Anushka -> RE: Супи! (27.12.2009 9:05:35)
|
спите ми се специјалност: пробај супа од тиква, на пример. Направи ја исто со се` како пилешката, ама во неа вари и парче-две тиква (без кора). Потоа измиксај ја, додај млеко и павлака и ќе добиеш прекрасна амеркаска чорба од тиква. Исто, ако сакаш да направи густа супа/чорбичка, можеш тој ефект да го постигнеш без брашно, ако при варењето додоадеш малку палента и млеко, на крај дел од зелнчукот (на пр. брокулата) измиксаш. Во ваквите крем-супи многу вксно е пред служење да се стави по едн лажица павлака и 3-4 крукчиња бејк-ролс (ама пред служење, да не се раскашават). Исто, препорачувам домашни кнедли: матиш јајце со малку сол и лажиче зејтинче, па малку по малу додаваш гриз. Се` додека не се згусне (како погуст сутлијаш). Потоа, во супата пред крај на варењето, со жешка лажица се црпи од смесата и се спушта во супата да се довари. Уште еден трик за брза и лесна супа: кога вариш компир за пире, не ја фрлај водата (во неа има се` што излегло корисно од компирот), туку додај зачини по желба (коцка, вегета и сл.) остави некое компирче да и` даде смисол на супата, додај малку сечкан магдонос и 250 л. јогурт. Мнг освежува! Сепак, мојата свеки секогаш се фали со нејзината супа. А ја прави од ќеса, готова...
|
|
|
|