kamilica?
Превентивно сируп никогаш не сум дала ан син ми, а облоги му ставав со борова вода. Не мора да значи дека ќе крене температура, тоа што плачела е нормално и јас би плачела на нејзино место
licno smetam deka onie vo jane sandanski ne bockaat ubavo , a plus tri vakcini odednas???alo.... mene da me bocnat ke se utepam od placenje a ne pak malo bebence....nie krenavme temperatura 38,5 i odma cepce eferalgan mislam se vikaa..da bidam sigurna vo dozata, oti so lazicka moze da go povrati, a oblogi so acidi borici i na pogolemoto sum mu stavala i sega na malovo, a kamilica prv pat slusam
која вакцина ја прими? Ќерка ми имаше Т и од тие од кои не се крева, и од тие од кои се крева Т. Јас не и давав превентивно ништо, само кога ќе качеше Т ја туширав и и ставав чепче. На боцнатото место обавезно облога со борова вода.
И ние примавме вакцина Ди-те-пер, полио и Хиб минатата недела и не и дадовме сируп превентиво, туку откако качи 38 температура. На рачето имаше мал оток кој брзо спадна со облоги пола алкохол пола вода.
Nie denes ja primavme poslednata na 20meseci i katastrofa sme izgorevme od temperetura i toa visoka pred malku mu dojde do 39 mu davam paracetamol ama nisto ne pomaga doktorka ne predupredi deka ke ima reakcija ne ocekuvav do ovoj stepen sega planiram cepce da mu stavam go banjav ocet mu stavam tesko dise,a se si bese dobar ni nose ne mu tecese ni nisto rakata ne ja pomrdnuva smao place
mozebi nema da mi veruvate, ama dvete mi bea bolni vo septemvri so temperatura 39,2 , im ja simnuvav samo so senf ,ocetot ne mi pomogase bas, ni bebeteo ne sakase ni golemoto, na tabanite im mackav...dodeka da namackam toa se isusilo..haha..ama pak mackav i taka uspeav inaku nit sirup ni nisto dr ne mi pomogna
ja primivme revakcinacija sto e (tret pat) polio taka pisuva vo kniskatana 6 meseci...kako bockaat tie setrite ....zalosno..sinceto ima 5 god i uste ima grutka vo rakata od poslednata vakcina..mu ja probusija rakata koga go bockaa edna nedela ne mozese da ja mrda ni masiranje ni oblogi mu pomognaa
Eve sme i nie so temperatura, vcera od kako i gi stavija trite vakcini, krena temp. posle 4-5 casa, 37.2 i varirase , i spagase vo tekot na denot pa potoa pak ke se krenese. Eve i denes isto, i davam sirupce na 6-8 casa, i poveke od 37.3 nema krenato do sega. Oblogi i stavav samo na raceto, deka imase malku otok do odrucekta,posle ne. Meram temp. so zivin termometar pod pazuvi, koga ke ja nacekam na spienje.Denes bi trebalo da zavrsime so temp.ili?