|      
Сакаш да се откажеш?
Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.

Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.

Дали се уште сакаш да се откажеш?
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач.
Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.   Дознајте повеќе.

Корисници на оваа тема: никој
  Испечати
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Корисник
Порака << Постара тема   Нова тема >>
   RE: Спонтан абортус
1.3.2011 15:17:49   
teduccio
Dragi moi idni mamicki,samo do pred dva dena pisuvav na drug forum-Bremenost prvo tromesecje.Moram da ja spodelam so vas  mojata prikazna. Vo juni 2010 imav spontan abortus vo sedme nedela.svetot mi se srusi,sok neviden, zosto za sreka imam ziva i zdrava kerkicka koja sega ke polni 4 godini i za vreme na bremenosta so nea nemav nikakavi problemi. Samo eden den pred spontaniot pocnav da krvaram, mi rekoa deka imam hematom i da miruvam.Sledniot den veke se sluci toj nemil nastan,.Mnogu dobro razbiram mnogu od vas sto go oziveale toa, toa grdo cuvstvo kako nesto ti se dvoi od utrobata, kako nesto ti otpagja, nesto sto ratselo vo tebe, sto ti davalo nadez,nov zivot i smao za nekolku minuti si go gledas embrionot na vloskata.ne mozam da vi opisam kolku tazno i bolno cuvstvo sto ve obelezuva za cel zivot.za zal ne bese kompleten abortusot, pa mi pravea kiretaza, letoto posle dobiv najnormalno, prvite dva ciklusa mi bea abnormalni so poveke krvarenje, no polse se stabilizira.Objasnuvanjeto im bese deka se raboti za rirodna selekcija, hromozomska neramnoteza.Cekav ne tri tuku sest meseci pred povtorno i da mislam da ostanam bremena.Si napraviv pap koj bese cist, i nekolku pati bev na kontrola i samiot ginekolog mi rece,a jde nema sto uste da cekas. i konecno se resiv na toj cekor.Moram da priznaam deka bev mnogu vozbudena, se nadevav deka malku od malku sum go nadminala ocajot od prviot neuspeh.Doznav deka sum bremena povtorno, prvo so test, pa bev i na kontrola, mi rece deka e se ok, epten rana brmenost.Pocav vednas da koristam utrogestan za podrska, d ane se sluci nesto.Ama koga treba da bide ke bide. Po samo edna nedela otkako doznav deka sum bremena, po prviot pregled, pocnaa problemi.Prvo bledo crvenikavi kapka-dve, se cuvstvuvav premorena, toa bese pred da si legnam.Cela nok oko ne zatvotiv od strav.Do utroto nisto, pojdov do kaj maticniot, mi rece ne se sekiraj, stom nema nisto teraj.Popladneto ne se cuvstvuvev bas dobro, nekako omalaksana i odmarav cel den.Utredenta pocan kafeavkast iscedok, kako na kraj na ciklus, mu se javiv na dr, odma otidov na kontrola, mi rece deka ima malku krv, ama nisto, najverojatno e od besikata, mi pokaza ketoni i proteini vo mokracata, pa pd toa e.Mi dade antibiotici i da odmaram.Srce ne me drzese.Sekoe odenje vo Wc nov sok, nov strav dali ima krv ili ne.Krv imav samo ri odenje vo WC.PAk mu se javiv da prasam dali da odam na klinika dali reba nesto plus da pijam.Mi rece se e dadeno,odmaraj.Ama seto toa krvarenje mi bese somnitelno, pottiknata od prethodnoto iskustvo.Otidov na klinika, ne pregledaa,duri se somnevaa i vo vonmatericna, pa mi pravea i dopolnitelni testovi.Se na se mi rekoa deka plodot se razviva, dobro  e postaven,krvarenjeto najverojatno e nedostatok na nekoj hormon, da prodolzam so terapija  i za nekolku dena ke prestane.E toa prestanuvanje za zal znacese kraj na bremenosta, ane kraj na krvarenjeto.Sledniot den postojano na trni, da ne se sluci nesto.Nemir cuvstvuvav vo dusata i postojano go molev Bog da mi pomogne, da ne go pominuvam povtorno istoto.NA odenje vo Wc isfrliv se.pocuvstvuvav bas kako nesto da mi se prolizga.Se nadevav deka ne e pak toa, ama zaludno>ovoj pat duri nemase potreba ni od kiretaza.Veke sum izbezumena,nemozam da se sovzemam, navecer ne mozam da spijam.Utrobata mi e prazna, go mrazam toa grdo cuvstvo na praznina, na suplina vo stomakot.Samo do vcera si go gladev meseto i mu zborev da bide silno i da izdrzi, a denes ...user posted image
Ne znam dali i koga ke mozam da se povratam.epten me izvadi od kolosek.sreka sto po cel den kerkickata e do mene, pa pred nea se vozdrzuvam da ne placam i da bidam sovzemena.Site me tesat, ajde ke bide, ke gi napravis site ispituvanja, ima vreme, mladi ste>AMa posle se sto preziveav ne znam dali ke mozam da se povratam?Dali nekoja imal dva posledovatelni spontani i dobila objasnuvanje na sto se dolzele?i dali uspeala voopsto posle da ostane trudna?user posted image

(Одговор на членот blaska)
Непосредна врска до пораките: 251
1.3.2011 15:26:48   
Olivia
Teducio mnogu mi e zal sto moras da pominuvas niz ova povtorno, absolutno ja razbiram tvojata bolka, no mora da odis ponatamu , raduvaj i se na kerkickata , oporavi se pobrzo i naskoro so novi planovi za uste edno bebence, se nadevam deka bog ke im dari na site sto posakuvaat

"Trust takes years to build , only seconds to break , and forever to repair"

(Одговор на членот teduccio)
Непосредна врска до пораките: 252
1.3.2011 15:35:06   
arh_diz
teduccio mnogu mi e zal za toa sto ti se ima sluceno
Mozebi  koga ke zabremenis treba podetalno da se ispitas da se najde pricinata zosto i od sto ti se slucuvaat spontanite

Биди тоа што си

(Одговор на членот Olivia)
Непосредна врска до пораките: 253
1.3.2011 16:38:47   
humana
teduccio mila,nema zdorovi so koj sega nekoj moze da te utesi,ako ti znaci ova majka mi imala 2 abortuci pred da ja rodi sestra mi,ispituvanja pravela ama nisto ne i nasle nisto,ama na kraj pak ja rodila sestra mi,zdrava prava,posle i pred mene imala spontan,pa pak posle sum se rodila jas,mozebi ednostavno taka trebalo da bide,ne se zamaraj mila sve ke pomine i nas ke ne pogledne Bog,i ke imame bebence.I samata vikas sreka sto ti e kerkickata i te tesi,nie ni edno nemame se borime da imame nekoe pa i nas da ne tesi,sekako bolkata e ista i 5 da imas za sestoto ke te boli,nema tuka dali imas ili nemas edno dete ama sepak imas nekoja potpora,glavata gore i napred samo,nie sme silni zeni i sve ke pomineme

(Одговор на членот arh_diz)
Непосредна врска до пораките: 254
1.3.2011 17:09:07   
shambala
mila teduccio mnogu od nas go pominale istiot pat,,,,ali morame ponatamu
jas imav 2 spontani eden bese prirodna selekcija a vtoriot kiretaza za rok od 6 meseci se nadevam i jas i ti i mnogu kako nas ke dobijame se ona sto posakuvame ...Ti veke imas eden angel kraj sebe imas za sto da zivees i prodolzis ponatamu a se nadevam i nie ke docekame da go doziveeme onaj najsreken moment da staneme majki...ima bezbroj slucaevi ali veruvaj ako bog saka i cuda se slucuvaat mislam deka kolku poveke se optovaruvame so nestata tolku poveke gi vlosuvame zatoa samo dobra misla pregolema nadez Bog i nas ke ne izraduva .....ke se najdeme na drugi sajtovi kade ke ja pisuvame nasata porodilna prikazna veruvaj .....
nema nikogas da se zaboravam toa sto se sluci isto i ti i mnogu drugi ama morame da bideme jaki i so dobri misli podobar zivot zaedno vo idnina se nadevam i so nase potomstvo ....
ne deka lesno mi e ne deka veruvam vo se sto pisav ama moram da veruvam i da se nadevam deka i jas ke bidam majka pozdrav do site
bog neka ni pomogni neka bidat site ovie samo losi sonovi i neubavi spomeni user posted image

Непосредна врска до пораките: 255
1.3.2011 17:42:11   
sonja1987
TEDUCCIO jas imav dve neuspesni bremenosti pretodno koi zavsija eddnata vo 6 nedela drugata malku pokasno....bev preplasena doktorive mi velea sve e vo red  nemas nikakov nedostatok....no mesto ne me drzese pa go smeniv ginekologot  i mi napraj dopolnitelni ispituvanja kej so mi otkri nekakov nedostatok na hormoni pa mi prepisa utrogest...najtesko mi  bese toa sto nemam nikoj vo svoja blizina a samo godina  dena sum vo germanija pa ne znam ni dovolno jazik ni nisto pa se so mazmi .......pa eve fala bogu utre vlegvam vo 4 mesec  i sum dobro...da ne se sekiras koga ke se oporavi organizmot  ke  mu kazis na ginekologot pretthotdno deka sakas da ostanis bremena pa ke ti prepise nesto za pred bremenost.jas taka napraviv gi piev okolu mesec dena i veke na drugata kontrola bev bremena user posted image ti posakuvam se najubavo

(Одговор на членот shambala)
Непосредна врска до пораките: 256
2.3.2011 12:14:51   
shambala
a sto piese sonja?
koja bese tvoja terapija i koi hormoni ne bea vo red.
nie nemame lekari ili ne sakaat da se zaangaziraat za nas ..
bog neka ti pomogni i se neka bide vo red so tvoeto bebe ..
se nadevam i nie ke se pofalime kako i ti naskoro ...ali molim te podetalno so tvojot problem pozdrav

(Одговор на членот sonja1987)
Непосредна врска до пораките: 257
2.3.2011 12:28:59   
teduccio
Najdragi moi, neizmerno vi blagodaram za podrskata i za utesnite zborovi.Se nadevam deka ke uspeat da otkrijat dali ima nekakov problem.Vo megjuvreme vi posakuvam na site se najubavo, da uspeeme site zaedno da si go ostvarime nasiot najgolem son zosto nema nisto poubavo i poskapoceno od cuvstvoto da stanes majka i da imas malo angelce pokraj tebe.vo iscekuvanje na ubavi vetsi od site vas
pozz

Непосредна врска до пораките: 258
2.3.2011 12:46:01   
sonja1987
shambala  i ovde ako ne si go pogodis doktorot  ke si trgas maka na nikoj ne mu e gajle.mene ko ke mi kazea deka ne e vo red voopsto ne im bese gajle,a jas plus toa nisto ne razbirav pa pa mazmi mi preveduvaseuser posted image prviot pat vo 6 nedela mi rece ginekologot deka ne se razviva deka nema srceva reakcija pa odma me prati na operacija,,,se iskinavme od placenje so mazmi ama toa e toa.ja prasavme od sto moze da bide  ni rece deka sve e vo red deka taka se slucuvalo na mladi zeni. pa rece  drugiot pat ke bide vo red.. vtoriot pat isto samo so jas ojdov pokasno na kontrola okolu 8 9 nedela i mi rekoja deak matkata si e razviena ama nema

plod nekakouser posted image cudna rabota epten.posle ni rekoja da ojme da si proverime genetski  predispozicii so mazmi.ama nie ne ojdovme pa posle 5 meseci  mazmi razbral za edna doktorka pa ojdovme kaj nea i i ja kazavme celata situacija.taa rece deka naredniot mesec ko ke mi  e ciklusot vo vtoriot den ili tretiot da mi proverat krv pa togas mi go otkrija nedostatokot na hormon  ama tocnoo neznam koj hormon mi e i koj lekoj gi piev pa sega ponedelnik sum na kontrola pa ke ja prasam tocno doktorkata i ke mi kaze sve detalno pa ke ti pisam.i koga ostanav bremena mi prepisa utrogest za pienje ne vaginalni i vita ferlan tie se vitamini.taka ponedelnik obavezno ke ti pisam koj lekoj gi piev i koj hormon  nepamtam posto imav maka so kiselini od tie tableti pa loso iskustvo ama se trpit heheh.se nadevam deka ke se raduvate site kako mene sto poskkorouser posted image

Непосредна врска до пораките: 259
2.3.2011 14:40:06   
humana
Sonja i jas imav kiretaza nemase srceva reakcija plodot,sega sme vo akcija za drugo mnogu se plasam da ne se povtori sluckata:((((,ginegologot mi vika deka nema sansi,mnogu bile sansite mali za da se povtori se nadevam deka e vo prvo,zasto ne bi izdrzala uste eden takov stres:(

Непосредна врска до пораките: 260
2.3.2011 15:54:55   
sonja1987
humana bez strav ajde gospod ke bide so tebe.ajde jas posle dva pati se obidov so malku strav ama fala bogu do sega e dobro eve denes vlegvam vo 4 mesecuser posted image bez strav i samo napreduser posted image

(Одговор на членот humana)
Непосредна врска до пораките: 261
2.3.2011 16:05:51   
eli07
Ajde se ke bide vo red mora da sme pozitivni....jas pa ne mozam da se opraam nemozam da dobijam i pokraj hormonskive tableti eve gi ispiv i pak nema efekt.Uste utre ako ne dobijam ke pravam najverojatno histeroskopijauser posted image Da ne znae nekoj kolku moze da kosta histeroskopija vo Remedika ili Sistina posto mi e strav po drzavnive da pravam????

Непосредна врска до пораките: 262
2.3.2011 17:59:41   
shambala
i kaj mene plodot nemase srceva reakcija mi rekoa mnogu porano da odam na kiretaza ama ne sakav ....spontaniot se sluci sam po sebe te molam nemoj da da zaboravis da prasas ....jas pijam sega vitamini beta glukan kolku se efiksni pojma nemam pozdrav do site user posted image

Непосредна врска до пораките: 263
2.3.2011 18:02:02   
shambala
eli se nadevam ke bides hrabra i POZITIVNA so dobri misli i zapamti
I OVA KE POMINE neka te vodat ovie zborovi se ke bide samo los son veruvaj ...
se ke izdrzime se ke prebrodime nas ne ceka ubava idnina so mnoguuuuuuu deca veruvaj i ke dobies .....opusteno toa sto doslo mora i da zamine

(Одговор на членот eli07)
Непосредна врска до пораките: 264
5.3.2011 18:46:04   
verica p
Draga Teduccio mnogu mi e zal niz se sto si  pominala. Nema poloso od toa koga edna zena em sto ke go izgubi plodot tuka i ke dozivee sok koga samata toa ke go vidi . I jas nikogas nema da ja zaboravam slikata od moeto bebce koe tezese 550 gr. No mora da prodolzime ponatamu.Do den denes isto mi e premnogu tesko pa i zatoa se trudam da se druzam so luge koe mi pomagaat da zaboravam barem na nekoe vreme i ne me isprasuvaat pa sega koga pa kako  pa od koga.

Непосредна врска до пораките: 265
7.3.2011 15:26:47   
sonja1987
shambala razgovarav so mojava doktorka  pa najprvo sto treba da napravis e da se konsultiras so doktorot koj hormon t nedostiga.mene mi nedostigal progesteron    m otkrja vo tret den od ciklusot preku  zemlanje krv.pa otkako mi go otkrija nedostatokot mi prepisa:dexamethason ,  clomifen i pravicle.ama seto tie gi zemav po polovnki na utro i na vecer so mnogu voda.uste ednas ke napomenam bez konsultacija so doktor za ovie apcinja  nikako da ne gi zemas.se nadevam ke pomognam so ova bidejki jas za mesec dena od koga g zemav ostanav bremena  m g prekna znac ove se pjat za prpremanje na teloto za bremenost.t posakuvam se najdobro pa se nadevam ke pisis sto kako napraj::)eve jas denes bev na kontrola i se bese vo red pa mi go ukina utrogestot  m prepisa pokraj drugte vitamin  magnezium  zarad sirenjeto na stomacnite muskuli:)pozdravce i se najubavo ako ne e  nesto jasno slobodnoo pisimi ::)user posted image

(Одговор на членот verica p)
Непосредна врска до пораките: 266
8.3.2011 11:21:23   
shambala
blagodaram sonja ke go napravam i toa ispituvanje obavezno molim te vidi vo postata imas pismo user posted image

Непосредна врска до пораките: 267
17.3.2011 19:13:07   
mama_934
zdravo devojki denes gi pravev moite prvi ispituvanja posle spontaniot abortus mi napravija pap test i mikro bioloski brisevi doktorot mi rece da se konsultiram i so maticniot za da zema i clomifen.sakam da znam dali nekoi od vas koristele takvi apcina i dali se efikasni.i jas kako i site vie vo najskoro vreme posakuvam user posted image  

Непосредна врска до пораките: 268
21.3.2011 18:24:18   
shambala
ИЗВОРНА ПОРАКА: mama_934

zdravo devojki denes gi pravev moite prvi ispituvanja posle spontaniot abortus mi napravija pap test i mikro bioloski brisevi doktorot mi rece da se konsultiram i so maticniot za da zema i clomifen.sakam da znam dali nekoi od vas koristele takvi apcina i dali se efikasni.i jas kako i site vie vo najskoro vreme posakuvam user posted image  

a sto ti pronajdoa ..zosto terba da pies tableti ?

(Одговор на членот mama_934)
Непосредна врска до пораките: 269
21.3.2011 18:47:02   
Natuska85
Мама_934 еве     тука    има дискутирано за кломифенот,можеш да си прочиташ и да прашаш што те интересира.user posted image

"Whoever said that money doesn.t buy happiness didn.t know where to shop."

Непосредна врска до пораките: 270
21.3.2011 22:10:26   
mama_934
denes mi stasaa rezultatite od brisevite i od papot ne mi najdoa nisto brisevite bea negativni papot nemase nisto neznam zosto mi se sluci spontaniot i zosto treba da gi pijam i tie apcina eden doktor mi vika da gi pijam a drug mi vika deka nemam potreba od toa deka sum imala mnogu fotikuli NEZNAM NEZNAM NEZNAM kogo da go poslusam

Непосредна врска до пораките: 271
24.3.2011 11:19:05   
Silna 21
Zdravo na site! Nova sum tuka i ke gi spodelam moite maki so vas. Bev bremena 7-8 nedeli,, no vcera se se zavrsi so abortus na koj bev primorana. Pricinata bese nerazvivanje na plodot ili Blighted ovum. Sega se obiduvam da sfatam sto mi se sluci i da najdam sili da se pomiram so situacijava. Vcera intervencijata pomina dobro, bev pod opsta anestezija i eve od denes pa natamu ke cekam se da vrvi kako sto treba po edna takva intervencija. Se nadevam deka tuka ke najdam poddrska i uteha vo onie koi  minale niz istoto.

Непосредна врска до пораките: 272
27.3.2011 20:30:58   
lindicka
Zdravo na site. Pred eden mesec i mene mi se sluci kako i na povekjeto od vas. Bev bremena, no voopsto ne se pojavi srceva reakcija i moraa da mi pravat kiretaza. Mnogu bolno iskustvo, mislam na zagubata na bebesto, samata kiretaza pomina dobro. Socuvstvuvam so site na koi im se slucilo istoto.
Sega me interesira, koga treba da se dobie ciklus? Koi se vasite iskustva?
Eve vekje mi e 30ti den, a ne cuvstvuvam nikakvi simptomi9vo odnos na zgolemeni gradi, ili bolki vo gradite-koi obicno gi imam pred ciklus), osven mozebi kako mala tezina vo stomakot, kako da mi babri.
Koga e normalno da se dobie mensituacija posle kiretaza?
Odnapred fala na odgovorite.
Pozdrav do site

(Одговор на членот Silna 21)
Непосредна врска до пораките: 273
27.3.2011 22:33:53   
humana
lindicka mila jas posle kiretazata dobiv posle 28 den,kako sto si dibivav,ama sekoj organizam ne e ist,ke dobies ne se sekiraj.Ti kazaa li zasto nemali bebeto srceva reakcija,sto ti rekoa,mene mi rekoa deka se slucuvalo na mnogu zeni,i deka za da se povtori istoto sansite se mnogu mali,eve sega so mm sme vo akcija,ama potesko ni odi,pozdrav mila i ne se sekiraj za kiretazata,site ke si imame user posted image

(Одговор на членот lindicka)
Непосредна врска до пораките: 274
28.3.2011 0:10:08   
lindicka
Fala na odgovorot. Se nadevam deka brgu kje dobijam, vaka nekako uste sum pod stres dali i natamu se kje bide vo red.
Ne mi kazaa zosto, samo mi kazaa deka bilo prirodna selekcija, taka trebalo da bide.
Deka sekoja treta bremenost zavrsuva so spontan ili kiretaza. Mozno da imalo nekoj problem pri zacnuvanjeto, da ne se ubavo povrzale hromozomite, sto ne znaci deka ima problem so moite i na soprugot, samo ete pri zacnuvanjeto-tie nekolku dena nesto se slucilo, mozebi stres, ama nisto ne e sigurno, ili podocna stres, i odbrana hrana i hormoni vo red i ete pak se sluci.
Da dobijam, pa kje odam na ispituvanja, mozebi kje otkrijat nesto.
Ne znam koi se ispituvanjata, mislam PAP, mikrobioloski i nesto mi spomnaa test na krvata-ureolpazma, toksikoplazma(mislam deka vaka bea).

(Одговор на членот humana)
Непосредна врска до пораките: 275
Страница:   <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Страница: <<   < Претходна страница  9 10 [11] 12 13   Следна страница >   >>
Оди на:

Анкета

Dali?
Jana9

Dali mislite deka brzata hrana e stetna?

Da (50%)

Ne (50%)

Број на сите гласови: 2

Фала на гласовите. Гласавте веќе на сите актуелни анкети. Можеш да направиш своја анкета!