Hopeful RR
|
Loveable Me, убави вести! Верувам и јас дека е така како што вика, и дека модата во Скопје за септуми е се поинтензивна. Да беше за парите, и во Систина ќе ти речеа дека имаш септум пред првото ивф. Како и да е, јас би ти предложила друго нешто - зошто да не го направиш ивф-то кај него, во Плодност? Ми се чини дека професионално постапил со тебе, совесно и искрено, плус и ти се посветил, како што викаш. За ивф треба да имаш доверба во докторот, а не да се сомневаш за неговите намери... Не знам, да не те пишманам, но ете, чисто како опција. Инаку ова со гребењето го прочитав случајно, и ако се мисли на истото, се работи за благо гребење при ЕТ. Односно, при самиот трансфер, се загребува малку ендометриумот за да се поттикне имплантацијата, и се покажало како успешно. Не знаев дека и кај нас се прави. Оваа постапка оди заедно со користење т.н. EmbryoGlue, некоја смеса со хијалуронска киселина која исто така помагала за имплантацијата. Овие податоци ги најдов како дел од едно онлајн предавање на еден германски специјалист, кој покрај овие фактори, ја наведе баш и хистероскопијата како постапка која се покажала дека го зголемува процентот на успех. Немаше ни збор за септум, туку во контекст на буричкање низ матката, што иако не е јасно што прави само по себе, се покажало дека доведува до успешно ивф. Добро што го спомна ова, баш сакав да го пишам независно од темата. Што одлучи сега, ќе правиш или не? Од нас ја имаш целата поддршка што и да одлучиш, тоа знаеш