teduccio
|
Dragi trudnici i idni majki, pisuvam za prvpat na forumot iako dosega redovno sum go konsultirala. Pred se bi sakala da vi ja raskazam mojata prikazna i da prasam dali nekoj od vas se nasol vo ista ili slicna situacija. Imam kercicka od 4 godini, so prvata bremenost nemav afala mu na Boga nikakvi problemi, se porodiv sponatno i navreme.Minatato leto ostanav bremena po vtor pat, planirano, bev presrekna. Imase srceva reakcija i plodot dobro si napreduvase, koga ve 9 nedela pocnav da krvaram, prvo po malku.Bev na kpontrola i mi rekoa deka sum imala hematom eden, deka plodot se razviva i e ok, da odmaram i deka e ocekuvano i slednite nekolku dena da krvaram, dodeka ne se iscisti hematomot.ne znaea da mi kazat hematomot na sto e polsedica.Za zal sledniot den, prenav temperatura i popladneto imav sponan, ne bese kompleten, pa me cistea. Na redovnite kontroli posle mi rekoa deka e se vo red i deka sum podgotvena za povtorno da se obidam.Za zal nikoj nemase objasnuvanje koja e pricinata za spontaniot, ne tesea deka e se majka priroda ili hromozomska neramnoteza.Primerok bese praten na izpituvanje ama sostoese samo ostatoci od placenta i mi rekoa deka ednostavno matkata e mnogu ameten organ i deka ako zabelezi deka nesto ne e vo red so plodot, ne go prifaka, go otfrla.Bev premnogu taza, mnogu toa me povrdi i den denes ne mozam da se oporavam.za sledno zabremenuvanje cekav, ne tri tuku sest meseci.sega povtorno sum bremena, no sega e duri poloso.Na prvoto eho za potvrduvanje na bremenosta bese se vo red so plodot, 4 nedeli i 5 dena i 1mm, doktorot mi prepisa utrogestan 200(tri pati na den-zosto sepak veke sum rizicna zaradi prethodniot spontan), tifol, evitol i aspirin 100.redovno gi zemav, no vednas sledniot den po pregledot utroto zabelezav kafeavkast iscedok, vednas otidov na kontrola, me pregleda i rece deka e se ok.No denovive prezivuvam kosmar.Vo vtronikot navecer, koga se vrativ od rabota zabelezav 1-2 kapki bldeunjava krv.POsle cela vecer i slednoto utro nisto.SAbajleto otidov pak na kontrola da s konsultiram, mi rece da prodolzam so terapijata i da gledam da odmaram poveke.Utredenta pocna kafeavkast iscedok, kako na kraj na ciklus.Povtorno otidov na kontrola, me gledase na eho, mi rece deka sega plodot e 3 mm, za edna nedela od 1mm na 3 mm, no deka ne e bas dobro postaven, podolu e kon grloto na matkata.Da bide se pointeresno mi se javi i slabo krvarenje i po laboratorija na mokracata se vide deka imam krv vo mokracata, deka imam ketoni i acetoni vo mokracata i mi rekoa deka krvarenjeto najverojatno e zaradi besikata.Mi dadoa plus hikoncilin,b-kompleks i vitamin c, i mnogu tecnosti i vo ponedelnik sabajle na kontrola. IZbezumena sum, stravuvam i ovaa bremenost da ne zavrsi kako prethodnata i samo de prasuvam koja moze dae pricinata, koga veke sum imala edna bremenost bez nikakov problem.Najbolno od se e sto posle spontaniot site me tesea, ajde ne se sekiraj, ke vidis deka so slednata bremnost ke bide se vo red, nema da imas nikakov proble demek posle spontaniot organiznot e procisten i ke tece bez problem. Imate li nekakov sovet ili dali nekoja od vas go doziveala istoto?
(Одговор на членот Daci*)
|