Сакаш да се откажеш? Пред да ја потврдиш својата одлука, запознај се со последиците од таа одлука.
Доколку го потврдиш своето откажување, на твојот комјутер ќе наместиме cookie, кој ќе ни овозможи, во текот на натпреварот (14.03 - 18.03.2016) при посета на порталот да те препознаеме и да овозможиме слободно користење на порталот, без прикажување сликички, односно контролор на играта од десна страна на екранот.
Истовремено ќе бидат одземени сите собрани поени. За жал, со откажувањето, губиш и право на награди.
Рингераја.мк користи "колачиња" за обезбедување подобро корисничко искуство, следење на посетеноста и приказ на огласи. Поставките за прифаќање на колачињата ги прилагодувате во вашиот пребарувач. Со продолжување на користењето на сајтот се смета дека се согласувате со користење на колачињата за наведените цели. За продолжување кликнете “Во ред”.
Дознајте повеќе.
prvo istusiraj se so topla voda za da ne te boli i posle ke fatis so cela raka stanicno so prstite svrteni nadole a palecot pod agol od 90stepeni preku grada horiznotalno da fatis pogolema povrsina i ke stiskas poleka nanapred ke vidis deka ke pocne mlaz da istkuva,mozes i da bides navednata nad lavabo i kada taka polesno istekuva fakticki ne upotrebuvas direkna sila vrz gradata tuku ja stiskas so agolot pomegu palecot i ostanatite 4 prsti...se nadevam deka me svati...deka ubavo ti objasniv ...
dragi mamicki pomagajte imam golem problem se porodiv vo ponedelnikot i si imam i mleko normalno kako so treba ama samo na levata grada mi ja istegli bebeto bradavicata a na desnata nejke vo bolnicata dodeka bevme ja vati teglese od nea a otkako mi dojde mleko ne skaka ja stavam proba vide deka nema pupka i se trgne a levata si ja faka bez problem,od desnata sto ne saka da cica mi e mnogi tvrda mi tezi i vrie od temperatura ja izmolzam ama pak se naploni za pola saat do saat bidejki ni najmaklku ne saka da povlece ve molam za pomos sto da pravam so silikonska li da probam da cica ili da kupam od oni sto vo momentot gi isteglat bebeto si cica i pak se varte vo normalna kazete mi ve molam sto pobrgu
Mamicka 77 i jas go imav istiot problem i so dvete bradavici. Mene mi pomognaa silikonskite od medela, epten se tenki i se lepat na gradata, MIhail so niv cicase mesec i posle gi trgnav. Probaj, moze ke ti pomogne! Pozz
mojot problem e vakov...bebuska cica samo po 10 min,na eden podoj,samo od edna grada.prethodno si cicase po 15-20 min,a sega samo 10 se na se.Mleko imam dovolno duri nekogas koga na srede podoj ja vadam gradata,si shprica od nea mleko spontano,pa prasanjeto mi e dali e mozno detevo da se zasituva od 10 min cicanje?Sum cula deka nekoi zeni imaat ``jako mleko`` ili toa e sepak mit? A si cica na 3 saati,mirna e,a redovno zaspiva na grada.Inaku e samo 18 dena,i mnogu e pospana.Ima li nekoj vakvo iskustvo?
Дацинели и моето цица по 5-6 минути преку сила ама имаме 5,5 месеци и сега почнавме со кашички сокчиња и мислам дека од тоа се заситува.Ама мора и млеко нели да внесува.Навечер во сон си цица и по 15-20 мин,ама преку ден многу малку,а не е гладно да кажеш цел ден е весел,убаво си спие.....Наредна недела сме на преглед ќе видиме како напреднал овој месец со вакво цицање
mojot problem e vakov...bebuska cica samo po 10 min,na eden podoj,samo od edna grada.prethodno si cicase po 15-20 min,a sega samo 10 se na se.Mleko imam dovolno duri nekogas koga na srede podoj ja vadam gradata,si shprica od nea mleko spontano,pa prasanjeto mi e dali e mozno detevo da se zasituva od 10 min cicanje?Sum cula deka nekoi zeni imaat ``jako mleko`` ili toa e sepak mit? A si cica na 3 saati,mirna e,a redovno zaspiva na grada.Inaku e samo 18 dena,i mnogu e pospana.Ima li nekoj vakvo iskustvo?
дачинели совет од нашата матична беше слушај го бебето дали голта, значи тоа може да си седи на града и да си дреме така правеше син ми и воопшто не напредна, а можно е да си се заситува пошто е сеуште мало твоето бебе не му треба многу млеко,или побрзо влече , само слушај го дали голта и ставај го на града кога ќе посака
Dacineli mojot od 3 nedeli cica po 10 min i toa 5 min od edna 5 od druga grada i za 3 meseci se popravi 3500 gr.Kako sto pisa Pepelaska slusaj go dali golta.Moevo golta bez prestan golemi goltki duri se slusa kako mu pagaat vo zeludniceto
Патронажната ми имаше кажано дека активно цицање од 5 мин е доволно да се заситат, све друго над 10-15 минути е лигавење и дремење на града... штом малото е смирено, значи задоволно е, заситено, и на 3 саати е супер период од еден до друг подој. Поспаноста мене ме асоцира само на бебешката жолтица. Мада и од поспаност до поспаност има разлика
I jas imam problem so doenjeto. I moite pupki na pocetok ne bea oformeni i so pomos na silikonskite od medela samoto bebe so smukanje si gi oformi. No problemot e sto cica samo po 2-3 vsmukuvanja i pravi pauzi i mora da go podbucnis na bradata, da go potestis no po 5 min zaspiva na cice, i go vadam i pak go stavam na grada i taka uste 5 min, i uste nekolku pati,i za na kraj da ne mu e dovolno i mora da go doranam so zamensko mleko. Imam mleko ama ne vo golema kolicina, kolku sto imam gi prazni, i mi se nonstop meki samo nautro se malku potvrdi. Se nerviram bidejki sakam celosno da se rani so cicanje, bez zamensko mleko ama ne ide. A zamensko pie 60 ml za da se narani. Inaku e star samo 12 dena ama e krupno momce od nesto poveke od 4 kg. Da prasam dali ima sansa odednas da mi najdijde poveke mleko ili vaka ke si teram????
Ванеса и јас почеткот 2-3 недели го прихранував, немав доволно млеко, потоа ми надојде и престанав да му давам адаптирано, си цицаше од мене, ставај го почесто на града, колку повеќе цица, толку повеќе предизвикува лактација. Наутро секогаш има повеќе млеко, па мене докторката ми рече, еднаш да цица, еднаш да му давам од шише, со тоа што до ручек да гледам повеќе да цица, а на одручек да му давам од шише затоа што тогаш помалку има млеко и плус да го чуваш за ноќта за да не мора да стануваш, да спремаш млеко и да се малтретираш и ти, а и бебето да не мора да чека, туку да имаш да си цица од тебе Се најдобро и пиши како ќе напредувате
I jas imam problem so doenjeto. I moite pupki na pocetok ne bea oformeni i so pomos na silikonskite od medela samoto bebe so smukanje si gi oformi. No problemot e sto cica samo po 2-3 vsmukuvanja i pravi pauzi i mora da go podbucnis na bradata, da go potestis no po 5 min zaspiva na cice, i go vadam i pak go stavam na grada i taka uste 5 min, i uste nekolku pati,i za na kraj da ne mu e dovolno i mora da go doranam so zamensko mleko. Imam mleko ama ne vo golema kolicina, kolku sto imam gi prazni, i mi se nonstop meki samo nautro se malku potvrdi. Se nerviram bidejki sakam celosno da se rani so cicanje, bez zamensko mleko ama ne ide. A zamensko pie 60 ml za da se narani. Inaku e star samo 12 dena ama e krupno momce od nesto poveke od 4 kg. Da prasam dali ima sansa odednas da mi najdijde poveke mleko ili vaka ke si teram????
Vanessa30..ne se sekiraj samo...i bez nervozi...i kaj mene situacijata bese potpolno ista..i jas nemav dovolno izvadeni bradavki pa so silikon gi izvadi nekako i so pomos na kuma koja bukvalno mu ja butna gradat vo usta...
vo odnos na mleko.,..i ja dve nedeli go dohranuvav so po 60 ml..dva pati na den...po dve nedeli kga bevme na kontrola vidov i deka dobro napreduva vo tezina pa mi rekoa da namalam na 40,50ml..e sega ja sama osetiv deka koga trebase da mu dadam dohrana ja imas mleko..teski i polni gradi i sama rekov ne mu davam dohrana pa kje vidime..i koga bevme na kontrola pak...za tri dena 200grama taka da samo shto pocesto stavaj go na cicka..ako treba na sekoj saat po malku..kolku pocesto cica kje stimulira laktacija...pij caj za doilki.. ako treba i ona shto vikaat babi,.boza i salata so svez kromid
pozdavce
Adriance pijam od HIPP cajot za doilki i tecnosti (voglavno sok od jabolka)mi rekoa deka e najdobro, a bozata nemozam da ja pomirisam mi se gadi od nea i nemozam da ja pijam, a i sestrite od Remedika mi preporacaa da ne pijam boza zatoa sto lesno moze da se napravi truenje. Kaj mene e problemot sto nonstop spie na cice i ke se doime 1 cas i posle 30 min pak e gladen i moram da go dohranam, nemoze da poceka od obrok do obrok. Na pocetokot mu forsirav poveke da cica (iako nemav dovolno mleko) i go dohranuvav 2 pati so po 45 ml i na kontrolata kaj pedijatarot se vide deka ne napreduva za 5 dena samo 10 gr imase kaceno i mi kacija doza za dohranuvanje na sekoi 4 casa po 60 ml. pa sega cekam papoceto da ispadne i pak na pedijatr. (ocekuvam denovive). Kazete so sto go dohranuvate so cucla ili so spric????
Zdravo mamicki, eve denes bevme na pedijatar i mazeto malo naprednalo celi 400 gr za ovie 14 dena, ama seto blagodarenie na dohranata , jas mleko mnogu malku ni Hipp za doilki ne pomaga, go teram da cica pred sekoe dohranuvanje ama ne mu teci ubavi mleko i posle 3-4 smukanja se izmoruva i stanuva nervozen i placi. Gradite nonstop mi se meki. planiram celosno da gi izmolzam i da vidam po kolku mleko imam za da znam na sto sum.
istiot problem go imavme i nie na cickata zaspivase i ako en ja mrdnes ne cica i po kratka min pa ke zaspie i mi namaluvase na kilaza i pocnavme so aptamil i sega samo nasabajle cica isto kako tebe bidejki nemam mnogu mleko a preku den e so aptamil ke vides do 40 dena ako ne ti se stabilizira nema da se stabilizira i na mene mi site vikaa ke probie ke imas poveke ali jok edvaj so sila izmolzam 45 gr probaj koga dolgo vreme nema da cica ke vides kolku ke izmolzis ti samata ke vides dali imas dovolno ili ne
Vanessa30..ne se sekiraj samo...i bez nervozi...i kaj mene situacijata bese potpolno ista..i jas nemav dovolno izvadeni bradavki pa so silikon gi izvadi nekako i so pomos na kuma koja bukvalno mu ja butna gradat vo usta...
vo odnos na mleko.,..i ja dve nedeli go dohranuvav so po 60 ml..dva pati na den...po dve nedeli kga bevme na kontrola vidov i deka dobro napreduva vo tezina pa mi rekoa da namalam na 40,50ml..e sega ja sama osetiv deka koga trebase da mu dadam dohrana ja imas mleko..teski i polni gradi i sama rekov ne mu davam dohrana pa kje vidime..i koga bevme na kontrola pak...za tri dena 200grama taka da samo shto pocesto stavaj go na cicka..ako treba na sekoj saat po malku..kolku pocesto cica kje stimulira laktacija...pij caj za doilki.. ako treba i ona shto vikaat babi,.boza i salata so svez kromid
pozdavce
andrijance kade ima mleko ima ama kade nema nema ne na eden saat na pola saat sum ja stavala i nema samo nasabajle imam i tolku sto vikas ti samo nasabajle gi osekam teski ama eve poslednite denovi ni nasabajle ne gi osekam teski taka da se pomalku i pomalku ima mleko i cel den samo na cicka da visi ako nema mleko ke nema
Jadete pojaka hrana meso sekoj den , oriz zitarici nautro , pijte poveke tecnosti odmarajte i ne se nervirajte, ne se zamarajte ima nema mleko ako bebeto napreduva dobro znaci imate mleko.Ova se zborovi na mojot pedijatar , i jas vikav nemam mleko meki mi se gradite ama super si napreduva i eve go uste cica nepie drugo mleko
Jadete pojaka hrana meso sekoj den , oriz zitarici nautro , pijte poveke tecnosti odmarajte i ne se nervirajte, ne se zamarajte ima nema mleko ako bebeto napreduva dobro znaci imate mleko.Ova se zborovi na mojot pedijatar , i jas vikav nemam mleko meki mi se gradite ama super si napreduva i eve go uste cica nepie drugo mleko
rabotata e sto ne napreduva samo od mene so cica so dohrana plus napreduva a samo so cicanje spaga na kilaza
stiot problem go imavme i nie na cickata zaspivase i ako en ja mrdnes ne cica i po kratka min pa ke zaspie i mi namaluvase na kilaza i pocnavme so aptamil i sega samo nasabajle cica isto kako tebe bidejki nemam mnogu mleko a preku den e so aptamil ke vides do 40 dena ako ne ti se stabilizira nema da se stabilizira i na mene mi site vikaa ke probie ke imas poveke ali jok edvaj so sila izmolzam 45 gr probaj koga dolgo vreme nema da cica ke vides kolku ke izmolzis ti samata ke vides dali imas dovolno ili ne
vcera taka napraviv cel den ne mu davav da cica i vecerta se izmolziv i edvaj 60 ml mleko izvadiv i mu go dadov. ama moevo buce na eden podoj pie po 100ml, taka da evidentno e deka ne e dovolno. mlekoto koga ke pritisnam na gradata ne mi tece vo mlaz tuku kapka po kapka sistem.