RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (Целосна верзија)

Форум >> [Бременост] >> Бременост и породување

Порака

Barbicki2 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (25.9.2012 13:38:07)

I carski da e,zosto se vika carski? Zaspivas i se razbuduvas so bebe do tebe.

Ikana -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (25.9.2012 13:40:31)

НЕ се плаши, не боли толку колку што викаат сите, остај тоа паничарење...еве конкретно за себе ќе ти кажам со смеење отидов во болница со контракции на 3 или 4 минути што беа до 100 на ЦТГ, и си седев мирно си чекав ред значи блеферска фаца ко за покер. Ме болеше колку јака менструација да имам и одење по нужда. Поголема болка од таа не осетив, а верувај ми 5 дена ме држеа со болки, така да знам. Ги осетив и јаките и слабите болки, ништо страшно не беше, ако болките те загрижуваат. Повеќе ќе те дотепа мислата отколку реално што боли.

dostickage -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (25.9.2012 13:44:15)

Bash, sega duri i ne moras da zaspies :-)))

Cudo golemo ako e so carski ili ako ne e so carski.
Bitno se da bide dobro na kraj i ti i bebeto da ste zdravi i zivi.

p.s. moja bliska drugarka e bremena i vo edna prilika moja druga bliska ja sovetuva znaes vaka treba, taka treba po sekoja cena prirodno ne znam sto ne znam kako.... A jas sedam isto do nea porodena so carski i toa sto i go rekov nejze kje ti go recam i tebe:

Ti si majka i ti si taa sto go ragja deteto. Kako kje se pocuvstvuvas taka i kje napravis. Glava vo zid ne biva.
Ako ti mislis deka imas sila i hrabrost da odis prirodno i ako seto toa tece onaka kako treba odlicno.
No i da ne e taka, na krajot na kraistata i da e obratno ne e nisto srasno dokolku poroduvanjeo bide i operativno.
Nitu eden poragjaj ne e lesen.Se si ima svoe, zatoa samo napred i uzivaj.
Koristi go sekoj moment pravejki go ona sto te pravi srekjna.

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (25.9.2012 15:11:58)

Ох мили мои, знам дека сите до една сте во право.
Проблемот кај мене е повеќе од психички аспект.
Јас кога размислував за царски ме фаќаше паника како ќе се разбудам од анестезијата, сега со последните случувања, ми е страв жива дали ќе останам.
Од природно се плашев од болката, зошто многу често ми се случува крв да одам да проверувам , а јас во несвес паѓам. Сега веќе не ме плаши болката, сега пак се плашам да не случајно не се отворам ,па завршам на царски, од кои се плашам од горе наведените причини.
Значи кога ќе видите се вртам во круг, токму поради психичкиот проблем. Затоа би сакала да посетам стручно медицинско лице, не сакам да отидам ваква на пораѓај... сакам и покрај тоа што не е нешто розево искуство пораѓајот, да ми остане барем во добро сеќавање, опуштена и релаксирана да отидам. А, не вака, јас се задушив во сопствените мисли, во сопствената психа, неможам да се опуштам и да уживам во последните денови, од бременоста... наместо да си се спремам за бебето, јас се спремам, пеглам алишта и плачам од стравови [sm=smiley19.gif]

Ви благодарам што сте тука, многу ми олеснува кога зборувам за ова. Некако не ми е пријатно со никој да разговарам, пред сите буквално се правам храбра, како да не ме интересира, како воопшто на памет да не ставам што доаѓа, а всушност имам осеќај дека се распаѓам психички.

bucko mal -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (26.9.2012 4:59:54)

Cestitki za site novi mamicki dosta bebinja se rodile [sm=bravo.gif] super.Eve i jas da vi se pofalam na 20.09 se rodi mojot vtor sin Marko 3710kg,inaku go rodiv so carski so spinalna i mnogu ubavo si pominav,koga ke mi tekne kolku se plasev posebno od taa anestezia a tao bilo raj i posle anestezia ama bas nikakva bolka ne custvuvav kolku i da ve tesam znam deka se plasite samo gospod neka e so vas i so lesno na site trudnici

Barbicki2 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (26.9.2012 9:33:45)

zdravo i zivo neka ti e bebenceto bucko mal!

aklif -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (28.9.2012 23:23:48)

cestitki bucko mal [sm=bravo.gif] zivo, zdravo i mirno da bide golem da porasne

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 1:35:49)

Цела вечер стомакот го осеќам тврд, а и ми е тврд. Имам чувство како да ќе ми пукне [sm=zmeden.gif] Дали е ова нормално, некој предзнак за наредната фаза која следува??? Инаку денес сме 36+2

Barbicki2 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 9:21:42)

i mene taka navecer mi se stegnuvase poslednite nedeli i cudni nekoj bolki,podgotvitelni. Da,toa e znak deka uste malku ke se porodis,ne mislam utre zadutre,mene 2 3 nedeli taka me stegase.

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 9:42:51)

ДА баш така, цела ноќ имав некои чудни болки. На моменти потсеќаат на менструални, ама претежно не [sm=zmeden.gif]
Значи се ближи крајот [sm=smiley1.gif] со оваа паника, незнам дали да се смеам или да плачам [sm=smiley9.gif]
Ако бидат уште барем две недели ќе биде супер, таман ќе успеам да завршам се низ дома, па да видиме дали бебуш ќе биде послушна [sm=smiley36.gif]

belabela -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 10:32:28)

Samo smireno se ke se postigne ke se sredi i da ne stignete nesto i posle poroduvanje ke stignete.Meu od ponedelnik odi na kontrola ne se znae moze bekata ke si iskoci za skoro vreme,neka ve vodi pozitivna misla so lesno na site.[sm=smiley31.gif]

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 10:59:55)

Белабела мила така и планирав да ти кажам [sm=smiley1.gif], прво се помислив за вчера дали да одиме, но ај викам да не биде одма прв ден во 36н и јас на доктор нацртана (како демек тоа мене ќе ме праша [sm=smiley36.gif] ) па здравје Боже во понеделник одиме на првото цтг, се надевам дека ќе почека цуцата [sm=smiley1.gif]

penelopa -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 13:26:24)

ИЗВОРНА ПОРАКА: meU87

Цела вечер стомакот го осеќам тврд, а и ми е тврд. Имам чувство како да ќе ми пукне [sm=zmeden.gif] Дали е ова нормално, некој предзнак за наредната фаза која следува??? Инаку денес сме 36+2
Мислам дсека тоа се лажни контракции. Мене исто многу често ако не и секојдневно ми се случуваше истото, посебно навечер. Да не те плашам ама јас се породив во 37 недела.

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 14:04:07)

Што ќе ме плашиш тоа е наредно, нема друго [sm=smiley36.gif] е сеа прашање на време е [sm=smiley1.gif]
Си се помирив, само незнам дали ќе бидам така мирна и кога ќе дојде моментот.

AnnaMolly RR -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 15:43:15)

meU, ич да не се плашиш и да не се секираш. И јас се породив два дена откако влегов во 37 недела, бебето беше 3.190, мнооооогу лесно поминав со царски (карлично беше, морав).
Мој совет е на пораѓање да одиш расположена, исто како да си отишла на журка некоја. Сите знаеме дека боли, дека е страшно и слично, ама тоа се продуктивни болки од кои ќе си го добиеш најубавото детенце на свет. Тебе и на сите што се во последните денови и неделни пред пораѓање ви посакувам да поминете со лесно и да ни пишете тука за сите да се радуваме!

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 16:05:32)

Колку ми е убаво кога ќе прочитам дека пишал некој кој ме разбира [sm=smiley9.gif]
Знам милички дека е така, затоа и си кажав да не се плашам. Ова моето цуце засега си е таман свртено, дај Боже така и да остане, па да си бидам природно, оти царски се плашам од анестезијата, а и некако не сакам операции.
Сепак на крај бебето само си кажува што и како, знам тоа, но надеж има во мене [sm=smiley1.gif]

JanaMarija -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 21:51:49)

Ajde i jas da si kazam. Jas sum 38 nedela od denes i od 36 nedela mi e stomakot tvrd a od pred nekoj den epten tvrd. Ama nemam bolki, nemam grcevi ili pritisok da cuvstvuvam tuku samo ja osekam matkata kako se grci da recam-ama nema vrska so kontrakcii. I denes si bev pak na CTG od bolki ni B ama bitno i go slusnav srceto na maleckata bebuska i sum si mirna. I nekako pokraj sto e tvrd, bebeto kako da se pupci poveke sega, koga ke zastane na edna strana i ne mrda-e togas ne da e tvrdo- kamen.

I luge neznam dali vas vi se desava ama cela bremenost imav sonista glupavi, a sega poslednava nedela sekoja vecer sonuvam deka sum rodila falicno bebence, koga bez noga, raka, pa so strabizam, pa so neproporcionalni delovi od teloto-HOROR OD HICKOK REZIRAN :)))) vaka e smesno, ama mene mi e strasno koga sonuvam. A vcera sonuvav deka sum rodila masko dete porasnato so zabi i me grizelo namerno koga cicalo-bese loso, i posle sum se molzela so pumpica i mi bese ubavo vo sonot ne sakav da se razbudam. hahahah Aj da ve nasmeam malku.

A duri sum kaj toa, vo bolnica imaat pumpi ako ti treba ili treba da si nosis?
Leleeeeee zabegav od tema vo tema.Aj ne ve zamaram poveke, iska briska :))))-hormoni, aj opravdani ni e uste nekoe vreme :))

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (29.9.2012 23:44:12)

ЈанаМарија [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] неможам да престанам да се смеам. Ова изгледа се класични труднички сонови [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Јас ни сама неможам да запомнам веќе какви се не глупости имам сонувано, посебно ми остана во сеќавање пред некој ден кога сонував дека бебето е ужасно грдо [sm=smiley36.gif] од тогаш душа му извадив на маж ми . [sm=jezicek.gif]

Инаку за пумпица, не даваат во болница, треба да си носиш. Јас нема да носам, туку ако имам потреба од неа, маж ми ќе ми ја донесе.
А денес како сум се разработила страшна работа, а уште пострашно е тоа што едно 5-6 пати се треснав по мешето, и тоа стрикно со врати, надворешнат,а на фрижидерот и на шифоњерот, кога ги затварам/отварам. Немам ориентација за големината на стомакот , па само се трескам, се надевам дека бебуш не се лути [sm=zmeden.gif]

stela -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (30.9.2012 17:04:41)

Nie se porodivme, doma sme veke, se hranime, se gledame, se cuvame.[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif] Ne pominavme najdobro (jas) so carskiot, no bebeto e dobro, se si e vo red so nea. eve ja sega spie pa najdov malce vreme da i pisam na mojata sakana Ringeraja. Baknezi za site majki i bebinja, i so lesno na idnite majki koi so netrpenie cekaat da si gi vidat bebuskite[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (30.9.2012 17:23:22)

Стела да ти е жива и здрава ќеркичката.
Зошто не помина добро, каде се пораѓаше??? Дај кажи не не држи во неизвесност нас идните мами.

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (30.9.2012 18:41:11)

Ми треба совет, искуство.
Осеќам цел ден како нешто да ме пецка , боцка, сече(незнам ни како да опишам),доле. Посебно кога стојам, како некој притисок и пропратен со некоја нелагодност [sm=zmeden.gif]

Mammi -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (30.9.2012 18:58:27)

MeU i mene taka od vreme na vreme znae da me pecka, ama mi projduva. Mozno e da e od dzizenje podolgo vreme ili zamor. Bar kaj mene taka bese.

majka na eva -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (30.9.2012 19:28:26)

Ми треба совет, искуство.
Осеќам цел ден како нешто да ме пецка , боцка, сече(незнам ни како да опишам),доле. Посебно кога стојам, како некој притисок и пропратен со некоја нелагодност [sm=zmeden.gif]

кај мене така беше два дена пред да се породам чувствував како некои мали контракции,ајде да не е веќе време да излегува [sm=duda.gif],да ни се пофалиш.уште колку време остана?

majka na eva -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (30.9.2012 19:32:44)

А денес како сум се разработила страшна работа, а уште пострашно е тоа што едно 5-6 пати се треснав по мешето, и тоа стрикно со врати, надворешнат,а на фрижидерот и на шифоњерот, кога ги затварам/отварам. Немам ориентација за големината на стомакот , па само се трескам, се надевам дека бебуш не се лути

ЈанаМарија [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] неможам да престанам да се смеам. Ова изгледа се класични труднички сонови [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Јас ни сама неможам да запомнам веќе какви се не глупости имам сонувано, посебно ми остана во сеќавање пред некој ден кога сонував дека бебето е ужасно грдо [sm=smiley36.gif] од тогаш душа му извадив на маж ми . [sm=jezicek.gif]

Инаку за пумпица, не даваат во болница, треба да си носиш. Јас нема да носам, туку ако имам потреба од неа, маж ми ќе ми ја донесе.
А денес како сум се разработила страшна работа, а уште пострашно е тоа што едно 5-6 пати се треснав по мешето, и тоа стрикно со врати, надворешнат,а на фрижидерот и на шифоњерот, кога ги затварам/отварам. Немам ориентација за големината на стомакот , па само се трескам, се надевам дека бебуш не се лути [sm=zmeden.gif]

а вчера да не си се премногу изморила од работа па се така чувствуваш.сметајте во бременоста треба малку повеќе и одмор[sm=smiley1.gif]

meU87 -> RE: Последните недели, или денови пред пораѓај (30.9.2012 22:56:28)

Ама не ме боли стомакот, ме боли долу отворот, таму го осеќам пецкањето, како да ме сече нешто , неможам да го опишам убаво [sm=zmeden.gif]
Утре одам на цтг па ќе видиме дали има некоја контракција и дали е почнато отварањето, чудно е чувството. Осеќам веќе како бебуш доле притиска , на моменти како да бутка со главчето [sm=smiley1.gif]
Инаку сум 36+4, не елошо да поседи уште две три недели [sm=smiley1.gif]

Страница: <<   < Претходна страница  7 8 [9] 10 11   Следна страница >   >>