teduccio
|
Dragi moi idni mamicki,samo do pred dva dena pisuvav na drug forum-Bremenost prvo tromesecje.Moram da ja spodelam so vas mojata prikazna. Vo juni 2010 imav spontan abortus vo sedme nedela.svetot mi se srusi,sok neviden, zosto za sreka imam ziva i zdrava kerkicka koja sega ke polni 4 godini i za vreme na bremenosta so nea nemav nikakavi problemi. Samo eden den pred spontaniot pocnav da krvaram, mi rekoa deka imam hematom i da miruvam.Sledniot den veke se sluci toj nemil nastan,.Mnogu dobro razbiram mnogu od vas sto go oziveale toa, toa grdo cuvstvo kako nesto ti se dvoi od utrobata, kako nesto ti otpagja, nesto sto ratselo vo tebe, sto ti davalo nadez,nov zivot i smao za nekolku minuti si go gledas embrionot na vloskata.ne mozam da vi opisam kolku tazno i bolno cuvstvo sto ve obelezuva za cel zivot.za zal ne bese kompleten abortusot, pa mi pravea kiretaza, letoto posle dobiv najnormalno, prvite dva ciklusa mi bea abnormalni so poveke krvarenje, no polse se stabilizira.Objasnuvanjeto im bese deka se raboti za rirodna selekcija, hromozomska neramnoteza.Cekav ne tri tuku sest meseci pred povtorno i da mislam da ostanam bremena.Si napraviv pap koj bese cist, i nekolku pati bev na kontrola i samiot ginekolog mi rece,a jde nema sto uste da cekas. i konecno se resiv na toj cekor.Moram da priznaam deka bev mnogu vozbudena, se nadevav deka malku od malku sum go nadminala ocajot od prviot neuspeh.Doznav deka sum bremena povtorno, prvo so test, pa bev i na kontrola, mi rece deka e se ok, epten rana brmenost.Pocav vednas da koristam utrogestan za podrska, d ane se sluci nesto.Ama koga treba da bide ke bide. Po samo edna nedela otkako doznav deka sum bremena, po prviot pregled, pocnaa problemi.Prvo bledo crvenikavi kapka-dve, se cuvstvuvav premorena, toa bese pred da si legnam.Cela nok oko ne zatvotiv od strav.Do utroto nisto, pojdov do kaj maticniot, mi rece ne se sekiraj, stom nema nisto teraj.Popladneto ne se cuvstvuvev bas dobro, nekako omalaksana i odmarav cel den.Utredenta pocan kafeavkast iscedok, kako na kraj na ciklus, mu se javiv na dr, odma otidov na kontrola, mi rece deka ima malku krv, ama nisto, najverojatno e od besikata, mi pokaza ketoni i proteini vo mokracata, pa pd toa e.Mi dade antibiotici i da odmaram.Srce ne me drzese.Sekoe odenje vo Wc nov sok, nov strav dali ima krv ili ne.Krv imav samo ri odenje vo WC.PAk mu se javiv da prasam dali da odam na klinika dali reba nesto plus da pijam.Mi rece se e dadeno,odmaraj.Ama seto toa krvarenje mi bese somnitelno, pottiknata od prethodnoto iskustvo.Otidov na klinika, ne pregledaa,duri se somnevaa i vo vonmatericna, pa mi pravea i dopolnitelni testovi.Se na se mi rekoa deka plodot se razviva, dobro e postaven,krvarenjeto najverojatno e nedostatok na nekoj hormon, da prodolzam so terapija i za nekolku dena ke prestane.E toa prestanuvanje za zal znacese kraj na bremenosta, ane kraj na krvarenjeto.Sledniot den postojano na trni, da ne se sluci nesto.Nemir cuvstvuvav vo dusata i postojano go molev Bog da mi pomogne, da ne go pominuvam povtorno istoto.NA odenje vo Wc isfrliv se.pocuvstvuvav bas kako nesto da mi se prolizga.Se nadevav deka ne e pak toa, ama zaludno>ovoj pat duri nemase potreba ni od kiretaza.Veke sum izbezumena,nemozam da se sovzemam, navecer ne mozam da spijam.Utrobata mi e prazna, go mrazam toa grdo cuvstvo na praznina, na suplina vo stomakot.Samo do vcera si go gladev meseto i mu zborev da bide silno i da izdrzi, a denes ... Ne znam dali i koga ke mozam da se povratam.epten me izvadi od kolosek.sreka sto po cel den kerkickata e do mene, pa pred nea se vozdrzuvam da ne placam i da bidam sovzemena.Site me tesat, ajde ke bide, ke gi napravis site ispituvanja, ima vreme, mladi ste>AMa posle se sto preziveav ne znam dali ke mozam da se povratam?Dali nekoja imal dva posledovatelni spontani i dobila objasnuvanje na sto se dolzele?i dali uspeala voopsto posle da ostane trudna?
|