|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.
Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Вакцинирање на детето
11.12.2010 22:20:44   
Octavia
Мене за поголемиот ме вратија од вакцинација за MRP зтоа што немаше пробано белка. Ми рекоа дека не смеат да му дадат вакцина ако нема пробано белка претходно, за да знаат дали има реакција на белката. Колку што знам, мора да има user posted image  пробано белка за да се потврди дека нема алергија на неа.

(Одговор на членот Snowhite RR)
Непосредна врска до пораките: 501
16.12.2010 9:57:47   
Felly RR
И ние имаме пробано белка, на пример во бисквити, кори, кифлички.... кои содржат цело јајце, дали така се мисли да имаат пробано или пак треба само белка?

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain.

(Одговор на членот Octavia)
Непосредна врска до пораките: 502
16.12.2010 9:59:15   
Палешка РР
Е браво. Па треба да кажат на последната вакцина. Ако не е РР ќе се шетаме напред назад до имунологија user posted image

When I'm good, I'm very good, but when I'm bad, I'm better.

(Одговор на членот Felly RR)
Непосредна врска до пораките: 503
16.12.2010 10:09:01   
mami2
За двете деца ми рекоа мора прво белка па МРП
Завчера јас се вакцинирав, прашав за ова во Центарот за јавно здравје, имунологот вика нема врска белката со вакцинатаuser posted image  .Тие со години вакцинирале по селата и никогаш не прашувале дали детето јаде белка или не??? Немало потребаuser posted image user posted image

(Одговор на членот Палешка РР)
Непосредна врска до пораките: 504
16.12.2010 12:39:21   
Slagjana
Ете и мене ми рекоа не мора да има пробано белка, ама читајќи ваши искуства подобро и дадам пред вакцината за да не не враќаат. 

(Одговор на членот mami2)
Непосредна врска до пораките: 505
16.12.2010 14:08:19   
mila mama
Me interesira dali vo makedonskiot imunizacionen kalendar ima vakcina protiv pnevmokoki?! user posted image

Razbirlivo e deteto da se plasi od temninata...
No, ne e razbirlivo vozrasen da se plasi od svetlinata.

(Одговор на членот Slagjana)
Непосредна врска до пораките: 506
16.12.2010 14:13:47   
Julie1
мила мама еве тука имаме календар на имунизација КЛИК

And this is my beautiful life ...

(Одговор на членот mila mama)
Непосредна врска до пораките: 507
16.12.2010 14:15:03   
mila mama
Fala Julie!

(Одговор на членот Julie1)
Непосредна врска до пораките: 508
16.12.2010 17:02:09   
penelopa
Кога сме кај вакцинирањето, ме интересира дали некоја мајка размислувала да не го вакцинира своето дете воопшто?
Имено тука кај нас постои таква опција, доколку родителите се решат да не се вакцинира детето. Ние сеуште се двоумиме, различни доктори различни мислења...мене најмногу ме плаши реакцијата на вакцината, а од друга страна па ме плаши ако не го вакцинирам што ако заболи од тие болести? Какви се вашите искуства?

"When planning for a year, plant corn. When planning for a decade, plant trees. When planning for life, train and educate people."- Kuan Tzu

Непосредна врска до пораките: 509
16.12.2010 19:37:42   
Sandric
Eve nie vcera primavme Di-Te-Per vtora doza i sme so temperatura veke 24 casa. Odi do 38,3 pa so paracetamol do 37,4. Se nadevam do utre ke pomineuser posted image
Kolku najdolgo vi traela reakcija od vakcina?>

(Одговор на членот penelopa)
Непосредна врска до пораките: 510
16.12.2010 19:49:26   
mila mama
Sto ve sovetuvaat lekarite, da se simnuva li temperaturata ili da se ostavi visoka do 38, za da se sozdavaat poveke antitela? Nie treba da se vakcinirame posle nova godina user posted image

(Одговор на членот Sandric)
Непосредна врска до пораките: 511
16.12.2010 20:03:07   
jovanka
Normalna reakcija e temperaturata koga samoto telo gi prima antitelata no koga e nad 38 se dava doza od 5 ml Daleron.Zavisno od deteto no tie reakcii se den-dva.A moze i obloga od Borova voda na gaza za da ja ublazi bolkata se zavisi koja vakcina ke ja primate.

Zivotot e podarok a podarocite se za da se raduvame.

Непосредна врска до пораките: 512
16.12.2010 23:23:47   
Pepelaska *
Mene mi rekoa da mu meram temperatura na sekoi 2 casa i da ja simnuvame ako dojde nad 38, ama jas od strav mu davav Daleron prviot den koga ja primi a krena najmnogu 37 ,7 , Dali mozebi zgresiv?

A i oblogi treba da se stavaat so borova voda ili alkohol sto ne e nad 40%.

< Поракaта ја уредил Pepelaska### -- 16.12.2010 23:25:54 >

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот jovanka)
Непосредна врска до пораките: 513
17.12.2010 18:42:52   
mila mama
Nie treba da ja primime dif-tet-per i od nea najmnogu kacuvaat temperatura user posted image Ke vidam i jas, ako e nad 38 ke mu dadam izgleda paracetamol user posted image

(Одговор на членот Pepelaska *)
Непосредна врска до пораките: 514
17.12.2010 18:47:39   
riba79
ne znam kade citav deka bilo dobro da se stavaat na raceto ladni oblogi od mleko i taka deteto nema da ima golema reakcija na vakcinata t,e temperatura.

Непосредна врска до пораките: 515
17.12.2010 18:55:09   
jovanka
Najdobri oblogi e od borova voda (boric acid) se stavaat na gaza ili pamucna tkaenina i se menuvaa nekolku pati vo denot.

Zivotot e podarok a podarocite se za da se raduvame.

(Одговор на членот riba79)
Непосредна врска до пораките: 516
17.12.2010 20:05:45   
Pepelaska *
Мене ми рече докторката да не ставам ациди борици туку алкохол медицински или домашен ама не  над 40%user posted image

Жената која мисли дека е интелигентна се бори за еднакви права со мажот. Жената која е интелигентна не го прави тоа !

(Одговор на членот jovanka)
Непосредна врска до пораките: 517
7.1.2011 12:25:27   
arh_diz
Nie utrovo primivme vtora , pedijatarot ne predupredi deka ovaa doza e polosa od prvata.

Биди тоа што си

Непосредна врска до пораките: 518
7.1.2011 12:54:36   
Maca25
На ќерка ми како облоги и ставав само вода, еднш мислам дека борова вода, но почесто само вода на марамче, па го менував на секој саат. Ниеднаш не и се појави некоја поглема грутка (оток) на местото каде примила вакцина.
Ќерка ми мислам дека креваше од сите вакцини темп (дури и од оние од кои нема темп.), првиот ден 39, а веќе следниот се намалуваше и редовно после вакцина се разболуваше ( настинуваше).
Поучена од докторката на Нина не гледав по секоја цена да ја симнам, гледав само да не се качува. Туширање почесто, многу телности, облоги на згобовите- околу рацете и нозете, млако млеко на стапалата (ако се жешки, ако се ладни НЕ), и ако почне и покрај сево ова почне да и се качува тогаш чепче ефералган (сирупите ги повраќаше како бебе).

To be a mother is to know how it feels to have your heart walk around outside your body...

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 519
7.1.2011 16:54:48   
vezilka RR
Добро кажете ми после новиов правилник за вакцини, која е првата вакцина?

(Одговор на членот Maca25)
Непосредна врска до пораките: 520
7.1.2011 17:34:50   
arh_diz
Jas mislam hepatit B.

Биди тоа што си

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 521
7.1.2011 18:39:32   
Pepelaska *
Најпрво прима одма после раѓањето против жолтица,pa БСЖ од која треба да има белег ако нема до годината мислам дека пак се прима  па хепатит Б, па ДиТеПер, ХЕмофилус инфлуенса, магарешка кашлица, и детска парализа ( одеднаш трите двете се со боцкање и една со лажиче)

< Поракaта ја уредил Pepelaska### -- 7.1.2011 18:40:31 >

(Одговор на членот vezilka RR)
Непосредна врска до пораките: 522
7.1.2011 19:29:15   
mila mama
Eве тука имаме календар на имунизација КЛИК 

Непосредна врска до пораките: 523
8.1.2011 0:28:01   
Mamicka32
ИЗВОРНА ПОРАКА: arh_diz

Nie utrovo primivme vtora , pedijatarot ne predupredi deka ovaa doza e polosa od prvata.

Arhi diz vtora doza na koja vakcina? Prasuvam zasto treba idnata nedela da ja primame vtorata doza na diteper a so prvata pominavme dovolno loso user posted image

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 524
8.1.2011 9:43:36   
arh_diz
Vtora doza na ditiper nie pominavme dobro i prviot pat i sega. Prviot pat mu staviv cepce eferglan iako nemase temperatura. A vcera mu merev postojano temperatura ne kaci i ne mu stavav cepce a pedijatarot ni preporaca cepce i edna cetvrtina tabletka Suprasti no jas nisto ne mu dadov. Mu davav poveke voda i koga ke posakase go stavav na grada.

Биди тоа што си

(Одговор на членот Mamicka32)
Непосредна врска до пораките: 525
Страница:   <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  19 20 [21] 22 23   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Расположението во бременоста.
Admin

Дали сте имале ненадејни промени во расположението за време на бременоста?