Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
se izvinuvam na site ako nekoj se najde povreden ama mesto da brzate da ubrizgate nesto vo krvotokot na vaseto dete neli e podobro prvo da se informirate sto e toa sto sodrzi,dali samo pomaga ili moze i da nasteti.
Mila uste ja nema primeno vakcinata za sitni sipanici celo vreme i tece noseto i nikako da ja primime. Mnogu mi e strav da ne fati sipanici a ne e vakcinirana. Znae li nekoj sto ke se sluci vo toj slucaj? Ke puknam kolku mi e strav :(
Јас барав на интернет, после периодот на инкубација се јавуваат симптоми како кашлица, треска, растечено носе, зацрвенети очи и некогаш солзење. Околу два дена по почетните симптоми се јавуваат црвените точки, прво устата (кај образите внатре) а после и на телото, почнувајќи од позади ушите, па се движи надолу по телото. Може да се јави и висока температура. Она што мене ме плаши е што заразениот може да зарази друг 4 дена пред да се појави осипот (значи, не знаеш дека е заразен) и 5 дена по појавата на симптомите. Вообичаено не се јавувале компликации, но во ретки случаи, биле можни. Највообичаена комликација била пневмонија, втора можна компликација била воспаление на средно уво. Другите компликации (како енцефалитис) се поретки, 1 случај на 1500. Посебно опасни биле за бремените жени (опасни за плодот). Најдобро се дијагностицираат со преглед на внатрешноста на устата, каде се појавуваат два дена пред да се појават на телото, во вид на ситни црвени точки со бело или синкасто врвче. Е сега, на странски сајтови пишува дека кај мајки кои прележале вакви сипаници доените бебиња се заштитени првата година од животот и вакцината може да биде неупотреблива (For mothers who''ve already had measles, their newborn babies are protected for about a year due to the transfer of special antibodies from the mother''s immune system. Because of this, the measles vaccine may not work in a child''s first year of life). Исто така, пишува дека вакцината не се дава на бебиња под една година и на трудници, и дека ако бебе или трудница се зарази од вирусот, им се дава immune serum globulin, во што имало антитела кои му помагаат на телото да се одбрани од вирусот. Ако има некој поинформиран, нека напише, ние мамичките сме
< Поракaта ја уредил Octavia -- 6.12.2010 13:45:16 >
I jas go procitav istoto na internet ama Mila ima 11 meseci i doktorkata mi rece obavezno da ja odnesam na vakcina koga ke prestane da i tece noseto. Na sestra mi malata odi vo gradinka i mnogu mi e strav da ne fati sipanici i mila da ne gi prefati. Jas nemam prelezano sitni sipanici taka da najverojatno mozam i jas da fatam :(. Toa sto nemozev da go najdam na internet e sto ke se sluci ako ne vakcinirano dete fati sipanici. Znae li nekoj???
Мислам дека одговорот го имаш погоре. Значи, ако невакцинирано дете фати сипаници, се случува тоа што го напишав. Осип, евентуално температура, после 5-7 дена се повлекуваат по редоследот по кој се појавуваат (од главата надолу) и толку. Како што пишува, вирусот поминува како и секој друг вирус, на пр. како грип. Проблемот е во компликациите, ама компликации (не дај Боже) се можни од секој вирус, а компликациите исто ги има погоре. Најстрашното што го прочитав, а што се појавува во многу мал број случаи е воспаление на мозочното ткиво или компликации кои може да се појават и неколку години подоцна, како последица од инфекцијата, и кои се поврзани со мозокот. Ова е значи, најстрашното и ретко! Најголемиот број случаи поминуваат без компликации. Јас ги имам прележано сите видови сипаници како мала, мајка ми префатила едни од мене, сестра ми не. Инаку, во претходниот пост напишав и која е терапијата за бебиња и трудници, да не се повторувам . И ова Like the common cold, measles is something that the body will fight off and will go away with time .
Blagodaram na odgovorot Octavia. Prethodno bev na rabota i na brzinka samo procitav a ne docitav . Se nadevam deka nema voopsto ni da gi fati pred da ja vakcinirame
МилаМала, не се плаши толку многу. Навистина некогаш има компликации, ама пред 3-4 години имавме цели генерации деца што примиле вода (не буквално де, ама без активната состојка) место вакцина против заушки. Знам дека звучу нездраво, ама некако после се, се мислам дали воопшто на децата им требаат вакцините и дали се гаранција за нешто. А после вакцините за свински, птичји ,хпв не знам...
Господ да ги чува децата затоа што тешко дека некој знае што има во шишенцата со вакцини...
Милан во петок ја прими вакцината за мали сипаници и тоа на 8 месеци, и ни рекоа дека втората доза ке ја прими за 6 месеци . А поголемиот ја прими ди-тер-пер вакцината на 4 години и рачето цело му е отечено и црвено и имаше температура 2 дена. Сега нема температура ама отокот уште му стои и му е црвено рачето и го боли .
Juki, i Mila koga ja primi di-te-per vtorata doza imase otok na raceto i kako tvrdo topce ama nejze ne ja bolese. Ja odnesov na lekar i ni rekoa deka toa moze da stoi i eden mesec i stvarno nejze i se povlece posle eden mesec. Mi rekoa ako ja boli da i davam Daleron sirup za bolkite. Ne se sekiraj toa e normalna reakcija od vakcinata. Aman veke od ovie vakcini ............
Па колку што знам се прима после една годинка мислам на 13 месеци ама баш денес една моја другарка го однесе на вакцина а имаат 11 месеци и се вакцинирале и им кажале дека бебуши после 6 месеци можат да ја примат вакцината. Па незнам што да правам дали да го носам и моево.
prasuvam zosto bas sega citav za simptomite zatnato nose potkasluvanje,crveni ocinja i budalata jas otidov da vidam da ne ima osip nesto,tesko mene..oti lukas mi e malku nastinat i zatoa...fala milamama & mamicka_26
ne da sakam ama onaka prasvav,zosto bas sega go citav ova na rr-ja za mali sipanici i koga gi vidov simptomite se podisplasiv. jas na 18-19 ovaj mesec treba da odam na ured,i pak ne mi bese mojata doktorka..aj vo bla bla ke ti dokazam!! da ne begam od tema..
Zenski, edna mala konsultacija. Mi kazaa deka pred da ja primi sin mi vakcinava na 13 meseci (MRP) treba da mu imam dadeno belka od jajce. Moze li da mi kazete kolku vreme pred da gi vakcinirate decata im ja dadovte belkata? Pretpostavuvam treba barem 2-3 pati da proba belka, megutoa neznam kolku vreme da cekam reakcija? Od vakcinata sto reakcii ima?
Zenski, edna mala konsultacija. Mi kazaa deka pred da ja primi sin mi vakcinava na 13 meseci (MRP) treba da mu imam dadeno belka od jajce. Moze li da mi kazete kolku vreme pred da gi vakcinirate decata im ja dadovte belkata? Pretpostavuvam treba barem 2-3 pati da proba belka, megutoa neznam kolku vreme da cekam reakcija? Od vakcinata sto reakcii ima?
Aj pisete nesto, sovetuvajte...
i mene me interesira ova?Ajde mamicki
Aj pisete nesto, sovetuvajte...
i mene me interesira ova?Ajde mamicki
И јас сакав за ова да прашам и што ако има реакција, еве Михаил на пример повраќа кога јаде јајце, што значи тоа, дали нема да може да ја прими?
Па реакцијата од јајца се јавува слично како и другите алергиски реакции, значи за кратко време. Вакцината против морбили не треба да ја примаат децата кои се алергични на јајца бидејќи се добива од птичји ембриони и може да содржи трагови од јајце.
Snowhite, нели и ние имавме иста реакција од жолчка и ја прашав докторката дали е тоа алергија. Ми рече дека ако не се исфрлило бебето на тело, тогаш не се работи за алергија и слободно може да ја прими вакцината на 1 година. Прашав и за тоа дали претходно треба да и дадам белка и ми рече дека не треба.