Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
tuka kaj nas vo Veles decata gi revakciniraat so dtp na 16 meseci,jas iskreno ne planiram da ja nosam na 16 meseci,i nikoj nemoze da me natera da go vakciniram deteto,koga ke treba spored toj kalendar,koj sto treba za site deca da vazi,togas ke ja nosam,ama sega nema sansa,kako nim ke im tekne nie oro da igrame,nemoze.NA 2,3 i 4 mes gi primija site dtp,spored ovoj kalendar nema vrska...koga ide red za vakcina usvet mi se faka,nema nikakvi uslovi 50-60 decinja naednas cekaat ,uffff. ne bi lazela,nema zosto.moe dete -moe pravo,ne velam deka nikogas nema da ja vakciniram,ama bi ja odlozila,oti ne bi igrala kako sakaat oni.....ima red koj treba da se pocituva... a koga ja nemaa dtp vo zemjava kako moozese da se ceka .a?
Mamicki ni stigna pokana za vakcina ( inaku ke imame togas edna godinka i nekoj den ) e sega mene ne mi e jasno dali se raboti za vakcinata za koja imam citano deka mora da ima probano belka? Nie imame probano belka no samo vo domasni kiflicki ili pak mozebi ako sum dadela vo nesto sto ne znam deka sodrzi , e sega mene ne mi e jasno bidejki pedijatarot mi rece da ne davam belka do 1 godina bidejki imame autopicen dermatit isto mi zabrani do godinka citrusni ovosja riba
kockicka odi kaj pedijatarot na deteto,konsultiraj se,mislam deka treba da se odlozi,ili ke ti dade podobar sovet.ne go vakcinirajte stom e takva rabotata
Утрово примавме ДТП ревакцина и детево ми спие сега повеќе од вообичаено. Топол е, ама мислам дека нема Т. Немаше прошлиот пат, беше многу кенкав, е сега му удрило на поспаност. Да го будам? Да се загрижувам или не? Вашите искуства какви се?
М е кенкава цел ден по вакцината, и поспана исто така. Јас ја оставам да си спие, гледам да и дадам се што треба да јаде и се однесувам нормално. Ако не качи над 38 температура нема потреба од ништо. Однесувај си се најнормално.
Jas ne bi go budela, nitu bi se grizela, polesno ke ja pomine reakcijata od vakcinata. Sonot mu dava sila da se izbori so temperaturata iso eventualnata bolka. Ti sekako ke go sledis i vo tekot na nokjta, ne samo deneska, moze da kaci malku temperatura, ama za toa si znaes, poveke cicanje, eventualno sirup ako odi nad 38.5. Moze sirup i ako place silno od bolka, ama mislam deka ke bide vo red. Mozes na mestoto na bockanje na dtp vakcinata da stavis oblogi so acidi borici.
mama_sk nie ja primivme prvata pred mesec dena, koga imase bebus 3 meseci. Pominavme prilicno dobr, nemase temperatura, samo raceto go bolese 2 dena, pa koga ke go presoblekuvavme bese malku placliv. Nedelava ke ja primime vtorata doza, se nadevam pak dobro ke projdeme.
Nie denes ja primivme vakcinata sto se prima na 3 meseci ,pojma nemam kako se vika ama ocekuvame reakcija ,taka ni rekoa moze da e placlivo denes ili nedaj boze temperatura ufff ama mrazam temperatura i ovie vakcinive gi mrazam .zdravo bebce ce go odnesis ce si dojdi bolno.ama toa e nema beganje so minatata vakcina na 2 meseci pominavme so 3 dena placenje,nodzeto mu bese poteceno kaj sto go bocnaa,a mene rakata me bolese od v race niskanje 3 denovi uzasss.ajde sega so ovaa da vidime kako ke bide momentalno spie ama do vecer kako ke bide nz
I nie denes ja primivme vtorata Diteper i me zacudi doktorkata ni spomna masaza 3 dena na mestoto kade sto e bocnat Za oblogi acidi borici znam ama ova prv pat go slusnav.Gi masirate li posle vakcina, so sto, kako ??
Eli obavezno da go masiras. Nas istoto ni go kaza koga go vakciniravme za prvata doza, ama jas ne go masirav, pa raceto go bolese nekolku dena. Znaci masaza i oblogi ladni. Nekoi bebinja gi bockaat vo raceto, toa poveke boli, a nekoi vo nodzeto. Koga go bocka vo noga, pomalku boli ama ima pogolemi sansi da se napravi grutka od vakcinata, i zatoa obavezno e masiranje.
So masazata ke pottiknes pobrza resorpcija na vakcinata, a so toa i pokratok period ke go boli raceto - ako go bocnale vo race, se razbira. Sega praktikata na bockanje e vo noga, vo butniot muskul. I tamu e ubavo da se masira, a ako se raboti za pogolemo dete, so aktivnite dvizenja na muskulot ke ovozmozi pobrza resorpcija na vakcinata. Toa topce sto se javuva kaj dtp vakcina e tetanusnata komponenta, taa predizvikuva bolka i otok. I toa e sosema normalno, se gubi posle nekolku dena.
Со сопругот пред една недела се преселивме во Скопје и потребно е малата да ја пријавам тука за вакцинирање. Под стан сме во Кисела вода, па ме интересира во која болница би требало да ја пријавам за вакцинирање или останува на мој слободен избор да одберам кај да ја носам. Поздрав
Прашај во најблиската поликлиника, која е одговорна за општина Кисела Вода, можеш во Јане Сандански во Аеродром, но не е задолжително во општината да ја пријавиш можеш и во Млим Балкан ако сакаш, или некоја друга во Центар. Земете си книшка и ќе ве заведат кои вакцини треба да ги примате.
Mamicki me interesira za MRP vakcinava sto se prima na 13 meseci, dali e potrebna predhodno krvna slika i dali mora tocno na 13 meseci..citam deka dosta ja primile i pokasno nemalo nikakov problem i da se prolongira. Nekoj da pise sto sega periodov ja primal taa vakcina i na kolku meseci? Sin mi ima 11 m i 4 dena i sega denovive ke mu dadam belka da proba...za da imame vreme za nedaj boze dokolku pojavi nekoja alergja, intolerancija na belka.
Мила јас ја вакцинирав на сега пред еден месец, на скоро 18 месеци. Јас за секоја вакцина правам крвна слика и контрола кај матичниот, некако немам верба во тие таму што прегледуваат. Немавме никаква реакција од вакцината
Eve i nas ni se pojavi topce i toa bajagi golemko od DTP vakcinata A so masazite bas i ne ni odi vcera bese cel den placliv i normalno ne mi dozvoluvase da go masiram oti najverojatno go boli koga go dopiram.Ajde ke se izdrzi uste denes....
Nemojte tolku oanika okolu topcinja , ke pomine jas voopsto ne sum go masirala i ne sum stavala oblogi.Sekogas sum se plasela i seuste se plasam da ne se javi nekoja posledica od vakcinata a bolka sto go bocnale topce toa go pominuva sekoe dete.Nie majkite treba da gi hrabrime tie iako se mali custvuvaat deka na nas ni e poveke strav
< Поракaта ја уредил arh_diz RR -- 29.11.2012 16:03:04 >
Dali znaete kakvi posledici ima ako bebeto/deteto primi vakcina, a ima skrien virus ili nastinka? Minatiot pat koga bevme na vakcina bebusot bese ok, samo malku mu bese vlszno noseto. Primi vakcina, a utredenta veke imase mrsulce, pa maticnata kaza deka e virus. Site znaeme deka simptomite na virus doagaat zadicneto, taja sto mozam da pretpostavam deka vo vremeto koga ja primi vakcinata imal virus. Sto moze da ima posledica od toa?
jas nemam deca ama ke vi kazam nesto imam drugarki od bosna ne dozvoluvaat nivnite bebinja da bidat vakcinirani osven tie vakcini sto gi primale koga se rodile vo bolnica. poznavam drugarki sto im se rodeni bebinjata po 3 4 kg koga gi primaat tie vakcini decata na vozras od 5 godini pa nataka slabi se se razbpluvaat i ne jadat, isto taka imam edna drugarka vo komsi nikogas na deteto ne mu dala vakcina osven taa koga se rodilo bebeti. deteto e super krupnicko sve zivo jade.