за да обезбедиме он-лајн сервис, анализа на користење, системи за рекламирање и функционалности нема да можеме без употреба на колачиња. Со континуираното користење на страницата, се согласувате со колачињата.
Дали некој знае што се мартинки?Барав низ Скопјево да купам но луѓево се зачудени и прв пат слушаат.Генрално, таа секогаш е со конци од црвена и бела боја испреплетени или исплетени, од кои црвената ја симболизира боја на крвта, а белата на чистотата. Се подарува на 1-ви Март во чест на Баба Марта и се носи околу рака или закачена на облеката се додека расцвета првото дрво. Потоа се закачува на него со желби за сопственото и за добро здравје на своите блиски во тековната година. Секако дека постојат варијанти на тема, но ова е основата на обичајот.Син ми секоја година од градинка добива мартинка во вид на нараквица исплетана од црвен и бел конец.Еве вака изгледаат
< Поракaта ја уредил mis. -- 2.3.2010 8:51:16 >
02.03.2010, 09:00
natasha
430
Martinkite go obelezuvaat 1vi Mart, i se sekavam koga bev malecka imav prijatelka koja sekoj 1vi Mart mi isprakase cestitka so martinka(inaku taa ziveese vo Bugarija)i iskreno mn se raduvav,a i ne bas da go znaev vistinskoto znacenie
02.03.2010, 09:10
vezilka RR
4931
..леле и јас ги обожавав..не им го знам значењето, но знам дека секој 1 март со душа го чекавме чичко поштар да дојде и да ни донесе писмо од тета од Бугарија каде имаше 2 мартинки. Во писмата пишуваше..поздрав за двете мои милички од Баба Марта..ех, ова ме потсети на тета која ја обожавам, а ја немам видено веќе подолго време
02.03.2010, 09:14
topce
523
ние лани добивме од Општина Аеродром. преку пошта ни пратија
02.03.2010, 09:16
nadica
4381
кога бев мала носев и ги обожавав годинава надица е мала но за догодина секако ќе и направам
02.03.2010, 09:25
mami
8680
Секој 01.03 се одржува концертот Ксантика, по повод марта и мартинките. Најчесто е во Домот на АРМ и тогаш даваат мартинки дали за на рака дали како машничка за да ги закачиш на облеката. Порано одевме редовно со мм, а откако се роди Лука некако не ни текнало. Порано баба ми ни врзуваше мартинки, сега и неа ја нема, па не носиме
02.03.2010, 09:33
mis.
3845
А има ли некаде да се купи мартинка?
02.03.2010, 09:36
mami
8680
мислам не..не сум сретнала до сега
02.03.2010, 14:28
majka 79
836
jas koga bev mala nosev martinki koi mi gi prakase baba mi od Bugarija. sekoja godina imav nova martinka. sakam i moite deca da nosat i ako ne najdam za da kupam, ke pobaram niz fiokite kaj majka mi da vidam dali ima nesto ostanato od moite martinki.
02.03.2010, 14:34
BILJANA_G
491
I jas kako mala nosev martinki majka mi mi pravese,samo kaj nas vikat deka se stavaat koga prv pat ke vidis lastovicka. Jas na Angela zdravje od godina sekako ke i stavam.
02.03.2010, 16:28
Natasha5
830
Кај нас овие се викаат МОЊАЦИ и се ставаат на 14 март.
02.03.2010, 21:47
Aleksandra
309
Denes koga se vrativ od rabota svekrva mi na Ana i dade martinki za na raka a jas cela vo prasalnici. I bila nekoja prijatelka na kafe i zemale spletile martinki. I eve duri sega koga ve procitav vas mi tekna za sto se raboti. A mnogu se ubavi vo vid na cvet i se vrzuva okolu rakata.
02.03.2010, 21:58
BILE.F
670
Јас имам носено, ама другарка ми ги правеше дома. Не сум сретнала негде да се продаваат! Тие носат среќа и кога ќе ја видиш првата ластовичка може да ја извадиш!
02.03.2010, 23:54
^SARA^
73
Кога бев мала носев мартинки,ги имаше се продаваа и по некоја традиција баба ми ни ги купуваше.Сега немам видено некаде да се продаваат.Во Бугарија имаат голема традиција со мартинките,па додека бев таму имав по неколку наредени на рака , бидејќи луѓето имаат обичај да си подаруваат едни на други.Таму носат сите и мали и големи и стари, а кај нас порано носеа сите деца ,а сега и децата се поретко.Мислам дека некако полека се губи традицијата
03.03.2010, 00:15
sweety***
12
da da i jas se sekavam obavezno vo mart nosevme martinki ama sega nema nisto na decata pointeresni im se kompjuterite od sto i da bilo drugo
03.03.2010, 00:22
delfinka
416
kaj nas tradicija bese babata da ni gi plete martinkite a ponekogas si imavme dupli i si kupuvavme sega veke sumpodzaboravila ama ednata so se nosese na prt mislam deka koga ke go vidis prviot strkse stava pod kamen a drugata ???mora da ja podprasam majkami pa pak ke ve informiram...
03.03.2010, 00:46
Еца
6692
Читајќи колку убави работи од нашата традиција заминуваат во минато сериозно се размислувам да направиме нешто со што ќе се врати модата на овие работи, како и учење на младите генерации да плетат, везат итн.
03.03.2010, 07:33
BILJANA_G
491
Eca i jas se soglasuvam so tebe.
03.03.2010, 08:38
Anushka
1392
денес, во 14:00, на платото пред Спомен куќата на Мајка Тереза се отвора Пролетен базар на ракотворби. Ке трае до 8ми. Сигурна сум дека тука ќе има Маринки. А и многу традиционално изработени алишта, додатоци, украси и сл.
05.03.2010, 01:22
zvezdi4ka_bt
21
eeeee koga bev mala kolku sum nosela martinki hehehe
01.03.2011, 13:46
skorpijana
683
da kako deca nosevme martinki mnogu mi se dopagaa
01.03.2011, 13:52
katerina78
12
Уште сабајле и закачив на ќерка ми мартинка на јакната и ептен пресреќна отиде во градинка. Инаку и јас секоја година носам мартинки.
02.03.2011, 22:06
Viktori
5329
Јас носам мартинка во моментов, на раката. Ми ја подари девојчето кое го чувам, па морам да ја носам Инаку и ќерките имаат. Многу пагански ми звучи, ама пошо сум голем обожавател на РА, не ми сметаат ај и мартинкиве Инаку во Романија, Бугарија, Русија, празникот се слави до 21 март, поточно до доаѓањето на пролетта и се верува дека ги брка злите духови и болестите и дека тој што ќе стави мартинка на почетокот на март и ќе ги носи до доаѓањето на пролетта ќе има среќна година. Не се носат само на први март...
< Поракaта ја уредил виктори -- 2.3.2011 22:07:29 >
02.03.2011, 22:19
Џесика
2036
Јас никогаш не сум носела ко дете, другарка ми имаше си ја носеше на палтото, ама искрено ми се допаѓа, досега немав појма што симболизира, затоа и не сум придала значењесега кога прочитав ми има логика и вредност... ќе си ставам една на рака, и на детето ќе му закачам, само не знам каде
< Поракaта ја уредил Џесика -- 2.3.2011 22:20:20 >
02.03.2011, 23:34
mila mama
1616
Ni jas ne sum nosela martinka. Vo Bugarija sum videla martinka za prv pat i gi nosat se dodeka ne vidat strk (simbol na proletta), a togas gi zakacuvaat na drvo, zamisluvajki zelba