|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  1 [2]
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вработените мајки и доењето
9.9.2010 13:08:39   
EciPeci
Да за жал, тоа е нашата реалност.
Правата на вработените се помножени со нула.
Да одвоиш мајка од толку мало бебе... ц ц ц... па после врски да фаќаш... немам коментар, баш жално.
И после некој ќе рече дека живееме во правна држава... да, да, сигурно!!!

Pogledni kon sonceto i nasmevni se...

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 26
9.9.2010 13:45:03   
mama26
mene pak odma na pamet mi dojde,prijaveni ili neprijaveni majki- sto rabotat isto....koj te gleda bre privaten ke ti rece odi si ti na pauza i za vreme na pauza dodeka se vratis op drug primen.neveruvam jas vo tie raboti pa makar i drzavno da si vraboten.sto posle ke se tuzis li ako rece nema problem idi a ne te saka veke nazad>neznam?uste ne sme do tamu stignati nie za zakoni da se pocituvaat.zalosnouser posted image user posted image user posted image

(Одговор на членот EciPeci)
Непосредна врска до пораките: 27
9.9.2010 13:52:52   
MamaOhrid
ИЗВОРНА ПОРАКА: Палешка

Го пронајдов членот од законотuser posted image

ЗАКОН ЗА РАБОТНИТЕ ОДНОСИ
(ПРЕЧИСТЕН ТЕКСТ)
Службен весник на РМ, бр. 16 од 05.02.2010 година

Право на мајката доилка
Член 171

Работничката која го дои детето и по изминувањето на отсуството поради бременост, раѓање и родителство, ќе започне да работи со полно работно време, има право на платена пауза во текот на работното време, во траење од еден ипол час дневно, во кое време се засметува и дневната пауза. Тоа право го има работничката до наполнета една година возраст на детето.

Да и кај мене на работа од човечки ресурси му рекоа дека имам право на екстра пауза од час и половина за доење. Син ми не цицаше од кога е роден, а паузата немаше шанса да ја побарам од страв. Па не ми значи ништо тој час и половина, а поинаку ќе ме гледаа сите. Кај нас ниедна мајка која се врати од породилно не го искористи ова, па си реков ај да не се правам јас најпаметна user posted image .  

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 28
10.9.2010 9:03:51   
blue_blue
Јас ја користев паузата. На сите што се вратија од породилно им даваат да ја користат паузата - се по пропис и по закон. Дури многу голем дел се договраат со претпоставените да си одат порано, а не да користат пауза. Така што има фирми во МК што работат по закон.

(Одговор на членот MamaOhrid)
Непосредна врска до пораките: 29
13.9.2010 9:27:42   
emma1
ИЗВОРНА ПОРАКА: Felly

Законот ни дозволува многу работи, ама работодавецот не секогаш ни ги дава истите права. Јас еве иако имав право да одам на породилно боледување, ни еден ден не поседов дома откако се породив. Директорот ми рече: „Ако сакаш да ја задржиш работата треба одма да се вратиш, или ако сакаш да седиш дома со бебето, да примиме некој друг, па ти барај врски за од септември, да се вратиш.“ Јас одма се вратив, зошто мм не е вработен, и нормално мораше од некаде да земаме пари, ама затоа пак годинава, во септември кога почнавме, од полно работно време лани, годинава останав на третина. Значи толку од правата наши. Ќе се мачиш, ќе правиш како што ќе ти речат, и што ... тоа се важи за тековната година, другата година тоа не е битно.
Инаку да појаснам, вработена сум како наставник во основно училиште.

aman be Felly ova e strasno, jas mislev po privatnite firmi e poloso. pa kade e ministerstvo za obrazovanie, kakov direktor na skolo ke bese toj, pa so deca raboti. stvarno mi e zal mozam da zamislam kolku ti bilo tesko. jas pa se plasev da ne me izvikaat porano, ama eve pominaa 6m uste nema takvo nesto fala bogu, sakam da si iskoristam do kraj pogotovo so ogled na toa deka nemam nekoj od familija da go cuva, dodeka najdam zena pa dodeka on se navikne.
a taa pauza za doenje i da mi ja dozvolat nemozam da ja iskoristam, premnogu mi e daleku plus i ne vozam, malku mi se saat ipol samo da odam i da se vratam

Непосредна врска до пораките: 30
13.9.2010 9:39:45   
Felly RR
Тоа е Емма, а ова не е до директорот, да не ме сфати некој погрешно. Секаде се случува истото (барем, кај нас што знам случаеви).

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот emma1)
Непосредна врска до пораките: 31
24.11.2010 18:21:46   
Палешка РР
Јас се изборив за 40 минути за доење во работно време. Си одам дома околу 10,45 до 11,30  и супер е засега, не ми се намали млекото.

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот mila mama)
Непосредна врска до пораките: 32
17.1.2011 19:50:05   
Палешка РР
Денес првпат не си дојдов дома за доење и на работа user posted image  Но Миа направи една година и еден месец скоро веќе почнаа сите да ме озборуваат да работа дека сум претерувала, како само јас да сум имала дете. Не сакам да стигне и до директорот па реков да престанам со идење дома во работно време за доење, еве скоро три месеци функционирам со неиздржлив ритам. Но нели, се за нашите најмили!

Туку зборот ми беше, дали ќе ми се намали млекото? user posted image  user posted image

Непосредна врска до пораките: 33
17.1.2011 20:35:12   
Snowhite RR
И јас си одам дома на 1 саат за доење, ама мислам дека сега после роденденот нема повеќе да имам право, мислам дека така е во законот, макар што можеби јас ќе се правам на три и пол додека директорот не ми речи дека не треба да си одам.
Не ме загрижува толку тоа дали ќе ми се намали млекото кога ќе престанам да си одам, туку мене ме загрижува пак, да не ми се преполнуваат градите и да не си закачам мастит или нешто слично.

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

Непосредна врска до пораките: 34
17.1.2011 22:22:45   
Тања РР
Да ви одговорам на двете.
Ние трите ако не се лажам заедно почнавме со работа. За разлика од вас мене не ми дозволуваа да доаѓам дома за доење. После еден месец млекото значително ми се намали но што е многу полошо од тоа, на Јана бидејќи по 8 часа не цицаше од мене и здодеа да ме чека и почна да одбива да цица. За една недела детето целосно се одбиuser posted image .
Јас сеуште не сум пиела лекови за да ми престане лактацијата ама и не чувствувам некоја потреба. 2-3 пати се одмолзев и мислам дека веќе и нема млеко.
Ете така заврши мојата приказна со доењето, на точно 1 година од раѓањето на мојата ќеркаuser posted image

There are two ways to live your life. One is as though nothing is a miracle. The other is as if everything is."......А.А

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 35
18.1.2011 20:15:24   
Snowhite RR
Таман што реков дека ќе се правам на три и пол и ќе се враќам дома и откако ќе направи една година, денеска ме праша дирекоторот до кога вака и морав да му кажам. Значи уште десетина дена и толку ќе биде user posted image после нема да можам да си одам да си го гледам.
А Тања па доволно е до 1 година, не мора да бидиш тажна заради тоа, и да чувствуваш вина, тоа е тоа, мора да продолжиме со животот понатаму, секако после година се' јади, а доењето му е колку да се залажи, Михаил уште сега понекогаш кога ќе се вратам не бара да цица, па јас го нудам.

Life is not the amount of breaths you take, it''''''''s the moments that take your breath away

(Одговор на членот Тања РР)
Непосредна врска до пораките: 36
19.1.2011 15:24:52   
Палешка РР
Мене ми е многу тешко во врска со оваа тема, но се си велам дека претерувам. Миа веќе има една година, па не мора да цица на 3-4 часа user posted image  Сепак јас во 11 часот на работа полудувам user posted image

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 37
19.1.2011 19:08:11   
slavicav
E utre e onoj den prv den trgnuvam na rabota i malku me faka straf i panika ama toa e babite se tuka i se nadevam deka dobro ke bide.So gospod napred samo si vikam a sto raboti mi se vrtat vo glava.Po malku mi se user posted image i cel den mesto ne me faka.

Непосредна врска до пораките: 38
19.1.2011 21:42:03   
Pregnant
И јас од понеделник тргнувам на работа и незнам како ќе биде. За првата ќерка ме пуштаа околу 1-2 месеци од кога тргнав на работа да ја надојам, таа имаше тогаш 8 ипол месеци, и потоа ја доев само насабајле и дури кога ќе се вратам, но немав проблем со прекин на млекото, само си го сменивме ритамот. А сега ме фаќа страв, работата ми е близу до кај мајка ми, па планирам да претрчувам, ама не знам како ќе реагираат газдите иако законот е на наша страна. Се надевам дека ќе нема многу плачки од бебушот. user posted image

(Одговор на членот slavicav)
Непосредна врска до пораките: 39
23.2.2011 18:36:28   
paloma
Temata bas me pogodi vo vistinskiot moment. Moeto bebce e 4,5 meseci i dosega e isklucivo na doenje. Ovaa nedela probav da mu dadm da pie od sise, no ne saka da slusne. Mu staviv od moeto mleko, potoa probav so sokce od jabolko no nikako da ja fati cuclata. kupiv cucla Nuk i silikonska i od kaucuk no nisto ne pomaga. Dali nekoj imal vakov problem, ve molam za sovet

Непосредна врска до пораките: 40
23.2.2011 18:40:15   
arh_diz
Paloma bidejki ste samo na doenje zatoa ne prifaka nisto , probaj da mu dades so lazicka taka ke prifati

Биди тоа што си

(Одговор на членот paloma)
Непосредна врска до пораките: 41
Страница:   <<   < Претходна страница  1 [2]
Страница: <<   < Претходна страница  1 [2]
Оди на:

Анкета

.
Jana9

Dali odite na pilates?

Da (0%)

Ne (100%)

Planiram (0%)

Број на сите гласови: 1

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!