Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 8.3.2011 17:22:11
Calypso
Нема да ти штети магнезолот, напротив, ќе ти ги смири грчевите, повеќето бремени го пијат, и јас го пиев до некаде 33-34 недела, сега веќе не го пијам, бидејќи сум веќе 38+5
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 9.3.2011 17:06:45
Daci*
Zdravo na site me nemase nekoe vreme da pisam no nisto ne propustiv bev tuka i si citkav deneska resiv da vi pisam.Bev denes na kontrola 8 nedeli sum i se ok a i bolkite mi gi snema dr. mi kaza se e ok da ne se plasam i na kontroa za 3 nedeli.I voedno na site lesna bremenost
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 11.3.2011 16:11:38
vanessa30
Здраво на сите јас сум 9та недела и 5ти ден. И јас сум станала спанка како сите вас, и имам мацнини и киселини ама не повракам. имам заказано за мерење на вратното задебелување на 22 март кај проф Адамова. Тогаш ке бидам 11та недела и 2 дена и тогаш ке ми земат крв за биохемиски маркер (така ми рекоа - ама по се изгледа ова е тоа ПРИСКА). На 14-та недела имам закажано за микробиологија -брисеви. И на 16 та недела ми рекоа да си закажам за контрола ако се е во ред, ако не е да закажам порано. Од витамини земам само Витамин Ц и Б9 (фолна киселина), и ништо друго, сермското железо ми е намалено 4,5 а долна граница е 5,4 додека хемоглобинот ми е ок. па се трудам да јадам повеке спањак и цвекло. Воглвно тоа е. Да ве прашам фолната до која недела се пие или до крај на бременост.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 13.3.2011 10:09:15
Natasa981
Здраво на сите,еве ме и мене после подолго време, бев малку на шетање и супер поминавме Инаку сум при крај на 7ма недела а последниве неколку дена имам страшни мачнини особено наутро..Немам киселини и не повракам ама ептен ми се лоши и гади, на раб сум да се изнаповракам...Желудников ме буди од сон за да јадам зашто ако не каснам нешто повторно ми е лошо..Гадењето е помало откако ке се најадам ама па неможам да јадам на секој саат време Да не имате идеја што да се напијам или пробам? Мојот доктор само ми препиша Б6 трпати на ден ама гледам тоа не ми помага..Нема проблем, ке издржам се за бебчево ама па некако да си олеснам си мислев..
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 14.3.2011 15:39:15
vanessa30
Probaj so nepeceni isfermentirani bademi (nepeceni bademi odstoeni preku nok vo voda) mene mi pomaga. A i kisela voda si pijam me tera na podzdrignuvanje i mi olesnuva potoa. Pozdrav
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 18.3.2011 21:36:14
sladjana ms
Здраво до сите рр-ајки!Еве и јас да ви се приклучам на оваа тема,бремена сум 6 недели и 6 дена.Вчера бев на преглед кај докторот и се беше во ред,има срцева акција и плод 9мм.Меѓутоа мене едно ме загрижува на ехото на едниот јајник има циста 17мм и докторот ми рече дека не е ништо страшно и да не се грижам.Патем да напоменам дека останав бремена по пат на инсеминација и бев стимулирана со кломифен.Некаде на форумов прочитав дека цистата треба да се изгуби до 12 недела, но што ќе се случи ако таа остане и расте дали ке ми пречи понатака во бременоста.Би ве замолила за одговор доколку некоја од вас имала вакво искуство. Поздрав до сите вас!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 20.3.2011 14:19:12
Natasa981
zdravo slagana ms! jas i ti sme tuka nekako so bremenosta, vsusnost jas sum nesto pomalku od dve nedeli pred tebe:) inace, za cistata ne se sekiraj, i kaj drugarka mi i vidoa edna takva na eho pri pocetok na bremenosta pa ponatamu i se izgubi. najverojatno klomifenot ja napravil, cesto znael da pravi cisti koi potoa se gubat.Taka da samo opusteno, ke si gi sledis instrukciite od doktorot.Mene pa me macat macnini i od se mi se gadi, samo leb jadam, drugo ne podnesuvam, duri ni voda..:(
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 20.3.2011 15:00:51
lilicka
Natasa981 за мачнините пробај со крекери наутро а во текот на денот полесна храна и многу зеленчук и овошје.....кај мене ова успеваше а имав ужасни мачнини првото тромесечие!!! Поздравче!!!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 20.3.2011 17:21:22
Natasa981
fala vi zenski na sovetite, ke probam so se sto mi pisavte, pa ke vidime..krekerite mi pomagaat ama mi se zboktisaa, sekoj den ili leb ili krekeri..of lele tesko mi e ama ke izdrzam se za maleckovo
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2011 9:04:51
vanessa30
Slagana ne se sekiraj, ako ti e od klomifenot cistata sigurno ke pukne. Jas pred bremenosta piev klomifen, za da mi stimulira jajace kletki no ne mi deluvase samo mi napravi pomali cisti koi se vreme puknaa.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2011 10:11:49
sladjana ms
Девојки ви благодарам за утешните зборови во врска со цистата, а во однос на мачнините мене многу ми помагаат прошетките на чист воздух.Јас имам мачнини но не повраќам, затоа наутро ќе се најадам излезам и 2-3 часа во природа.Кога ќе се вратам како нова,а кога сум дома цел ден ми се повраќа.Ете мене само тоа ми помага, но се разбира мора да издржиме се за нашите мили сонциња.Поздрав до сите вас!
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2011 13:11:52
vodickata
milicki eve me konecno ovde denes bev na prvata kontrola dvete embrioncinja se fatile kolku sum samo sreknicka edniot e 11 drugiot 9 odgovaraat na 5 gestaciska nedela a inace imav transver na 28.2 doktorot mi kaza deka ednoto e odlicno a drugoto male neli e pomalo i ke vidime kako ke se raviva do srceva reakcija a za toa ke odam po dve nedeli :)) se nadevam se ke bide vo red i deka i dvata bebusi ke si se razvivaat normalno pozdravce
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2011 19:47:14
Natasa981
blaze si ti ,slagana ms, sto mozes da si izlezes nasabajle i da prosetas malku nadvor..jas odam na rabota, eve denes za malku ke se zagusev od macnini, bez vozduh,haos i guzvi..toa e toa, ke izdrzam i jas
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 21.3.2011 23:02:37
heba
jas ne povrakjav ama mn mi se gadeshe pa sekogash vo dzeb si nosev kesa bidejki mislev deka vo sekoj moment kje riknam od povrakjanje, ama dodeka trepnes tie momenti pominuvaat i kje zaboravish i kogaa bile
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 22.3.2011 17:46:10
light
Zdravo na site proslata nedela bev na kontrolla sega sum 12 nedeli dr me gledase ne eho i mi rece deka e sve vo red ama mi rece da pravam i PRISKA test nekako me fati panika da ne ne e nesto vo red se bebceto ne znam mnogu mi e strav dali ima praveno nekoja od vas pozdrav
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 22.3.2011 18:53:15
mamicki
Light, PRISCA e zadolzitelen test, go pravev i jas. Samo ti zemaat krv od vena, i proveruvaat dali postoi rizik za nekoi anomalii kaj plodot. Ako ne daj Boze ima rizik (testot NEMA dijagnosticka vrednost, toj e samo indikator), ja upatuvaat trudnicata na podetalni ispituvanja. Ic ne se sekiraj, rutinski pregled e vo prasanje.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 22.3.2011 21:54:08
sony79
Zdravo ringerajki
Jas sum trudna 9 nedela i se utepav od povrakanje , oslabev 7 kila. Sto i da kasnam povrakam i nekako poveke mi se gadi popladne. Ja prasav doktorkata, rece normalno bilo, ke potraelo uste nekolku nedeli. Aj ke se izdrzi nekako, se za . Guski za site i da se nadevame deka macninive ke isceznat sto poskoro .
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.3.2011 11:03:12
vanessa30
Zdravo na site, Zavcera bev kaj dr Adamova, mi pravese merenja na nuhalna trasmisija i nekoi drugi parametri, i bese smeski bidejki malovo spiese i nesakase da se pomrdne i nemozese nisto da se izmeri, pa mu mrdav so stomakot, mu kaslav i edvaj pretna malku so nozete i racete. MRZA NEVIDENA Inaku sum 11 nedela i 5 dena, i mi izmerija NT prvim 0.7 mm ama maloto nebese dobro postaveno i posle na vtoroto merenje izleze 1,2 mm. KAZETE MI KOLKAVI SE MAX I MIN GRANICI??? Mi zemaa krv i za PRISCA.Mi rece deka se e ok razvirni komori, mozok i rbetot mu e doobar. mi iznakaza eden kup vrednosti ama nisto ne zapamtiv, a na livceto sto mi go dadoa ime nekoi kratenki i vrednosti vo mm ama nisto nerazbiram, valda stom vika deka e ok togas e ok. Bidejki imam dijabeticari vo bliska familija mi rece da napravam opteretuvanje so glikoza, ama ne mi kaza koga da go napravam vo koja nedela? Pa ako nekoj ima iskustvo koga se pravi toa neka pise. Pozdrav,
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.3.2011 11:19:14
mamicki
vanessa 30, toa se pravi sekojpat, i ako si bremena, i ako ne si. Poentata e da ispies casa zasladena voda i po polovina cas da proverat kakvo ti e nivoto na seker vo krvta. Ako si zdrava, nitu po ova ne bi trebalo da imas vrednost na sekerot nad 6.5.
RE: Трудници во првото тромесечје - до 12 недела 23.3.2011 14:26:23
angelai
pozdrav trudnicki. Jas sum na kraj na 11 nedela i treba da pravam mikrobioloski brisevi. Nemam zakazano za na klinika pa cekam sekojdnevno da dobijat vo prolece. Sakav da se konsultiram so vas se pravat vaginalni, cervikalni i klamidija taka? Inace bebus go nemam videno od 9 nedela, se e vo red se nadevam, narednata nedela ideme na 4d za nuhalen nabor. Pozdrav do site vas